General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 4th January

 

 

 

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

 

Q1. British East India Company was established at Madras in ________. / ब्रिटिश ईस्ट इंडिया कंपनी की स्थापना ________ में मद्रास में की गई थी।

(a) 1400
(b) 1539
(c) 1639
(d) 1700
Solution:

In 1639 the local chief of Wandiwash by a grant empowered the English company to build a fortress at Madras and govern it as their own territory. Fort St. George was built at Madras, which became the headquarters of the company's business in India.

Q2. __________ is the 2018 Oscar Winner for Best Actress. / __________ ने सर्वश्रेष्ठ अभिनेत्री के लिए 2018 ऑस्कर प्राप्त किया।

(a) Frances McDormand / फ्रांसेस मैकडोरमंड
(b) Cate Blanchett / केट ब्लैंचेट
(c) Jennifer Lawrence / जेनिफ़र लॉरेंस
(d) Sally Hawkins / सैली हॉकिंस
Solution:

Frances McDormand is a Best Actress 2018 Oscar winner for her performance as Mildred in the film THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI.

Q3. Which of the following Article deals with the ‘personal liberty’ in the Indian Constitution? / निम्नलिखित में से कौन-सा अनुच्छेद भारतीय संविधान में 'व्यक्तिगत स्वतंत्रता' से संबंधित है?

(a) Article 19 / अनुच्छेद 19
(b) Article 11 / अनुच्छेद 11
(c) Article 21 / अनुच्छेद 21
(d) Article 22 / अनुच्छेद 22
Solution:

Article 21 of the Constitution of India, 1950 provides that, “No person shall be deprived of his life or personal liberty except according to procedure established by law.”

Q4. “Beighton Cup” is associated with ______. / "बीटन कप" ______ से सम्बंधित है।

(a) Hockey / हॉकी
(b) Cricket / क्रिकेट
(c) Football / फुटबॉल
(d) Golf / गोल्फ
Solution:

Beighton Cup is one of the oldest field hockey tournament running till date. Instituted in 1895, it is organised by Bengal Hockey Association.

Q5. The first vice-chairman of Niti Aayog was? / नीति आयोग के प्रथम उपाध्यक्ष कौन थे?

(a) Narendra Modi / नरेंद्र मोदी
(b) Dr. Rajiv Kumar / डॉ. राजीव कुमार
(c) Arvind Panagariya / अरविंद पणगरिया
(d) Amitabh Kant / अमिताभ कांत
Solution:

Arvind Panagariya was the first vice-chairman of Niti Aayog.

Q6. Maximum strength of Rajya Sabha- / राज्यसभा में अधिकतम कितनी सीटें है-

(a) 260
(b) 250
(c) 210
(d) 150
Solution:

The Rajya Sabha or Council of States is the upper house of the Parliament of India. Membership of Rajya Sabha is limited by the Constitution to a maximum of 250 members, and current laws have provision for 245 members.

Q7. First general elections were held in which year? / पहला आम चुनाव किस वर्ष में हुआ था?

(a) 1922
(b) 1940
(c) 1955
(d) 1951
Solution:

The first general elections were held between October 25, 1951 and March 27, 1952.

Q8. Who pioneered Chipko movement?/ चिपकों आन्दोलन का नेतृत्व किसने किया?

(a) Jayaprakash Narayan / जयप्रकाश नारायण
(b) Mahatama Gandhi / महात्मा गाँधी
(c) Chandi Prasad Bhatt / चंडीप्रसाद भट्ट
(d) Maulana Azad / मौलाना आज़ाद
Solution:

Chandi Prasad Bhatt of Chipko movement was awarded Gandhi Peace Prize by the President of India.

Q9. Electric chair was invented by / इलेक्ट्रिक चेयर का आविष्कार किसने किया था?

(a) Alfred P. Southwick / अल्फ़्रेड पी॰ साउथविक
(b) Isaac Singer / इसाक सिंगर
(c) Murasaki Shikibu / मुरासाकि शिकिबु
(d) Hanaoka Seish / हनोका सीशू
Solution:

Alfred P. Southwick. Alfred P. Southwick, was a steam-boat engineer, dentist and inventor from Buffalo, New York. He is credited with inventing the electric chair as a method of legal execution.

Q10. Mangroves plants grows in which type of water? / मैंग्रोव पौधे किस प्रकार के पानी में उगते हैं?

(a) Ground Water / भूजल
(b) Fresh Water / ताजा जल
(c) Brackish water / खारा जल
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं
Solution:

Mangrove is a shrub or small tree that grows in coastal saline or brackish water.

Q11. Which of the following is the body's principal energy source? / निम्नलिखित में से कौन सा शरीर का प्रमुख ऊर्जा स्रोत है?

(a) Carbohydrates / कार्बोहाइड्रेट
(b) Glucose / ग्लूकोज
(c) Sugar / चीनी
(d) Starch / स्टार्च
Solution:

Carbohydrates, such as sugar and starch, for example, are readily broken down into glucose, the body's principal energy source.

Q12. Odisha's famous Lingaraj Temple was built by / ओडिशा का प्रसिद्ध लिंगराज मंदिर किसके द्वारा बनाया गया था।

(a) Krushadevray / कृष्ण देवराय
(b) Ashoka / अशोक
(c) Chandragupta / चन्द्रगुप्त
(d) Jajati Keshari / जाजति केशरी
Solution:

In the 11th century, Lingaraj Temple was built by the King Jajati Keshari, who belonged to Soma Vansh.

Q13. If cash reserve ratio decreases, credit creation will _______. / यदि नकद आरक्षित अनुपात घटता है, तो क्रेडिट निर्माण _______ होगा।

(a) increase / वृद्धि
(b) decrease / कमी
(c) does not change / परिवर्तित नहीं होता है
(d) first decreases than increases / पहले घटता है फिर बढ़ता है
Solution:

Cash Reserve Ratio (CRR) is a specified minimum fraction of the total deposits of customers, which commercial banks have to hold as reserves either in cash or as deposits with the central bank. CRR is set according to the guidelines of the central bank of a country.

Q14. Magnetite is an ore/mineral of / मैग्नेटाइट _____ का एक अयस्क/खनिज है

(a) Zinc / जिंक
(b) Iron / लोहा
(c) Lead/ लेड
(d) Manganese/ मैगनीस
Solution:

Magnetite is a rock mineral and one of the main iron ores, with the chemical formula Fe3O4.

Q15. The study of universe is known as ________. / ब्रह्मांड के अध्ययन को ________ कहा जाता है।

(a) Cosmology / कोस्मोलोजी
(b) Astrology / आस्ट्रोलोजी
(c) Seismology / सिसमोलोजी
(d) Limnology / लिमनोलोजी
Solution:

Cosmology is the study of the origin, evolution, and eventual fate of the universe.

               


You may also like to read: