General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 30th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

 

Rajiv Gandhi Khel Ratna Award is given for the spectacular and most outstanding performance in sports over a period of _______. 
 राजीव गांधी खेल रत्न पुरस्कार _______ की अवधि में खेलों में शानदार और सबसे उत्कृष्ट प्रदर्शन के लिए दिया जाता है।

Four Years / चार साल
Five Years / 5 साल
Six Years / 6 साल
Two Years / 2 साल
Solution:

Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in Sports and Games,is the highest sporting honour of the Republic of India.The award is named after Rajiv Gandhi, former Prime Minister of India.

Q2. Which of the following award is for life time contribution to sports development?
 खेल विकास में जीवनकाल के योगदान के लिए निम्नलिखित में से कौन सा पुरस्कार है?

Rajiv Gandhi Khel Ratna Award / राजीव गांधी खेल रत्न अवार्ड
Arjuna Award / अर्जुन अवार्ड
Dronacharya Award / द्रोणाचार्य अवार्ड
Dhyan Chand Award / ध्यान चंद अवार्ड
Solution:

The Dhyan Chand Award, officially known as Dhyan Chand Award for Lifetime Achievement in Sports and Games, is the lifetime achievement sporting honour of the Republic of India.

Q3. Arjuna Awardee receives a cash prize of______. 
अर्जुन पुरस्कार विजेता को______ का नकद पुरस्कार प्राप्त होता है?

7.5 Lakh/ लाख
5 Lakh / लाख
2.5 Lakh / लाख
6 Lakh / लाख
Solution:

The Arjuna Awards are given by the Ministry of Youth Affairs and Sports, Government of India to recognize outstanding achievement in sports. Started in 1961, the award carries a cash prize of ₹ 500,000, a bronze statue of Arjuna and a scroll.

Q4. National Sports Awards are given every year from the President of India at a specially organized function at the Rashtrapati Bhawan on _______. 
राष्ट्रीय खेल पुरस्कार भारत के राष्ट्रपति से प्रत्येक वर्ष _______ पर राष्ट्रपति भवन में एक विशेष रूप से संगठित समारोह में दिए जाते हैं।

29 April / अप्रैल
26 January / जनवरी
29 August / अगस्त
5 September/ सितम्बर
Solution:

National Sports Awards are given every year to recognize and reward excellence in sports. Rajiv Gandhi Khel Ratna Award is given for the spectacular and most outstanding performance in the field of sports by a sportsperson over a period of four year, Arjuna Award is given for consistency outstanding performance for four years, Dronacharya Award for coaches for producing medal winners at prestigious International sports events, Dhyan Chand Award for life time contribution to sports development.

Q5.”Beyond the Goal” is the Official Biography of
“Beyond the Goal” 

किस की आधिकारिक जीवनी है?

Baichung Bhutia / बैचुंग भूटिया
Major DhyanChand / मेजर ध्यानचंद
Dhanraj Pillay / धनराज पिल्ले
Sandeep Singh / संदीप सिंह
Solution:

Beyond The Goal is the Official Biography of Baichung Bhutia.

Q6. Which Indian Cricketer has not received the Arjuna Award yet? 
किस भारतीय क्रिकेट खिलाड़ी को अभी तक अर्जुन पुरस्कार नहीं मिला है?

Virat Kohli / विरत कोहली
Rohit Sharma / रोहित शर्मा
MS Dhoni / एम. एस. धोनी
R Ashwin / आर. आश्विन
Solution:

Former India captain MS Dhoni has almost all the prestigious awards under his belt, except for the Arjuna Award, which is the most common achievement for any cricketer who has achieved substantial success.

Q7. Which of the following constitute to form a gene? 
निम्नलिखित में से कौन सा जीन बनाने के लिए है?

Polynucleotides / पॉलिन्यूक्लिओटाइड
Hydrocarbons / हाइड्रोकार्बन
Lipoproteins / लाइपोप्रोटीन
Lipids / लिपिड
Solution:

The vast majority of living organisms encode their genes in long strands of DNA (deoxyribonucleic acid).DNA and RNA are examples of polynucleotides with distinct biological function.

Q8. A series of instructions written by a programmer according to a given set of rules or conventions is called______________. 
नियमों या सम्मेलनों के दिए गए सेट के अनुसार प्रोग्रामर द्वारा लिखे गए निर्देशों की एक श्रृंखला को______________ कहा जाता है।

Syntax / सिंटेक्स
a Byte / बाइट
a Set / सेट
Macro/ मैक्रो
Solution:

In programming, syntax refers to the rules that specify the correct combined sequence of symbols that can be used to form a correctly structured program using a given programming language. Programmers communicate with computers through the correctly structured syntax, semantics and grammar of a programming language.

Q9. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer? 
इनमें से कौन सी ग्रीन हाउस गैस है या वह गैस है जो ओजोन परत को कम कर सकती है?

BF₃
O₂
CHCIF₂
Cl₂
Solution:

Chlorodifluoromethane or difluoromonochloromethane is a hydrochlorofluorocarbon. This colorless gas is better known as HCFC-22, or R-22. It is commonly used as a propellant and refrigerant.

Q10. __________ are also called monsoon forests. 
__________ को मॉनसून वन भी कहा जाता है।

Tropical Rain Forest/उष्णकटिबंधीय वर्षावन
Tropical Deciduous Forests/उष्णकटिबंधीय पर्णपाती वन
Mangrove Forests/मैंग्रोव वन
Thorny Bushes/कांटेदार झाड़ियाँ
Solution:

Monsoon forest, also called dry forest or tropical deciduous forest, open woodland in tropical areas that have a long dry season followed by a season of heavy rainfall. The trees in a monsoon forest usually shed their leaves during the dry season and come into leaf at the start of the rainy season.

Q11. Gandhi Irwin pact happened in which year? 
गांधी इरविन समझौता किस वर्ष हुआ?

1905
1931
1947
1942
Solution:

The Gandhi Irwin Pact was a political agreement signed by Mahatma Gandhi and the then Viceroy of India, Lord Irwin on 5 March 1931 before the second Round Table Conference in London.

Q12. Who Invented LCD Projector? 
LCD प्रोजेक्टर किसने खोजा?

Gene Dolgoff/ जीन डॉल्गॉफ
Brendan Eich/ ब्रेंडन ईच
Douglas Engelbart/ डगलस एंजेलबार्ट
Federico Faggin/ फेडेरिको फागिन
Solution:

The LCD projector was invented by New York inventor Gene Dolgoff.

Q13. What is the unit of the physical quantity, Magnetic flux? 
भौतिक मात्रा, चुंबकीय प्रवाह की इकाई क्या है?

farad / फैरड
weber/ वेबर
tesla/ टेस्ला
henry/ हेनरी
Solution:

Magnetic flux is a measurement of the total magnetic field which passes through a given area.The SI unit of magnetic flux is the Weber (named after German physicist and co-inventor of the telegraph Wilhelm Weber) and the unit has the symbol Wb.

Q14. According to our Constitution, India is _________. 
हमारे संविधान के अनुसार, भारत एक _________ है।

A Religious State / एक धार्मिक राज्य
A Secular State / एक धर्मनिरपेक्ष राज्य
A Capitalist State / एक पूंजीवादी राज्य
A Plutocratic State / एक प्लूटोक्रेटिक राज्य
Solution:

Secularism in India means equal treatment of all religions by the state. With the 42nd Amendment of the Constitution of India enacted in 1976, the Preamble to the Constitution asserted that India is a secular nation.

Q15. Which of these sports generally has the shortest match duration? 
इनमें से कौन सा खेल आम तौर पर सबसे कम मैच अवधि का होता है?

Kabaddi / कबड्डी
Hockey / हॉकी
Football / फुटबॉल
Cricket / क्रिकेट
Solution:

Kabaddi is a contact team sport.The duration of a match for men shall be 2 halves of 20 minutes each. For women and juniors there will be 2 halves of the duration of 15 minutes each. There shall be an interval of 5 minutes between both the halves.

               

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD