General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 21st August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Red Fort (Delhi) was built by ______. 
लाल किला (दिल्ली) में ______ द्वारा बनाया गया था।

Babur / बाबर
British / अंग्रेज़
Shah Jahan / शाहजहाँ
Aurangzeb / औरंगजेब
Solution:

Red Fort is a historic fort in the city of Delhi in India. It was the main residence of the emperors of the Mughal dynasty for nearly 200 years, until 1856.

Q2. Punica granatum is the scientific name of _________ . 
पुनिका ग्रनतम _____ का वैज्ञानिक नाम है।

Custard Apple / शरीफा
Gulmohar / गुलमोहर
Silver Oak / सिल्वर ओक
Pomegranate / अनार
Solution:

Punica is a small genus of fruit-bearing deciduous shrubs or small trees. The better known species is the pomegranate (Punica granatum).

Q3. The modern periodic table consists of 18 groups and 7 periods. What is the atomic number of the element placed in the 1st group and the 4th period? 
आधुनिक आवर्त सारणी में 18 समूह और 7 अवधि शामिल हैं। पहले समूह और चौथी अवधि में रखे तत्व की परमाणु संख्या कितनी है?

21
17
19
9
Solution:

Potassium is a chemical element with symbol K and atomic number 19.Potassium (K) is an alkali metal, placed under sodium and over rubidium, and is the first element of period 4.

Q4. Konkani is the official language of _________. 
 कोंकणी _________ की अधिकारिक भाषा है।

Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश
Arunachal Pradesh / अरुणाचल प्रदेश
West Bengal / पश्चिम बंगाल
Goa / गोवा
Solution:

Konkani is an Indo-Aryan language belonging to the Indo-European family of languages and is spoken along the western coast of India. It is one of the 22 scheduled languages mentioned in the 8th schedule of the Indian Constitution and the official language of the Indian state of Goa.

Q5. For each perfectly competitive firm in the long run 
 दीर्घ अवधि में प्रत्येक पूर्ण प्रतियोगी फर्म के लिए

price = marginal costs = average variable costs / कीमत = सीमन्त लागत = औसत परिवर्तनीय लागत
price = average profit / कीमत = औसत लाभ
price = marginal costs = minimum average total costs / कीमत = सीमन्त लागत = न्यूनतम औसत कुल लागत
price = minimum average variable costs / कीमत = न्यूनतम औसत परिवर्तनीय लागत
Solution:

In long-run, productive efficiency occurs as new firms enter the industry. Competition reduces price and cost to the minimum of the long run average costs. At this point, price equals both the marginal cost and the average total cost for each good (P = MC = AC).

Q6. Which dam is built on the Bhagirathi River? 
भागीरथी नदी पर कौन सा बांध बनाया गया है?

Sardar Sarovar / सरदार सरोवर
Srisailam / श्रीशैलम
Koyna / कोयना
Tehri / तेहरी
Solution:

The Tehri Dam is the highest dam in India and one of the highest in the world. It is a multi-purpose rock and earth-fill embankment dam on the Bhagirathi River near Tehri in Uttarakhand, India.

Q7. Itanagar is the Capital City of _________. 
इटानगर _________ का राजधानी शहर है।

Uttarakhand / उत्तराखंड
Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश
Tripura / त्रिपुरा
Arunachal Pradesh / अरुणाचल प्रदेश
Solution:

Itanagar is the capital of the northeast Indian state of Arunachal Pradesh.

Q8. Gandhi ji studied Law in _________. 
गांधी जी ने _________ में कानून का अध्ययन किया।

India / इंडिया
United Kingdom / यूनाइटेड किंगडम
South Africa / दक्षिण अफ्रीका
Bhutan / भूटान
Solution:

In London, Gandhi studied law and jurisprudence and enrolled at the Inner Temple with the intention of becoming a barrister.

Q9. The artificial heart was invented by _________. 
 कृत्रिम हृदय का आविष्कार _________ द्वारा किया गया था।

Muhammad Yunus / मोहम्मद युनुस
Linus Yale, Jr. / लिनस येल, जूनियर
Gazi Yasargil / गाजी यासरगिल
Paul Winchell / पॉल विनचेल
Solution:

The first patented artificial heart was invented by American Paul Winchell, whose primary occupation was as a ventriloquist and comedian.

Q10. What is the unit of the physical quantity “Jerk”?
 “जर्क” की भौतिक इकाई क्या है?

meter second / मीटर सेकंड
meter per second cube / मीटर प्रति सेकंड घन
meter per second square / मीटर प्रति सेकंड वर्ग
meter per second / मीटर प्रति सेकंड
Solution:

According to the result of dimensional analysis of jerk the SI units are m/s3

Q11. The UN flag was adopted by the General Assembly on 
 संयुक्त राष्ट्र ध्वज संयुक्त राष्ट्र महासभा द्वारा अपनाया गया था

October 20, 1947 / 20 अक्टूबर, 1947
January 1, 1952 / 1 जनवरी, 1952
June 24, 1973 / 24 जून, 1973
August 15, 1982 / 15 अगस्त, 1982
Solution:

The United Nations Flag. On 20 October 1947 the General Assembly adopted resolution 167 (II) on the United Nations Flag. Description: The official emblem of the United Nations in white, centered on a light blue background

Q12. Ama Jangal Yojna (my forest scheme) a bid to enhance forest cover in the State was launched in 
 अमा जंगल योजना (माय फारेस्ट स्कीम) राज्य में वन आचरण बढ़ाने के लिए एक प्रयास है यह किस राज्य में शुरू किया गया था?

Odisha / ओडिशा
Chhattisgarh / छत्तीसगढ़
Jharkhand / झारखण्ड
Assam / असम
Solution:

Ama Jangala Yojana is an endeavor of the Government of Odisha , Forest & Environment Department, being implemented through Odisha Forestry Sector Development Society to promote sustainable forest management in the state with emphasis on livelihood support for the communities living in the forest fringe villages in VSS mode.

Q13. Who is the author of the book Long Walk to Freedom? 
 लॉन्ग वाक टू फ्रीडम पुस्तक का लेखक कौन है?

Nelson Mandela / नेल्सन मंडेला
Louis Fischer / लुई फ़िस्‍चर
Aung Sang Su Kyi / आंग सान सू की
Mahatma Gandhi /महात्मा गाँधी
Solution:

Long Walk to Freedom is an autobiographical work written by South African President Nelson Mandela, and published in 1995 by Little Brown & Co. The book profiles his early life, coming of age, education and 27 years in prison.

Q14. Which of the following mountain ranges in India are the oldest? 
 भारत में निम्नलिखित में से कौन सी पर्वत श्रृंखला सबसे पुरानी है?

Himalayas / हिमालय
Vindhyas / विंध्या
Aravalli / अरावली
Sahyadri / सह्याद्री
Solution:

The Aravalli range are the oldest fold mountains in India. The northern end of the range continues as isolated hills and rocky ridges into Haryana state, ending in Delhi.

Q15. ‘Indica’ was written by
 ‘इंडिका’ किसके द्वारा लिखा गया था?

Justin / जस्टिन
Megasthenese / मेगस्थनीज
Pliny / प्लिनी
Strabo / स्ट्रैबो
Solution:

Megasthenes was an Indian ethnographer and explorer in the Hellenistic period, author of the work Indika. He was born in Asia Minor and became an ambassador of Seleucus I Nicator of the Seleucid dynasty possibly to Chandragupta Maurya in Pataliputra, India.

 


You may also like to read:

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD