General Awareness Questions for SSC CHSL 2018

Dear Readers, Staff Selection Commission will hold the CHSL examination from 4 March 2018 to 26 March 2018 in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from General Awareness (GA) section. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda 247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
प्रिय पाठकों, कर्मचारी चयन आयोग एक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में 4 मार्च 2018 से 26 मार्च 2018 तक परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में 25 प्रश्न सामन्य जागरूकता के भाग से पूछे जायेंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण GA प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपको GA अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद करेगा. आप नियमित रूप से sscadda website और adda 247 एप पर बने रहिये.

Q1. The second most senior office in the country is of _____ .
देश में दूसरा सबसे वरिष्ठ कार्यालय _____ का है.
(a) Office of the President of India(भारत के राष्ट्रपति का कार्यालय)
(b) Office of the Prime Minister of India(भारत के प्रधान मंत्री का कार्यालय)
(c) Office of the Vice President of India(भारत के उपराष्ट्रपति का कार्यालय)
(d) Office of the Chief Justice of India(भारत के मुख्य न्यायाधीश का कार्यालय)

S1. Ans.(c)

Vice President of India is the second highest constitutional office in India.

Q2. Article 187 of the Indian Constitution “Secretariat of State Legislature” deals with?
भारतीय संविधान का अनुच्छेद 187 “राज्य विधानमंडल के सचिवालय” किसके साथ संबंधित है?
(a) the State Government(राज्य सरकार)
(b) the directive principles of state policy(राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत)
(c) the Union Government(केंद्र सरकार)
(d) the fundamental rights of the Indian Citizen(भारतीय नागरिक के मौलिक अधिकार)
S2. Ans.(a)
Q3. Which country won the first cricket world cup?.
किस देश ने पहला क्रिकेट विश्व कप जीता?
(a) New Zealand(न्यूजीलैंड)
(b) West Indies(वेस्ट इंडीज)
(c) England(इंगलैंड)
(d) Australia(ऑस्ट्रेलिया)

S3. Ans.(b)

West Indies won the first Cricket World Cup by defeating Australia in 1975.

Q4. Who is the author of “Promise Me a Million Times”?
“Promise Me a Million Times” के लेखक कौन हैं?
(a) Amish Tripathi(अमिश त्रिपाठी)
(b) Durjoy Datta(दुर्जोय दत्ता)
(c) Keshav Aneel(केशव अनील)
(d) Savi Sharma(सावी शर्मा)
S4. Ans.(c)
Q5. Who built the Group of Monuments at Pattadakal?
पट्टडकल में स्मारकों का समूह किसने बनाया?
(a) Chola Kings(चोल राजा)
(b) Pallava Kings(पल्लव राजा)
(c) Chera Kings(चेरा राजा)
(d) Chalukya Kings(चालुक्य राजा)

S5.Ans (d)

Sol. Pattadakal, in Karnataka, represents the high point of an eclectic art which, in the 7th and 8th centuries under the Chalukya dynasty, achieved a harmonious blend of architectural forms from northern and southern India. An impressive series of nine Hindu temples, as well as a Jain sanctuary, can be seen there.

Q6. A. R. Rahman won Oscars for the movie “Slumdog Millionaire” in the category of _____ .
ए. आर. रहमान ने _____ की श्रेणी में “स्लमडॉग मिलियनेयर” फिल्म के लिए ऑस्कर जीता था.
(a) Best Sound Mixing(बेस्ट साउंड मिक्सिंग)
(b) Best Original Score(बेस्ट ओरिजिनल स्कोर)
(c) Best Picture(उत्तम चित्र)
(d) Best Foreign Language Film(सर्वश्रेष्ठ विदेशी भाषा फिल्म)

S6.Ans (b)

Sol. A.R.Rahman had won two Oscars in 2009 for the film Slumdog Millionaire for Best Original Score and Best Original Song.

Q7. Blood leaving the liver and moving towards the heart has a higher concentration of _____.
जिगर से निकलने वाले और हृदय की ओर बढ़ने वाले रक्त में _____ की उच्च एकाग्रता होती है.
(a) Lipids(लिपिड)
(b) Urea(यूरिया)
(c) Bile Pigments(पित्त पिगमेंट)
(d) Carbon dioxide(कार्बन डाइआक्साइड)

S7.Ans (c) 

Sol. The bile pigments are formed by decomposition of the porphyrin ring and contain a chain of four pyrrole rings.

Q8. Bulb is a modification of which part of a plant?
बल्ब एक पौधे के किस हिस्से का एक संशोधन है?
(a) The root(जड़)
(b) The stem(तना)
(c) The radicle(रेडिकल)
(d) The fruit(फल)

S8.Ans (b)

Sol. Bulb is structurally a short stem with fleshy leaves or leaf bases that function as food storage organs during dormancy. 

Q9. Which of the following carries blood away from the heart to different body parts?
निम्न में से कौन सा रक्त को हृदय से शरीर के विभिन्न हिस्सों में पहुचाता है?
(a) Arteries(धमनियां)
(b) Nerves(नर्व)
(c) Capillaries(केशिका)
(d) Veins(नस)

S9. Ans (a)

Q10. Chemical Formula of Water is _____ .
पानी का रासायनिक सूत्र _____ है
(a) O₂H
(b) OH
(c) HO
(d) H₂O
S10. Ans (d)
Q11. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Aluminium?
निम्नलिखित में से किस तत्व की परमाणु संख्या एल्यूमिनियम की तुलना में अधिक है?
(a) Phosphorus(फास्फोरस)
(b) Neon(नीयन)
(c) Magnesium(मैगनीशियम)
(d) Sodium(सोडियम)

S11. Ans (a)

Sol. Atomic no. of Aluminium : 13

       Atomic no. of Phosphorous : 15

       Atomic no. of neon : 10

       Atomic no. of magnesium : 12

       Atomic no. of Sodium : 11

Q12. Which of these is not a web browser?
इनमें से कौन सा एक वेब ब्राउज़र नहीं है?
(a) Chrome
(b) Firefox
(c) Safari
(d) Linux

S12. Ans (d)

Sol. Linux is a name that broadly denotes a family of free and open-source software operating systems (OS)

Q13. Dzongkha is the official Language of _____ .
ज़ोंगखा _____ की आधिकारिक भाषा है.
(a) Indonesia(इंडोनेशिया)
(b) Cambodia(कंबोडिया)
(c) Bhutan(भूटान)
(d) Myanmar(म्यांमार)

S13. Ans (c)

Sol. Dzongkha, or Bhutanese, is spoken by about 130,000 people in Bhutan, where it is the national language, and also in Nepal and India.

Q14. Amrabad Tiger Reserve is in which state?
अमराबाद टाइगर रिजर्व किस राज्य में है?
(a) Maharashtra(महाराष्ट्र)
(b) Andhra Pradesh(आंध्र प्रदेश)
(c) Tamil Nadu(तमिलनाडु)
(d) West Bengal(पश्चिम बंगाल)
S14. Ans (b)
Q15. The series of processes by which nitrogen and its compounds are interconverted in the environment and in living organisms is called _____ .
प्रक्रियाओं की श्रृंखला जिसके द्वारा नाइट्रोजन और इसके यौगिकों को पर्यावरण में एकांतर रूप से बदल दिया जाता है और जीव प्राणियों में इसे _____ कहा जाता है.
(a) Absorption of Nitrogen(नाइट्रोजन का अवशोषण)
(b) Ammonification(नरसारकरण)
(c) Nitrogen Fixation(नाइट्रोजन नियतन)
(d) Nitrogen Cycle(नाइट्रोजन चक्र)

S15. Ans (d)

 Sol. Nitrogen cycle, circulation of nitrogen in various forms through nature. 

You may also like to read :

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD