Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 24th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

 

Q1. Which one among the following is not a source of renewable energy? 
 निम्नलिखित में से कौन सा नवीकरणीय ऊर्जा का स्रोत नहीं है?

Hydroelectricity / पनबिजली
Solar energy / सौर ऊर्जा
natural gas / प्राकृतिक गैस
Wind energy / वायु ऊर्जा
Solution:

Nonrenewable resources are those found inside the earth, and they took millions of years to form. These include the fossil fuels, oil, natural gas, and coal and nuclear energy. Today, close to 84% of the total amount of energy used globally comes from fossil fuels.

Q2. The state which has the largest number of seats reserved for Scheduled Tribes in the Lok Sabha is 
लोकसभा में अनुसूचित जनजातियों के लिए आरक्षित राज्यों की सबसे ज्यादा सीटें किस राज्य में है?

Bihar / बिहार
Gujarat / गुजरात
Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश
Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश
Solution:

At present, there are 29 Lok Sabha constituencies including Gwalior, Guna, Chhindwara, Vidisha and Indore. It sends 11 MPs to the Rajya Sabha. Madhya Pradesh has a significant number of Scheduled Tribe (ST) population and has six Lok Sabha constituencies reserved for them which is the highest in India.

Q3. The term of the comptroller and Auditor General of India is 
 भारत के नियंत्रक और महालेखा परीक्षक की अवधि कितने समय तक की है?

6 years/ वर्ष
65 years/ वर्ष
6 year or 65 years of age whichever is earlier/ 6 या 65 वर्ष की आयु जो भी पहले हो
None of the above / इनमें से कोई नहीं
Solution:

Senior IAS officer Rajiv Mehrishi was appointed as the next Comptroller and Auditor General (CAG) of India. He will succeed Shashi Kant Sharma who is going to demit office on September 25, 2017.

Q4. Where are the headquarters of SIDBI? 
SIDBI का मुख्यालय कहां है?

Lucknow / लखनऊ
New Delhi / नई दिल्ली
Bengaluru / बेंगलुरु
Mumbai / मुंबई
Solution:

Small Industries Development Bank of India (SIDBI) is a development financial institution in India, headquartered at Lucknow and having its offices all over the country. Its purpose is to provide refinance facilities and short term lending to industries, and serves as the principal financial institution in the Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) sector.

Q5. Indian Green Revolution is the most successful in which of the following? 
 भारतीय हरित क्रांति निम्नलिखित में से किस में सबसे सफल है?

Wheat and potato / गेहूं और आलू
Jowar and oil seeds / ज्वार और तेल के बीज
Wheat and rice / गेंहू और चावल
Tea and coffee / चाय और कॉफ़ी
Solution:

Green revolution started in India in the 1960s during the Prime Ministership of Smt. Indira Gandhi. It lead to an increase in food grain production, particularly wheat. These high yielding varieties of crops were engineered by teams of scientists led by Dr. NORMAN BORLAUG and Dr. M S SWAMINATHAN.

Q6. The pashmina is a variety of wool obtained from 
 पश्मिना जो की एक प्रकार का ऊन है कहाँ से प्राप्त होता है?

sheep / भेड़
cow / गाय
goat / बकरा
horse / घोड़ा
Solution:

Pashmina is a fine type of Kashmiri wool.The wool comes from four distinct breeds of the Cashmere goat; namely the Changthangi or Kashmir Pashmina goat from the Changthang Plateau in Kashmir region, the Malra from Kargil area in Kashmir region, the Chegu from Himachal Pradesh in northern India, and Chyangara or Nepalese Pashmina goat from Nepal.

Q7. Which of the following is India’s first communication satellite? 
 इनमें से कौन सा भारत का पहला संचार उपग्रह है?

Apple / एप्प्ल
Bhashara-I / भाषारा-I
Aryabhata / आर्यभट
Rohini / रोहिणी
Solution:

Indian First Communication Satellite – APPLE. Ariane Passenger PayLoad Experiment, APPLE was an experimental communication satellite successfully launched by Ariane-1, from Kourou, French Guiana on June 19, 1981, exactly 35 years back, marking an important milestone in India’s space programme.

Q8. The oldest rock­cut architecture is found in ________________. 
सबसे पुराना रॉककट आर्किटेक्चर कहाँ पाया जाता है?

Rajasthan / राजस्थान
Bihar / बिहार
Karnataka / कर्नाटक
Mizoram / मिजोरम
Solution:

The Oldest rock-cut architecture is the Barabar caves, Bihar built around 3rd Century BC. Other early cave temples were used by Buddhist and Jain monks as places of worship and residence found in western India.

Q9. Tamarindus indica is the scientific name of ________. 
तामारिन्दस इंडिका किस का वैज्ञानिक नाम है?

Neem / नीम
Pineapple / अनानास
Tamarind / इमली
Chiku / चीकू
Solution:

Tamarind (Tamarindus indica) is a leguminous tree in the family Fabaceae indigenous to tropical Africa. The genus Tamarindus is a monotypic taxon (having only a single species).

Q10. Which of the following elements has the lowest melting point? 
निम्नलिखित में से किस तत्व का गलनांक बिंदु न्यूनतम है?

Zinc / जस्ता
Titanium / टाइटेनियम
Sulphur / गंधक
Fluorine / फ्लुओरीन
Solution:

Fluorine is a chemical element with symbol F and atomic number 9. It is the lightest halogen and exists as a highly toxic pale yellow diatomic gas at standard conditions.

Q11. Which of the following country is not a member of BRICS? 
 निन्मलिखित में से कौन सा देश BRICS का सदस्यनहीं है?

Britain / ब्रिटेन
China / चीन
India / भारत
Russia / रूस
Solution:

BRICS is the acronym for an association of five major emerging national economies: Brazil, Russia, India, China and South Africa. Originally the first four were grouped as “BRIC”, before the induction of South Africa in 2010. The BRICS members are all leading developing or newly industrialized countries

Q12. Who is present President of Algeria? 
अल्जीरिया का वर्तमान राष्ट्रपति कौन है?

Ilham Aliyev / इल्हाम अलियेव
John Howard / जॉन होवार्ड
Abdelaziz Bouteflika / अब्देलजाइज़ बोटेफ्लिका
Freundel Stuart / फ्रयून्देल स्टुअर्ट
Solution:

Abdelaziz Bouteflika is an Algerian politician who has been the fifth President of Algeria since 1999. He was Minister of Foreign Affairs from 1963 to 1979. As President, he presided over the end of the bloody Algerian Civil War in 2002.

Q13. Headquarter of Indian Space Research Organization is in which of the following city?
निम्नलिखित शहर में से भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन का मुख्यालय कहाँ है?

Mumbai / मुंबई
New Delhi / नई दिल्ली
Bangalore / बैंगलोर
Dehradun / देहरादून
Solution:

The Indian Space Research Organisation, is the space agency of the Indian government headquartered in the city of Bangalore. Its vision is to “harness space technology for national development”, while pursuing space science research and planetary exploration.

Q14. Gulf of Kutch National Park is situated in which of the following Indian state/UT?
कच्छ राष्ट्रीय उद्यान की खाड़ी निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्यों / केंद्रशासित प्रदेशों में स्थित है?

Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश
Assam / असम
Gujarat / गुजरात
West Bengal / पश्चिम बंगाल
Solution:

Located in the state of Gujarat, The Gulf of Kutch National Park is the first marine national park in India. The national park is located on an island in the Arabian Sea and is a home to several species of coral, Dolphins, Whales and the massive Whale Sharks.

Q15. Chandil Dam is in which of the following state? 
 चंडील बांध निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित है?

Karnataka / कर्नाटक
Tamil Nadu / तमिल नाडू
Jharkhand / झारखण्ड
Maharashtra / महाराष्ट्र
Solution:

Chandil is a census town in Seraikela Kharsawan district in the state of Jharkhand, India. The first commercial sponge iron plant in India is located at Umesh Nagar in Chandil.



You may also like to read:

 

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD