General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 7th May

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Syntax Errors are determined by?
सिंटैक्स त्रुटियां को निर्धारित करता  हैं:

(a) Interpreter (इंटरप्रेटर)
(b) ALU (एएलयू)
(c) Logic Unit (लॉजिक यूनिट)
(d) Compiler (कम्पाइलर)

Show Answer
Ans.(d)Sol.In computer science, a syntax error is an error in the syntax of a sequence of characters or tokens that is intended to be written in a particular programming language.For compiled languages, syntax errors are detected at compile-time. A program will not compile until all syntax errors are corrected.


Q2. Arithmometer was invented by?
अरिथमोमीटर का आविष्कार _____द्वारा किया गया था.

(a) Evangelista Torricelli (इवानजेलिस्ता टोरिसेली)
(b) Charles Xavier Thomas (चार्ल्स जेवियर थॉमस)
(c) Edward Teller (एडवर्ड टेलर)
(d) Gustav Tauschek (गुस्ताव तौशचेक)

Show Answer
Ans.(b)Sol.Arithmometer, early calculating machine, built in 1820 by Charles Xavier Thomas de Colmar of France.

Q3. Which of the following is induced by Oncogene?
निम्नलिखित में से कौन ओंकोजिन से प्रेरित है?

(a) Polio (पोलियो)
(b) Cancer (कैंसर)
(c) Diarrhoea (अतिसार )
(d) Dengue (डेंगू)

Show Answer
Ans.(b)Sol.An oncogene is a gene that has the potential to cause cancer. In tumor cells, they are often mutated and/or expressed at high levels.

Q4. Azadirachta indica is the scientific name of?
अजादिराचता इंडिका का वैज्ञानिक नाम है:

(a) Neem (नीम)
(b) Teak (सागौन)
(c) Silver Oak (सिल्वर ओक)
(d) Tulsi (तुलसी)

Show Answer
Ans.(a)Sol.Azadirachta indica, commonly known as neem, nimtree or Indian lilac, is a tree in the mahogany family Meliaceae.

Q5. Octopus belongs to the phylum?
ऑक्टोपस, फ़िलम ____से सम्बंधित है.

(a) Mollusca (मोलुस्का)
(b) Cnidaria (सीनिडारिया)
(c) Echinodermata (इचिनोडर्माटा)
(d) Chordata (चौर्डटा)

Show Answer
Ans.(a)Sol.The octopus is a soft-bodied, eight-armed mollusc of the order Octopoda.

Q6. What is the full form of PVC?
पीवीसी का पूरा रूप क्या है?

(a) Phosphonil vinyl Carbonate (फॉस्फोमिन विनील कार्बोनेट)
(b) Polyvinyl S Carbonate (पॉलीविनायिल एस कार्बोनेट)
(c) Polyvinyl Carbonate (पॉलीविनायिल कार्बोनेट)
(d) Polyvinyl Chloride (पॉलीविनायिल क्लोराइड)

Show Answer















Ans.(d)Sol.Polyvinyl chloride, also known as polyvinyl or vinyl, commonly abbreviated PVC, is the world’s third-most widely produced synthetic plastic polymer, after polyethylene and polypropylene. PVC comes in two basic forms: rigid and flexible. 














Q7. Aromatic hydrocarbons contain at least _____ benzene like ring in their molecules?
सुगंधित हाइड्रोकार्बन में कम से कम _____ बेंजीन जैसे छल्ले उनके अणुओं में होते हैं.

(a) four (चार)
(b) three (तीन)
(c) two (दो)
(d) one (एक )

Show Answer
Ans.(d)Sol.Aromatic hydrocarbons are those which contain one or more benzene rings. The name of the class come from the fact that many of them have strong, pungent aromas.

Q8. Ranthambhore Fort is in?
रणथंभौर किला है:

(a) Maharashtra (महाराष्ट्र)
(b) Orissa (उड़ीसा)
(c) Rajasthan (राजस्थान)
(d) Sikkim (सिक्किम)

Show Answer
















Ans.(c)
Sol.Ranthambore Fort lies within the Ranthambore National Park, near the town of Sawai Madhopur, the park being the former hunting grounds of the Maharajahs of Jaipur until the time of India’s Independence.


















Q9. Dogri is primarily spoken in which State?
डोगरी मुख्यतः किस राज्य में बोली जाती है?

(a) Assam (असम)
(b) West Bengal (पश्चिम बंगाल)
(c) Meghalaya (मेघालय)
(d) Jammu & Kashmir (जम्मू और कश्मीर)

Show Answer
Ans.(d)Sol.Dogri, is an Indo-Aryan language spoken by about five million people in India and Pakistan, chiefly in the Jammu region of Jammu and Kashmir.

Q10. Stagflation is defined as?
स्थगन को परिभाषित किया गया है:

(a) low inflation, low growth, low unemployment (कम मुद्रास्फीति, कम वृद्धि, कम बेरोजगारी)
(b) high inflation, low growth, high unemployment (उच्च मुद्रास्फीति, कम वृद्धि, उच्च बेरोजगारी)
(c) high inflation, high growth, high unemployment (उच्च मुद्रास्फीति, उच्च विकास, उच्च बेरोजगारी)
(d) low inflation, high growth, low unemployment (कम मुद्रास्फीति, उच्च वृद्धि, कम बेरोजगारी)

Show Answer

















Ans.(b)Sol.In economics, stagflation, a portmanteau of stagnation and inflation, is a situation in which the inflation rate is high, the economic growth rate slows, and unemployment remains steadily high. 

















Q11. A living part of the organism’s environment is known as?
जीव के पर्यावरण का एक जीवित भाग के रूप में जाना जाता है
(a) Abiotic Factor (एबियोटिक फैक्टर)
(b) Habitat (आवास)
(c) Biotic Factor (जैविक फैक्टर)
(d) Non­living factor (निर्जीव कारक)

Show Answer



















Ans.(c)Sol.Biotic components or biotic factors, can be described as any living component that affects another organism, or shapes the ecosystem. This includes both animals that consume other organisms within their ecosystem, and the organism that is being consumed.



















Q12. Chromite is an ore/mineral of?
क्रोमाइट ___का एक अयस्क / खनिज है.
(a) Zinc (जिंक)
(b) Uranium (यूरेनियम)
(c) Chromium (क्रोमियम)
(d) Titanium (टाइटेनियम)

Show Answer
















Ans.(c)Sol.Chromite is also used as a refractory material, because it has a high heat stability. The chromium extracted from chromite is used in chrome plating and alloying for production of corrosion resistant superalloys, nichrome, and stainless steel. 


















Q13. Who played Gandhi in 1982’s Oscar Winning Movie of the same name?
1982 में ऑस्कर जीतने वाली मूवी गांधी में समान नाम से भूमिका निभाने वाले थे?

(a) Ben Kingsley (बेन किंग्सले)
(b) Saeed Jaffrey (सईद जाफरी)
(c) Marlon Brando (मार्लोन ब्रैंडो)
(d) Richard Attenborough (रिचर्ड एटनबरो)

Show Answer

















Ans.(a)Sol.Sir Ben Kingsley is an English actor with a career spanning over 50 years. He has won an Oscar, Grammy, BAFTA, two Golden Globes, and a Screen Actors Guild Award. He is known for his starring role as Mohandas Gandhi in the 1982 film Gandhi, for which he won the Academy Award for Best Actor. 

















Q14. What percentage of India’s population is employed in agriculture?
भारत की आबादी का कितना प्रतिशत कृषि में नियोजित है?
(a) 85%
(b) 70%
(c) 55%
(d) 40%

Show Answer
















Ans.(b)Sol.The no. Of population working under agriculture is nearly about 70%, in which the rural population is 80%. The agriculture is contributing in india’s national income very fastly.The agriculture share in the gross domestic product of india is 20.5%.















Q15. Which is the closest star to our solar system?
हमारे सौर मंडल का सबसे नज़दीकी सितारा कौन सा है?

(a) Alpha Centauri(अल्फा सेंचुरी)
(b) Beta Centauri(बीटा सेंचुरी)
(c) Proxima Centauri(प्रोक्सिमा सेंचुरी)
(d) Barnard(बर्नार्ड)

Show Answer












Ans.(c)Sol.Proxima Centauri, or Alpha Centauri C, is a red dwarf, a small low-mass star, about 4.25 light-years from the Sun in the constellation of Centaurus.














You may also like to read:


    

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?