General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 9th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. _______________ states that the total current entering a junction is equal to the total current leaving the junction. 
 _______बताता है कि एक जंक्शन में प्रवेश करने वाला कुल विद्युतीय प्रवाह जंक्शन से निकलने वाले कुल विद्युतीय प्रवाह के बराबर होता है.
(a) Lenz’s Law/लेनज़ का नियम
(b) Hooke’s Law/हुक का नियम
(c) Ohm’s Law/ओह्म का नियम
(d) Kirchhoff’s First Law/किरचहोफ का पहला नियम

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Kirchoff’s First Law:
Kirchoff got himself a huge name in physics by simply applying two principles of physics to electrical circuits. This is the first:
At any junction in a circuit, the sum of the currents arriving at the junction = the sum of the currents leaving the junction.


Q2. Acceleration due to gravity on a planet decreases with ______.
ग्रह पर गुरुत्वाकर्षण के कारण त्वरण ______ के साथ कम होता जाता है.
(a) decrease in radius of the planet/ग्रह के त्रिज्या में कमी
(b) increase in mass of the planet/ग्रह के द्रव्यमान में वृद्धि
(c) decrease in mass of the body/वस्तु के द्रव्यमान में कमी
(d) increase in altitude from surface of the planet/ग्रह की सतह से ऊंचाई में वृद्धि

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol.The acceleration of an object changes with altitude. The change in gravitational acceleration with distance from the centre of Earth follows an inverse-square law. This means that gravitational acceleration is inversely proportional to the square of the distance from the centre of Earth.

Q3. Who is the Chairman of NITI Aayog?
नीति आयोग के चेयरमैन कौन हैं?
(a) President/राष्ट्रपति
(b) RBI Governor/भारतीय रिजर्व बैंक के गवर्नर
(c) Finance Secretary/वित्त सचिव
(d) Prime Minister/प्रधान मंत्री

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. NITI Aayog, the National Institution for Transforming India is a Government of India policy, established to replace the Planning Commission.
The aim of NITI Aayog is to encourage involvement and participation in the economic policy-making process, with emphasis towards making the country a cooperative federalism.
Established on January 1, 2015, its first meeting was held on February 8, 2015, with the Prime Minister as its Ex-offico Chairman.

Q4. Who is the Chairman of the Rajya Sabha?
राज्यसभा के चेयरमैन कौन हैं?
(a) President of India/भारत के राष्ट्रपति
(b) Prime Minister of India/भारत के प्रधान मंत्री
(c) Vice President of India/भारत के उपराष्ट्रपति
(d) Speaker of Lok Sabha/लोकसभा के अध्यक्ष

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Article 63 of Indian Constitution states that “there shall be a Vice-President of India.” The Vice-President acts as President in the absence of the President due to death, resignation, impeachment, or other situations. The Vice-President of India is also ex officio Chairperson of the Rajya Sabha.

Q5. Shiva Thapa is related to _______.
शिव थापा _______ से संबंधित है
(a) Badminton/बैडमिंटन
(b) Lawn tennis/लॉन टेनिस
(c) Boxing/मुक्केबाजी
(d) Cricket/क्रिकेट

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Shiva Thapa is an Indian boxer from Guwahati, Assam, India.


Q6. Which of the following States celebrated the Red Panda Winter Festival in 2016 ? 
निम्नलिखित राज्यों में से किसने 2016 में रेड पांडा विंटर फेस्टिवल मनाया?
(a) Nagaland/नागालैंड
(b) Meghalaya/मेघालय
(c) Assam/असम
(d) Sikkim/सिक्किम

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. The Red Panda Winter Festival 2016 was started in Sikkim on 23 January. It ends on 31 January. The festival promises to be a grandiose nine-day event of culture, food, harmony and celebrations.

Q7. Match the following lists and select the correct answer from the codes given below : 
निम्नलिखित सूचियों से मेल खाएं और नीचे दिए गए कोड से सही उत्तर चुनें:
List/सूची ListII /सूचीII
A. Sikkim /सिक्किम 1. Agartala /अगरतला
B. Rajasthan /राजस्थान 2. Imphal /इम्फाल
C. Manipur /मणिपुर 3. Jaipur /जयपुर
D. Tripura /त्रिपुरा 4. Gangtok/गंगटोक
Code A B C D
(a)  3 4 2 1
(b) 4 3 1 2
(c)  4 3 2 1
(d) 4 2 3 1

Show Answer
S7. Ans.(c)

Q8. The field in a database is   
डेटाबेस में एक फ़ील्ड है:
(a) table of Information/सूचना की तालिका
(b) data/डाटा
(c) category of information/सूचना की श्रेणी
(d) record/रिकॉर्ड

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. A database is a collection of information that is organized so that it can be easily accessed, managed and updated.
Data is organized into rows, columns and tables, and it is indexed to make it easier to find relevant information. Data gets updated, expanded and deleted as new information is added. Databases process workloads to create and update themselves, querying the data they contain and running applications against it.


Q9. Common salt is a mineral composed primarily of 
आम नमक एक खनिज है जिसमें मुख्य रूप से होता है:
(a)  Sodium bicarbonate/सोडियम बाइकार्बोनेट
(b) Sodium chloride/सोडियम क्लोराइड
(c) Sodium hydroxide/सोडियम हाइड्रोक्साइड
(d) Sodium oxide/सोडियम ऑक्साइड

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Sodium chloride is the salt most responsible for the salinity of seawater and of the extracellular fluid of many multicellular organisms. In its edible form of table salt, it is commonly used as a condiment and food preservative.
Sodium chloride, also known as salt, is an ionic compound with the chemical formula NaCl, representing a 1:1 ratio of sodium and chloride ions.

Q10. A small arrow or blinking symbol on computer screen desktop is called a  
कंप्यूटर स्क्रीन डेस्कटॉप पर एक छोटा तीर या ब्लिंकिंग प्रतीक को कहा जाता है:
(a) mouse/माउस
(b) tab/टैब
(c) cursor/कर्सर
(d) icon/आइकन

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. A cursor is the position indicator on a computer display screen where a user can enter text. In an operating system with a graphical user interface (GUI), the cursor is also a visible and moving pointer that the user controls with a mouse, touch pad, or similar input device.


Q11. Which of the following types of water is known to be absolutely free from any impurity?
निम्न में से किस प्रकार के पानी को किसी भी अशुद्धता से बिल्कुल स्वतंत्र माना जाता है?
(a) Mineral Water/शुद्ध पानी
(b) Distilled Water/आसुत जल
(c) Spring Water/स्रोत जल
(d) Boiled Water/उबला हुआ पानी

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Distilled water is water that has had many of its impurities removed by distillation. Distillation involves boiling the water and then condensing the steam into a clean container.


Q12. Milbemycin is used in the eradication of _____.
मिल्बेसायीसिन का उपयोग _____ के उन्मूलन में किया जाता है.
(a) Agricultural Fungus/कृषि कवक
(b) Agricultural Pests/कृषि कीट
(c) Agricultural Herbs/कृषि जड़ी बूटी
(d) Agricultural Weeds/कृषि जंगली घास

Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Avermectin and milbemycin are important 16-membered macrolides that have been widely used as pesticides in agriculture.


Q13. Name the first woman to become Chief Justice of a state High Court in India.
भारतीय राज्य के उच्च न्यायालय की पहली मुख्य न्यायाधीश बनने वाली महिला का नाम है? 
(a) Meera Kumari/मीरा कुमारी
(b) Leila Seth/लीला सेठ
(c) Anju George/अंजू जॉर्ज
(d) Purvi Joshiv/पूरवी जोशी

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Leila Seth was the first woman judge on the Delhi High Court and she became the first woman to become Chief Justice of a state High Court on 5 August 1991.


Q14. Which is the coldest planet?
सबसे ठंडा ग्रह कौन सा है?
(a) Uranus/यूरेनस
(b) Venus/शुक्र
(c) Neptune/नेप्च्यून
(d) Jupiter/बृहस्पति

Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Neptune is the eighth and last planet from the Sun in the Solar System. It is a gas giant. It is the fourth largest planet and third heaviest. Neptune has four rings which are hard to see from the Earth. It is seventeen times heavier than Earth and is a little bit heavier than Uranus. It was named after the Roman God of the Sea.

Q15. What is the capital of Austria?
ऑस्ट्रिया की राजधानी क्या है?
(a) Buenos Aires/ब्यूनस आयर्स
(b) Rome/रोम
(c) Vienna/वियना
(d) Dublin/डबलिन

Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. Vienna, Austria’s capital, lies in the country’s east on the Danube River.


You may also like to read: