General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 24th November

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important GA questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Men Hockey World Cup 2018 will be held in _______________________. 
पुरुष हॉकी विश्व कप 2018 _____________में आयोजित किया जाएगा.
(a) Germany/ जर्मनी
(b) Australia/ ऑस्ट्रेलिया
(c) Egypt/ मिस्र
(d) India/भारत

Show Answer
S1.  Ans.(d)
Sol. The 2018 Men’s Hockey World Cup will be the 14th edition of the Hockey World Cup field hockey tournament. It is scheduled to be held from 28 November to 16 December 2018, at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar, India.

Q2. ICC Women Cricket World Cup 2021 will be hosted by which among the following country?
ICC महिला क्रिकेट विश्व कप 2021 का आयोजन निम्नलिखित देश में किया जाएगा?
(a) New Zealand / न्यूजीलैंड
(b) South Africa/ दक्षिण अफ्रीका
(c) England/ इंगलैंड
(d) India/ भारत

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. The 2021 ICC Women’s Cricket World Cup will be the ninth edition of the Women’s Cricket World Cup and is scheduled to be held in New Zealand. New Zealand have qualified automatically as hosts, and will be joined by three more teams from the ongoing 2017–20 ICC Women’s Championship.

Q3. ITTF Table Tennis World Cup 2018 was held in _______________________. 
ITTF टेबल टेनिस विश्व कप 2018 _______________ में आयोजित किया गया था?
 (a) China/चाइना
(b) France/फ्रांस
(c) Russia/रूस
(d) England/इंग्लैंड

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. The 2018 ITTF Team World Cup was a table tennis competition held at the Copper Box Arena in London from 22 to 25 February 2018. It was the 11th edition of the ITTF-sanctioned event, and the first time that it had been held in the United Kingdom.

Q4. What is the slogan for the FIFA (Women) World Cup 2019 which will be hosted by France? 
फ्रांस द्वारा आयोजित किये जाने वाला FIFA (महिला) विश्व कप 2019 के लिए नारा क्या है?
(a) You and Us
(b) We Are the One
(c) Dare to Shine
(d) One world, One Name

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. The slogan of the tournament is “Dare To Shine”

Q5. ICC Men Cricket World Cup 2019 will be held in _______________________. 
ICC पुरुष क्रिकेट विश्व कप 2019 _______________ में आयोजित किया जाएगा?
(a) New Zealand / न्यूजीलैंड
(b) South Africa/ दक्षिण अफ्रीका
(c) England/इंग्लैंड
(d) India/भारत

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. The 2019 Cricket World Cup is the 12th edition of the Cricket World Cup, scheduled to be hosted by England and Wales, from 30 May to 14 July 2019. Australia are the defending champions.



Q6. Who is the governor of Chhattisgarh? 
छत्तीसगढ़ के गवर्नर कौन हैं?
(a) Dr. Najma A. Heptulla/ डॉ नज्मा ए हेप्तुल्ला
(b) Balramji Dass Tandon/ बलरामजी दास टंडन
(c) Anandiben Patel/ आनंदबीन पटेल
(d) N. N. Vohra/ एन एन वोहरा

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Anandiben Patel is an Indian politician and the current Governor of Madhya Pradesh and Chhattisgarh and former Chief Minister of Gujarat, a western state of India. She was the first woman chief minister of the state. She is a member of the Bharatiya Janata Party since 1987.

Q7. Capital of Argentina is? 
अर्जेंटीना की राजधानी क्या है?
(a) Nassau/ नासाउ
(b) Bridgetown / ब्रिजटाउन
(c) Yerevan/ येरेवान
(d) Buenos Aires/ ब्यूनस आयर्स
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Argentina is a massive South American nation with terrain encompassing Andes mountains, glacial lakes and Pampas grassland, the traditional grazing ground of its famed beef cattle. The country is famous for tango dance and music. Buenos Aires is Argentina’s big, cosmopolitan capital city. Its center is the Plaza de Mayo, lined with stately 19th-century buildings including Casa Rosada, the iconic, balconied presidential palace. Currency is peso.

Q8. World Tourism Day is observed on which of the following date? 
विश्व पर्यटन दिवस निम्न में से किस तारीख को मनाया जाता है?
(a) September 16/सितम्बर
(b) April 27/अप्रैल
(c) September 27/सितम्बर
(d) October 3/अक्टूबर
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Since 1980, the United Nations World Tourism Organization has celebrated World Tourism Day on September 27. This date was chosen as on that day in 1970, the Statutes of the UNWTO were adopted. The adoption of these Statutes is considered a milestone in global tourism.





Q9. Which city is also known as Queen of the Arabian Sea?
किस शहर को अरब सागर की रानी के रूप में भी जाना जाता है?
(a) Madurai/ मदुरै
(b) Tiruchirappalli/ तिरुचिरापल्ली
(c) Pondicherry/ पॉन्डीचैरी
(d) Kochi/ कोच्चि
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Heralded as the Queen of Arabian Sea, Kochi was an important spice trading centre on the Arabian Sea coast from the 14th century. Occupied by the Portuguese Empire in 1503, Kochi was the first of the European colonies in colonial India.


Q10. Dantiwada Dam is in which of the following state? 
दांतिवाड़ा बांध निम्नलिखित में से किस राज्य में है?
(a) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(b) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(c) Bihar/बिहार
(d) Gujarat/गुजरात
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Dantiwada dam is a mud & Masonry dam on the West Banas River near Dantiwada, Banaskantha district of northern Gujarat in India. The dam was constructed in 1965 mainly for irrigation and flood control.

Q11. Name of Autobiography of Om Puri is ____________.
ओम पुरी की आत्मकथा का नाम ____________ है.
(a) It goes on
(b) Struggles of life
(c) The life of Om Puri
(d) Om Puri-Unlikely Hero

Show Answer
S11. (d)
Sol.  Veteran actor Om Puri died of a cardiac arrest on Friday morning in Mumbai. The 2009 biography of the actor, Om Puri: Unlikely Hero, authored by his wife Nandita C Puri, had stirred controversy with the actor expressing displeasure over his wife revealing some of his most private incidents of his life.



Q12. What is the Tagline of The India Post Payments Bank (IPPB)?
इंडिया पोस्ट पेमेंट्स बैंक (IPPB) की टैगलाइन क्या है?
(a) Apka apna bank
(b) Aapka bank,aapke dwaar
(c) A tradition of trust
(d) Good people to bank up on
Show Answer
S12. (b)
Sol. The India Post Payments Bank (IPPB) has been recently incorporated as a Public Limited Company under the Department of Posts with 100% GOI equity. The tagline of this bank is Aapka bank,aapke dwaar.

Q13. Which chariot-shaped temple, built by King Narasimha Deva I of Ganga dynasty in 13th century, is also known as the ‘Black Pagoda’? 
13 वीं शताब्दी में गंगा राजवंश के राजा नरसिम्हा देव प्रथम द्वारा निर्मित कौन सा रथ के आकार का मंदिर है, जिसे ‘ब्लैक पगोडा’ भी कहा जाता है?
(a) Sun Temple, Konark/ सूर्य मंदिर, कोणार्क
(b) Jagannath Temple, Puri/जगन्नाथ मंदिर, पुरी
(c) Lingaraja Temple, Bhubaneswar/ लिंगराज मंदिर, भुवनेश्वर
(d) Meenakshi Temple, Madurai/ मीनाक्षी मंदिर, मदुरै
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Konark Sun Temple is a 13th-century Sun Temple at Konark in Odisha, India. It is believed that the temple was built by king Narasimhadeva I of Eastern Ganga Dynasty in 1255 CE. The temple complex is in the shape of a gigantic chariot, having elaborately  carved stone wheels, pillars and walls. The monument was also called the Black Pagoda'(Kaala Pagoda).
Q14. ‘Raja’, ‘Rani’, ‘Rocket’ and ‘Roarer’ falls, collectively known as Jog Falls or Gersoppa Falls, are formed by which river in Karnataka? 
‘राजा’, ‘रानी’, ‘रॉकेट’ और ‘रोअरेर’ फॉल्स, सामूहिक रूप से जोग फॉल्स या गेर्सोपा फॉल्स के रूप में जाना जाता है, कर्नाटक में किस नदी द्वारा बनाई गई है?
(a) Netravati/ नेत्रवती
(b) Dandavathi/ दंडवते
(c) Vrishabhavati/वृशाभावाठी
(d) Sharavathi/ शरावती
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. Jog Falls, Gerosoppa Falls or Joga Falls is the 2nd highest waterfall in India located near Sagara taluk, Shimoga district in the state of Karnataka.Jog Falls is created by the Sharavathi River dropping 253 m, making it the second-highest plunge waterfall in India after the Nohkalikai Falls with a drop of 335 m in Meghalaya.

Q15. In what shape is the medal of the Bharat Ratna award designed? 
भारत रत्न पुरस्कार का पदक किस आकार में बनाया गया है?
(a) Lotus Petal/ कमल की पत्ती
(b) Maple Leaf/ मेपल की पत्ती
(c) Peepal Leaf/ पीपल पत्ता
(d) Banyan Leaf/ बरगद पत्ता
Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. The recommendations for the Bharat Ratna are made by the Prime Minister to the President, with a maximum of three nominees being awarded per year. Recipients receive a Sanad (certificate) signed by the President and a peepal-leaf–shaped medallion; there is no monetary grant associated with the award.

Exam 25