General Awareness Questions for SSC CHSL 2017

Dear Readers, Staff Selection Commission will hold the CHSL examination from 4 March 2018 to 26 March 2018 in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from General Awareness (GA) section. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda 247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
प्रिय पाठकों, कर्मचारी चयन आयोग एक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में 4 मार्च 2018 से 26 मार्च 2018 तक परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में 25 प्रश्न सामन्य जागरूकता के भाग से पूछे जायेंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण GA प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपको GA अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद करेगा. आप नियमित रूप से sscadda website और adda 247 एप पर बने रहिये.

Q1. What chemical is injected into a person’s body when an ant bites?
एक चीटी के काटने पर एक व्यक्ति के शरीर में कौन सा रसायन घुल जाता है?
(a) Formic Acid(फॉर्मिक एसिड)
(b) Acetic Acid(असेटिक एसिड)
(c) Tartaric Acid(टारटरिक एसिड)
(d) Citric Acid(साइट्रिक एसिड)
S1. Ans.(a)
Sol.The acid produced by ants is called formic acid.

Q2. ___________ is a form of computer data storage which stores frequently used program instructions to increase the general speed of a system.
___________ एक कंप्यूटर डेटा संग्रहण का एक रूप है, जो सिस्टम की सामान्य गति को बढ़ाने के लिए अक्सर उपयोग किए गए प्रोग्राम निर्देशों को संग्रहीत करता है.
(a) Arithmetic Logic Unit
(b) Integrated Circuit
(c) Random Access Memory
(d) Portable Document Format
S2. Ans.(c)

Q3. Malayalam is the official language of _________.
मलयालम, _________ की आधिकारिक भाषा है
(a) Puducherry(पुडुचेरी)
(b) Lakshadweep(लक्षद्वीप)
(c) Daman and Diu(दमन और दीव)
(d) Delhi(दिल्ली)
S3. Ans.(b)
Sol.Malayalam with Malayalam script was introduced as the official language of Lakshadweep during the British raj. Previously a type of Arabic script (Arabi Malayalam) was used for the language.

Q4. What can be the maximum interval between two sessions of Parliament?
संसद के दो सत्रों के बीच अधिकतम अंतराल क्या हो सकता है?
(a) 3 months
(b) 4 months
(c) 6 months
(d) 9 months
S4. Ans.(c)
Sol.According to Article 85 of the constitution of India The President shall form time to time summon each House of Parliament to meet at such time and place as he thinks fit, but six months shall not intervene between its last sitting in one session and the date appointed for its first sitting in the next session

Q5. How are legislative excesses of Parliament and state Assemblies checked?
संसद और राज्य विधानसभाओं की अतिरिक्त सीमाओं की जांच कैसे की गई?
(a) Intervention from President/Governor(राष्ट्रपति / राज्यपाल से हस्तक्षेप)
(b) No-confidence motions(अविश्वास प्रस्ताव)
(c) Judicial review(न्यायिक समीक्षा)
(d) General elections(आम चुनाव)
S5. Ans.(b)

Q6. Which functionary can be invited to give his opinion in the Parliament?
संसद में अपनी राय देने के लिए कौन सा अधिकारी आमंत्रित किया जा सकता है?
(a) Attorney-General of India(भारत के अटार्नी जनरल)
(b) Chief Justice of India(भारत के मुख्य न्यायाधीश)
(c) Chief Election commissioner of India(भारत के मुख्य चुनाव आयुक्त)
(d) Comptroller and Auditor-General of India(भारत के नियंत्रक और महालेखा परीक्षक)
S6. Ans.(a)
Sol.Attorney General for India is the Indian government’s chief legal advisor, and its primary lawyer in the Supreme Court of India.He is appointed by the President of India under Article 76(1) of the Constitution and holds office during the pleasure of the President.

Q7.Who said, ‘Parliamentary system provides a daily as well as a periodic assessment of the Government’?
किसने कहा, ‘संसदीय प्रणाली दैनिक और साथ ही समय-समय पर सरकार का मूल्यांकन करती है’?
(a) B. R. Ambedkar(बी आर अंबेडकर)
(b) B. N. Rau(बी एन. राऊ)
(c) Jawahar Lal Nehru(जवाहर लाल नेहरू)
(d) Rajendra Prasad(राजेन्द्र प्रसाद)
S7. Ans.(a)

Q8.Who can initiate impeachment proceedings against the president of India?
भारत के राष्ट्रपति के खिलाफ महाभियोग की कार्यवाही कौन कर सकता है?
(a) Only Lok Sabha(केवल लोकसभा)
(b) Only Rajya Sabha(केवल राज्यसभा)
(c) Either house of the Parliament(संसद का कोई भी घर)
(d) Any Legislative Assembly(कोई विधान सभा)
S8. Ans.(c)
Sol.Article 61 of the constitution of India mentions  about the procedure of impeachment proceedings against the president of India.

Q9.Which of the following has the powers to create a new all India Service?
निम्नलिखित में से किसके पास नई अखिल भारतीय सेवा बनाने की शक्तियां हैं?
(a) Rajya Sabha(राज्य सभा)
(b) Union Public Service Commission(संघ लोक सेवा आयोग)
(c) Union Cabinet(केंद्रीय मंत्रिमंडल)
(d) Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions(कार्मिक, लोक शिकायत और पेंशन मंत्रालय)
S9. Ans.(a)
Sol.Article 312 provides that an All India Service can be created only if the Council of States (Rajya Sabha) declares, by resolution supported by not less than a two-thirds majority, that it is necessary in the national interest to create one or more such All India Services

Q10.Sovereignty of Indian Parliament is restricted by –
भारतीय संसद की संप्रभुता किसके द्वारा प्रतिबंधित है?
(a) Powers of the President of India(भारत के राष्ट्रपति कि शक्तियों)
(b) Judicial review(न्यायिक समीक्षा)
(c) Leader of the opposition(विपक्ष के नेता)
(d) Powers of the Prime Minister of India(भारत के प्रधान मंत्री की शक्तियों)
S10. Ans.(b)
Sol.The power of Judicial Review is incorporated in Articles 226 and 227 of the Constitution insofar as the High Courts are concerned. In regard to the Supreme Court Articles 32 and 136 of the Constitution

Q11. Which of these Indians has been awarded with Bharat Ratna?
इनमें से किस भारतीय को भारत रत्न से सम्मानित किया गया है?
(a) Atal Bihari Vajpayee(अटल बिहारी वाजपेयी)
(b) Subhas Chandra Bose(सुभाष चंद्र बोस)
(c) Rahul Gandhi(राहुल गांधी)
(d) P. V. Narasimha Rao(पी. वी. नरसिंह राव)
S11. Ans.(a)

Q12. _________________ is a drug that makes your heart work more slowly, used for treating high blood pressure.
_________________ एक दवा है जो आपके हृदय को अधिक धीरे-धीरे काम करवाता है, जो उच्च रक्तचाप के इलाज के लिए उपयोग किया जाता है
(a) Contraceptive(गर्भनिरोधक)
(b) Beta­Blocker(बीटा अवरोधक)
(c) Depressant(डैप्रीसैंट)
(d) Enema(एनीमा)
S12. Ans.(b)
Sol.Beta blockers, also known as beta-adrenergic blocking agents, are medications that reduce your blood pressure. Beta blockers work by blocking the effects of the hormone epinephrine, also known as adrenaline.

Q13. Ocimum tenuiflorum is the scientific name of ___________.
ओक्मीनुम दस्यूफ़्लोरम ___________ का वैज्ञानिक नाम है
(a) Neem(नीम)
(b) Mango(आम)
(c) Babul(बबूल)
(d) Tulsi(तुलसी)
S13. Ans.(d)
Sol.Ocimum tenuiflorum, commonly known as holy basil, tulasi or tulsi, is an aromatic perennial plant in the family Lamiaceae.

Q14. Which gland secretes bile, a digestive fluid?
कौन सी ग्रंथि पाचन द्रव को स्रावित करती है?
(a) pancreas(अग्न्याशय)
(b) liver(जिगर)
(c) thyroid(थाइरोइड)
(d) testes(वृषण)
S14. Ans.(b)

Q15. The Chemical formula of Ammonium chloride is ___________.
अमोनियम क्लोराइड का रासायनिक सूत्र ___________ है.
(a) (NH₄)₂Cl
(b) NH₄Cl₃
(c) NH₄Cl₂
(d) NH₄Cl
S15. Ans.(d)

You may also like to read :

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD