General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 20th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. __________ is the national sport of England. __________ इंग्लैंड का राष्ट्रीय खेल है.

Rugby / रग्बी
Soccer / फुटबॉल
Baseball / बेसबॉल
Cricket / क्रिकेट
Solution:

England’s national sport is cricket although to many people football (soccer) is seen as our national sport.

Q2. Who wrote “The Jungle Book”? “The Jungle Book” किसने लिखी है?

R. K. Laxman / आर. के. लक्ष्मण
Roald Dahl / रोआल्ड डाल
Rudyard Kipling / रूडयार्ड किपलिंग
Paddy Clark / पैडी क्लार्क
Solution:

Joseph Rudyard Kipling was an English journalist, short-story writer, poet, and novelist.

Q3. The Indian Parliament House was designed by __________. भारतीय संसद भवन __________ द्वारा डिजाइन किया गया था.

Alvar Aalto / अलवर आल्टो
Michael Graves / माइकल ग्रेव्स
Edwin Lutyens / एडविन लुटयेंस
Renzo Piano / रेंजों पियानो
Solution:

The House of Parliament, it was designed by the British architect Edwin Lutyens and Herbert Baker in 1912-1913 and construction began in 1921 and ended in 1927.

Q4. Raghuveer Chaudhari won Jnanpith Award for work in which language? रघुवीर चौधरी ने किस भाषा में अपने कार्य के लिए ज्ञानपीठ पुरस्कार जीता था?

Gujarati / गुजराती
Marathi / मराठी
Hindi / हिंदी
Telugu / तेलगु
Solution:

Gujarati novelist, poet and critic Dr. Raghuveer Chaudhari was conferred the 51st Jnanpith Award by President Pranab Mukherjee.

Q5. Which drug is used as an Antidepressant? एंटीड्रिप्रेसेंट के रूप में कौन सी दवा का उपयोग किया जाता है

Oxybutynin/ऑक्सीबूटनिन
Tramadol /ट्रामाडोल
Sumatriptan/सुमात्रीपटन
Bupropion/बुप्रोपिओन
Solution:

Bupropion is a medication primarily used as an antidepressant and smoking cessation aid.

Q6.What is the total number of members in Rajya Sabha from States and Union Territories? राज्यों और केंद्र शासित प्रदेश से राज्यसभा में सदस्यों की कुल संख्या क्या है?

218
228
238
248
Solution:

At present, the Rajya Sabha has 245 members. Of these 229 members represent the states, 4 represent the union territories & 12 are nominated. Their are 250 seats in rajyasabha 238 elected and 12 nominated by president of india for their contribution to art, literature,science sports, society,etc.

Q7.The Look East Policy in India was started by which of the following Prime Ministers? भारत में लुक ईस्ट पॉलिसी किस प्रधान मंत्री द्वारा शुरू की गई थी?

Rajiv Gandhi / राजीव गांधी
Atal Bihari Vajpayee / अटल बिहारी वाजपई
P.V. Narasimha Rao / पी. वी. नरसिम्हा राओ
Manmohan Singh / मनमोहन सिंह
Solution:

India’s “Look East” policy was developed and enacted during the governments of prime ministers P.V. Narasimha Rao (1991–1996) and Atal Bihari Vajpayee (1998–2004).

Q8. Who won the Gold Medal in 400m sprint in 2016 Summer Olympics? 2016 ग्रीष्मकालीन ओलंपिक में 400 मीटर स्प्रिंट में स्वर्ण पदक किसने जीता था?

Usain Bolt / उसेन बोल्ट
Justin Gatlin / जस्टिन गैटलिन
Andre De Grasse / आंद्रे दे ग्रास्से
Wayde van Niekerk / वायदे वन निएकेर्क
Solution:

Wayde van Niekerk is a South African track and field sprinter who competes in the 200 metres and 400 metres.

Q9. Who wrote the book “The God of Small Things”? “The God of Small Things” पुस्तक किसने लिखी है?

Arundhati Roy / अरुंधती रॉय
Anita Desai / अनीता देसाई
Amartya Sen / अमर्त्य सेन
Arun Shourie / अरुण शौरी
Solution:

Arundhati Roy has written an astonishingly rich, fertile novel, teeming with life, colour, heart-stopping language, wry comedy and a hint of magical realism. Set against a background of political turbulence in Kerala, Southern India, The God of Small Things tells the story of twins Esthappen and Rahel.

Q10. A world Heritage Site is a landmark which has been officially recognized by __________. एक विश्व धरोहर स्थल एक ऐतिहासिक स्थल है जिसे आधिकारिक तौर पर __________ द्वारा मान्यता प्राप्त है।

UNIDO
UNESCO
UNICEF
UPU
Solution:

The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization is a specialized agency of the United Nations (UN) based in Paris.

Q11. Who is the author of book “Is New York Burning”? “Is New York Burning” का लेखक कौन है?

John Gresham / जॉन ग्रेशम
Lapiere and Collins / लापियर और कोलिन्स
Christopher Paolini Knaul / क्रिस्टोफर पोलिनी कनौल
Michael Moor / माइकल मूर
Solution:

Dominique Lapierre is a French author and Larry Collins was an American. They both are the author of “Is New York Burning”.

Q12. Earth Summit was held in पृथ्वी शिखर सम्मेलन कहाँ आयोजित किया गया था?

USA / अमेरीका
UK / यूके
Brazil / ब्राज़ील
Australia / ऑस्ट्रेलिया
Solution:

The United Nations Conference on Environment and Development (UNCED), also known as the Rio de Janeiro Earth Summit , Rio Summit, Rio Conference, and Earth Summit was a major United Nations conference held in Rio de Janeiro from 3 to 14 June 1992. In 2012, the United Nations Conference on Sustainable Development was also held in Rio, and is also commonly called Rio+20 or Rio Earth Summit 2012. It was held from 13 to 22 June.

Q13. Where is Panjshir valley situated? पंजशीर घाटी कहां स्थित है?

Lebanon / लेबनान
Pakistan / पाकिस्तान
Jammu and Kashmir, India / जम्मू कश्मीर, भारत
Afghanistan / अफ़ग़ानिस्तान
Solution:

The Panjshir Valley is a valley in north-central Afghanistan, 150 kilometres north of Kabul, near the Hindu Kush mountain range. Located in the Panjshir Province it is divided by the Panjshir River.

Q14. Kisan Diwas (Farmer’s Day) is observed on the किसान दिवस कब मनाया जाता है?

1st July / 1 जुलाई
4th December / 4 दिसम्बर
18th December / 18 दिसम्बर
23rd December / 23 दिसम्बर
Solution:

The National Farmers Day or Kisan Divas is observed on December 23 every year to commemorate the memory of Chaudhary Charan Singh, the ex-Prime Minister. The day acknowledges the vital position Farmers occupy in the nations socio-economic development. New policies concerning farming, agriculture, seeds etc are also announced by the governments.

Q15. Which is the first state in India to enact the Food Security Act? भारत में खाद्य सुरक्षा अधिनियम को लागू करने वाला पहला राज्य कौन सा है?

Chhattisgarh / छत्तीसगढ़
Gujarat / गुजरात
Tamil Nadu / तमिल नाडू
Bihar / बिहार
Solution:

The National Food Security Act, 2013 is an Act of the Parliament of India which aims to provide subsidized food grains to approximately two thirds of India’s 1.2 billion people. It was signed into law on 12 September 2013, retroactive to 5 July 2013.

              


You may also like to read:

 

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD