General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 17th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

 

Q1. In 2012 London Olympics, Saina Nehwal won the ___________.
2012 लंदन ओलंपिक में, साइना नेहवाल ने ___________ जीता।

Gold Medal/ स्वर्ण पदक
Silver Medal/ रजत पदक
Bronze Medal/ कांस्य पदक
Didn’t win any Medal/ कोई पदक नहीं जीता
Solution:

India’s Saina Nehwal wins the bronze medal in the women’s badminton singles event at the London 2012 Olympic Games.

Q2. Who is the author of “Go Clown: #AccheDin for Comedy”?
“Go Clown: #AccheDin for Comedy” के लेखक कौन है?

Preeti Shenoy/ प्रीती शेनॉय
Nikita Singh/निकिता सिंह
Shatrugna Vadwlas/ शत्रुग्ना वाडव्लस
Ashwin Sanghi/ अश्विन संघी
Solution:

Go Clown: #AccheDin for Comedy book written by Shatrugna Vadwlas, an NRI(USA) IT professional.

Q3. Periyar Tiger Reserve is in which state?
पेरियार टाइगर रिजर्व किस राज्य में है?

Telangana/तेलंगाना
Tamil Nadu/तमिल नाडू
Kerala/केरला
Uttarakhand/उत्तराखंड
Solution:

Periyar National Park, also known as Periyar Tiger Reserve, is in the mountainous Western Ghats of Kerala, southern India.

Q4. __________________ is a drug or substance that makes you feel relaxed and makes your body work and react more slowly.
__________________ एक दवा या पदार्थ है जो आपको आराम महसूस करता है और आपके शरीर के काम करने की प्रतिक्रिया को धीमा कर देता है.

Antidote/ विषहर औषध
Analgesic/ एनाल्जेसिक
Antihistamine/ एंटीहिस्टामाइन
Depressant/ अवसाद
Solution:

Depressants are drugs that inhibit the function of the central nervous system (CNS) and are among the most widely used drugs in the world. These drugs operate by affecting neurons in the CNS, which leads to symptoms such as drowsiness, relaxation, decreased inhibition, anesthesia, sleep, coma, and even death.

Q5. Muscles get tired when there is shortfall of ___________.
___________ की कमी होने पर मांसपेशियां थक जाती है.

Lactic acid/ लैक्टिक एसिड
Na+ ions/ Na + आयन
ATP
Sulphates/ सल्फेट
Solution:

Adenosine triphosphate, or ATP for short, is the energy currency of life. ATP is a high-energy molecule found in every cell. Its job is to store and supply the cell with needed energy.

Q6. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न में से किस तत्व का गलनांक बिंदु सबसे कम है?

Xenon/ ज़ेनॉन
Iodine/ आयोडीन
Barium/ बेरियम
Magnesium/ मैगनीशियम
Solution:

Xenon is a chemical element with symbol Xe and atomic number 54. It is a colorless, dense, odorless noble gas found in the Earth’s atmosphere in trace amounts.It’s melting point is -111.8 °C.

Q7. Which of these is not an Indian Musical Instrument?
इनमें से कौन सा भारतीय संगीत उपकरण नहीं है?

Sitar/ सितार
Bansuri/ बांसुरी
Madal/ मडल
Tanpura/ तानपुरा
Solution:

The Madal, is used mainly for rhythm-keeping in Nepalese folk music, is the most popular and widely used as hand drum in Nepal.

Q8. People in all the following countries had to be resettled after the 1986 Chernobyl nuclear disaster, except
निम्नलिखित सभी देशों में से किसे छोड़ कर 1986 चेरनोबिल परमाणु आपदा के बाद पुनर्स्थापित करना पड़ा था.

Kazakhstan/ कजाकस्थान
Belarus/ बेलोरूस
Russia/ रूस
Ukraine/ यूक्रेन
Solution:

The 1986 accident at the Chernobyl nuclear power plant in Ukraine, then part of the former Soviet Union, is the only accident in the history of commercial nuclear power to cause fatalities from radiation. It was the product of a severely flawed Soviet-era reactor design combined with human error.Nations like Belarus, Ukraine and Russia affected by the Chernobyl disaster.

Q9. _________ is the first Indian company to list on NASDAQ.
_________ NASDAQ पर सूचीबद्ध करने वाली सबसे बड़ी भारतीय कंपनी है.

Industries Limited/इंडस्ट्रीज लिमिटेड
Infosys/इनफ़ोसिस
TCS
Bharti Airtel/ भारती एयरटेल
Solution:

Infosys Technologies became the first Indian company to be listed on the US NASDAQ in March 1999. Infosys was incorporated on July 2,1981 as a private limited company in India. It became public limited company in June 1992.

Q10. Which of these countries got Independence from United Kingdom?
इन देशों में से किस देश को यूनाइटेड किंगडम से आजादी मिली?

Uzbekistan/ उज्बेकिस्तान
Malaysia / मलेशिया
Venezuela/ वेनेजुएला
South Korea/ दक्षिण कोरिया
Solution:

August 31 is Hari Merdeka or Malaysia’s Independence Day. Malaysia gained independence from Great Britain in 1957.

Q11. Who is current Social Justice and Empowerment Minister in Narendra Modi government?
नरेंद्र मोदी सरकार में वर्तमान सामाजिक न्याय और सशक्तिकरण मंत्री कौन है?

Dr. Harsh Vardhan/ डॉ. हर्ष वर्धन
Kalraj Mishra/ कलराज मिश्रा
Jual Oram/ ज्यूल ओराम
Thawar Chand Gehlot/ थवर चंद गेहलोत
Solution:

Thawar Chand Gehlot is an Indian politician who serves in the Narendra Modi government as a Cabinet minister in the Ministry of Social Justice and Empowerment.

Q12. Nokrek National Park is situated in which of the following Indian state?
नोकरेक राष्ट्रीय उद्यान निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है?

Meghalaya/ मेघालय
Kerala/ केरला
West Bengal/ पश्चिम बंगाल
Assam/ असम
Solution:

The Nokrek National Park is located in the state of Meghalaya and is one of the few Biosphere reserves in India. The park comprises of a hilly terrain covered with a lush green forest cover. The park is also famous for its tropical and citrus fruits. Nokrek National Park is famous for its population of the Red Panda.

Q13. Which of the following country is not a member of BRICS?
निम्नलिखित में से कौन सा देश BRICS का सदस्य नहीं है?

Britain/ ब्रिटेन
China/ चाइना
India/ भारत
Russia/ रूस
Solution:

BRICS is the acronym for an association of five major emerging national economies: Brazil, Russia, India, China and South Africa. Originally the first four were grouped as “BRIC”, before the induction of South Africa in 2010. The BRICS members are all leading developing or newly industrialized countries

Q14. Who is present President of Algeria?
अल्जीरिया के वर्तमान राष्ट्रपति कौन हैं?

Ilham Aliyev/ इल्हाम अलिएव
John Howard/ जॉन हावर्ड
Abdelaziz Bouteflika/ अब्देलज़ीज़ बौटेफ्लिका
Freundel Stuart/ फ्रयून्देल स्टुअर्ट
Solution:

Abdelaziz Bouteflika is an Algerian politician who has been the fifth President of Algeria since 1999. He was Minister of Foreign Affairs from 1963 to 1979. As President, he presided over the end of the bloody Algerian Civil War in 2002 and he ended emergency rule in February 2011 amidst regional unrest.

Q15. Headquarter of Indian Space Research Organisation is in which of the following city?
भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन का मुख्यालय निम्नलिखित में से किस शहर में है?

Mumbai/ मुंबई
New Delhi/ नई दिल्ली
Bangalore/ बैंगलोर
Dehradun/ देहरादून
Solution:

The Indian Space Research Organisation, is the space agency of the Indian government headquartered in the city of Bangalore. Its vision is to “harness space technology for national development”, while pursuing space science research and planetary exploration.

            

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?