General Awareness Questions for SSC CHSL & UP Police 2018

Dear Readers, SSC CHSL examination & UP Police Exam both will be conducted in online mode. CHSL will be conducted from 4 March 2018 to 26 March 2018. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
Q1. The Renaissance is a period in Europe, from the ________________________.
________________________ तक की अवधि यूरोप में पुनर्जागरण की अवधि है.
(a) 18th to the 20th century(18वीं सदी से 20वीं सदी )
(b) 14th to the 17th century(14वीं सदी से 17वीं सदी)
(c) 11th to the 13th century(11वीं सदी से 13वीं सदी )
(d) 7th to the 10th century(7वीं सदी से 10वीं सदी)
S1. Ans.(b)
Sol.The period of European history referred to as the Renaissance was a time of great social and cultural change in Europe. Generally speaking, the Renaissance spanned from the 14th to the 17th centuries, spreading across Europe from its birthplace in Italy.

Q2. Aurangzeb (1658–1707 AD) was the ruler of which dynasty?
औरंगजेब (1658-1707 ई.) किस वंश का शासक था?
(a) Nanda(नंद)
(b) Mughal(मुगल)
(c) Maurya(मौर्य)
(d) Haryanka(हर्यंक)
S2. Ans.(b)
Sol.Muhi-ud-Din Muhammad, commonly known by the sobriquet Aurangzeb or by his regnal title Alamgir, was the sixth, and widely considered the last effective Mughal emperor.

Q3. Who invented the contact lens?
कॉन्टेक्ट लेंस का आविष्कार किसने किया?
(a) Enrico Fermi(एनरिको फर्मी)
(b) Adolf Gaston Eugen Fick(एडॉल्फ गेस्टोन यूजीन फिक)
(c) Sandford Fleming(सैंडफोर्ड फ्लेमिंग)
(d) Benoit Fourneyron(बेनोइट फोरनेरोन)
S3. Ans.(b)
Sol. Adolf Gaston Eugen Fick was a German ophthalmologist who invented the contact lens.

Q4. Electrons move around the nucleus in _______ motion.
इलेक्ट्रॉन _______ गति में नाभिक के चारों ओर घूमते हैं.
(a) translatory(ट्रांस्लेटरी)
(b) spin(स्पिन)
(c) orbital(ऑर्बिटल )
(d) vibrational(वाईब्रेस्नल )
S4. Ans.(c)
Sol.An electron is a negatively charged subatomic particle. It can be either free (not attached to any atom), or bound to the nucleus of an atom. Electrons in atoms exist in spherical shells of various radii, representing energy levels. The larger the spherical shell, the higher the energy contained in the electron.

Q5. Blood pressure is measured by _______.
रक्तचाप _______ द्वारा मापा जाता है.
(a) Barometer(बैरोमीटर)
(b) Sphygmomanometer(स्पिजीमोमानोमीटर)
(c) Hydrometer(हाइड्रोमीटर)
(d) Thermometer(थर्मोमीटर)
S5. Ans.(b)
Sol.A sphygmomanometer is a device that measures blood pressure. It is composes of an inflatable rubber cuff, which is wrapped around the arm. A measuring device indicates the cuff’s pressure. A bulb inflates the cuff and a valve releases pressure.

Q6. First Leader of opposition in Lokshabha was _____.
लोकसभा में विपक्ष का पहला नेता _____ था.
(a) B. R. Ambedkar(बी. आर.अम्बेडकर)
(b) A. K. Gopalan(ए. के. गोपालन)
(c) S Radhakrishnan(एस. राधाकृष्णन)
(d) Vallabhbhai Patel(वल्लभभाई पटेल)
S6. Ans.(b)
Sol.Ayillyath Kuttiari Gopalan popularly known as A. K. Gopalan or AKG, was an Indian communist leader. A.K.G was a Communist who showed how the avenues of parliamentary democracy could be utilized for advancing the cause of the people.The Leader of the Opposition is the politician who leads the official opposition in either House of the Parliament of India.

Q7. The number of parliamentary seats (Rajya Sabha) of West Bengal is
पश्चिम बंगाल की संसदीय सीटों की संख्या (राज्य सभा) कितनी है?
(a) 12
(b) 16
(c) 18
(d) 31
S7. Ans.(b)

Q8. ________ recommended change in the structure and working of BCCI.
________ की सिफारिश द्वारा बीसीसीआई की संरचना और कामकाज में बदलाव किए गए.
(a) Lodha committee(लोढ़ा समिति)
(b) Parekh committee(पारेख समिति)
(c) Sena committee(सेना समिति)
(d) Akhil committee(अखिल समिति)
S8. Ans.(a)
Sol.After advent of IPL, match fixing and corruption has become a more common notion in the cricket of India. This is the reason why Supreme Court interfere in this matter and appoint Lodha committee to give final verdict for IPL scandal and recommendations for reforms in BCCI. In July, Lodha committee submitted its report and put a ban of 2 years on both franchises Chennai Super Kings and Rajasthan Royals. Further in January 2016, Lodha Committee submitted its report for reforms in BCCI.

Q9. Who wrote the book “Five Point Someone: What Not to Do at IIT”?
“Five Point Someone: What Not to Do at IIT” पुस्तक के लेखक कौन हैं?
(a) Jhumpa Lahiri(झुम्पा लाहिरी)
(b) Amish Tripathi(अमिश त्रिपाठी)
(c) Kiran Bedi(किरण बेदी)
(d) Chetan Bhagat(चेतन भगत)
S9. Ans.(d)

Q10:World Population Day is observed on which of the following dates?
निम्नलिखित में से किस तिथि को विश्व जनसंख्या दिवस के रूप में मनाया जाता है?
(a) May 1(1 मई)
(b) May 11(11 मई)
(c) July 1(1 जुलाई)
(d) July 11(11 जुलाई)
S10. Ans.(d)
Sol.World Population Day, which seeks to focus attention on the urgency and importance of population issues, was established by the then-Governing Council of the United Nations Development Programme in 1989, an outgrowth of the interest generated by the Day of Five Billion, which was observed on 11 July 1987.

Q11: Which constitutional amendment is called the ‘Mini Constitution’?
किस संवैधानिक संशोधन को ‘मिनी कंसटीट्युसन’ कहा जाता है?
(a) 42nd Amendment(42वां संशोधन)
(b) 43rd Amendment(43वां संशोधन)
(c) 44th Amendment(44वां संशोधन)
(d) 45th Amendment(45वां संशोधन)
S11. Ans.(a)
Sol.The 42nd amendment to Constitution of India, officially known as The Constitution (Forty-second amendment) Act, 1976, was enacted during the Emergency (25 June 1975 – 21 March 1977) by the Indian National Congress government headed by Indira Gandhi.

Q12: Who is regarded as ‘The Father of Economics’?
अर्थशास्त्र के पिता के रूप में किसे जाना जाता है?
(a) J. M. Keynes( जे. एम. केनेस)
(b) J. K. Galbraith(जे के. गैल्ब्राथ)
(c) Vernon Smith(वर्नोन स्मिथ)
(d) Adam Smith(एडम स्मिथ)
S12. Ans.(d)
Sol.Adam Smith is widely regarded as the father of modern economics.

Q13. Ajanta Caves in Maharashtra have rock-cut cave monuments of which religion?
महाराष्ट्र की अजंता गुफाएँ किस धर्म की चट्टानों को काटकर बनाई गए गुफा स्मारक है?
(a) Sikhism(सिख धर्म)
(b) Buddhism(बौद्ध धर्म)
(c) Christianity(ईसाई धर्म)
(d) Hinduism(हिंदू धर्म)
S13. Ans.(b)
Sol.The Ajanta Caves are about 29 rock-cut Buddhist cave monuments which date from the 2nd century BCE to about 480 CE in Aurangabad district of Maharashtra state of India.

Q14. Highest Civilian Honour received by Saina Nehwal is
साइना नेहवाल द्वारा प्राप्त उच्चतम नागरिक सम्मान कौन सा है?
(a) Padma Shri(पद्म श्री)
(b) Padma Bhushan(पद्म भूषण)
(c) Padma Vibhushan(पद्म विभूषण)
(d) Bharat Ratna(भारत रत्न)
S14. Ans.(b)
Sol.Saina Nehwal received Padma Bhushan in 2016.

Q15. The yellow colour of human urine is due to
मानव मूत्र के पीले रंग के होने का कारण क्या है
(a) Bile Salts(पित्त नमक)
(b) Cholesterol(कोलेस्ट्रॉल)
(c) Lymph(लसीका)
(d) Urochrome(यूरोक्रोम)
S15. Ans.(d)
Sol.Urochrome is a breakdown product of hemoglobin related to the bile pigments, found in the urine and responsible for its yellow color.

You may also like to read :

 

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?