General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 31st March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who was the first indian Chief Election Commissioner?
पहले भारतीय मुख्य चुनाव आयुक्त कौन थे?
(a) Morarji Desai/ मोरारजी देसाई
(b) Sukumar Sen/ सुकुमार सेन
(c) Sardar Patel/ सरदार पटेल
(d) V.S Ramadevi/ वी.एस. रामदेवी

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.Sukumar Sen was an Indian civil servant who was the first Chief Election Commissioner of India(Article 324), serving from 21 March 1950 to 19 December 1958.


Q2. Phil Mickelson plays which International Sport?
फिल मिकल्सन किस अंतरराष्ट्रीय खेल के खिलाडी है?
(a) Golf/ गोल्फ़
(b) Baseball/ बेसबॉल
(c) Basketball/ बास्केटबाल
(d) Boxing/ मुक्केबाज़ी

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol.Philip Alfred Mickelson, nicknamed Lefty, is an American professional golfer. He has won 43 events on the PGA Tour, including five major championships: three Masters titles, a PGA Championship, and an Open Championship.

Q3. Who is the author of the book ­ “The White Tiger”?
“The White Tiger” पुस्तक के लेखक कौन है
(a) Maneesh Tripathi/ मनीष त्रिपाठी
(b) Aravind Adiga/ अरविंद अडिगा
(c) Arvind Joshi/ अरविंद जोशी
(d) Vijay Lohkare/ विजय लोहकेरे

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol.The White Tiger is the debut novel by Indian author Aravind Adiga. It was first published in 2008 and won the 40th Man Booker Prize in the same year.

Q4. Which of these monuments enshrines the tomb containing the relics of St. Francis Xavier?
निम्नलिखित से कौन सा स्मारक सेंट फ्रांसिस जेवियर के अवशेषों की कब्र पर स्थित है?
(a) Basilica of Bom Jesus/ बोम जीसस की बासिलिका
(b) Se Cathedral/ से कैथेड्रल
(c) Monte Hill/ मोंटे हिल
(d) St. Alex Church/ सैंट. एलेक्स चर्च

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol.The Basilica of Bom Jesus or Borea Jezuchi Bajilika is located in Goa, India, and is a UNESCO World Heritage Site. The basilica holds the mortal remains of St. Francis Xavier.

Q5. Name the first Indian to get Nobel prize in economics?
अर्थशास्त्र में नोबेल पुरस्कार प्राप्त करने वाले पहले भारतीय का क्या नाम है?
(a) Amartya Sen/ अमर्त्य सेन
(b) C V Raman/ सी वी रमन
(c) Mihir Sen/ मिहिर सेन
(d) Arun Shourie/ अरुण शौरी

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Amartya Sen received the Nobel Memorial Prize in Economic Sciences in 1998 for his contribution to welfare economics.



Q6. Which compound is used in Anti-malarial drug?
मलेरिया रोधी दवा में कौन सा यौगिक प्रयोग किया जाता है?
(a) Aspirin/ एस्पिरिन
(b) Neosporin/निओस्प्रिन
(c) Chloroquin/क्लोरोकुइन
(d) Antacid/एंटासिड

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol.Chloroquine is a medication used to prevent and to treat malaria in areas where malaria is known to be sensitive to its effects. Certain types of malaria, resistant strains, and complicated cases typically require different or additional medication.

Q7. Which of these is not a macronutrient for Plants?
इनमें से कौन सा पौधों के लिए एक मैक्रोन्यूट्रेंट नहीं है
(a) Nitrogen/ नाइट्रोजन
(b) Phosphorus/ फास्फोरस
(c) Potassium/ पोटैशियम
(d) Chlorine/ क्लोरीन

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol.In relatively large amounts, the soil supplies nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, and sulfur; these are often called the macronutrients. In relatively small amounts, the soil supplies iron, manganese, boron, molybdenum, copper, zinc, chlorine, and cobalt, the so-called micronutrients.

Q8. Name the respiratory organs of insects
कीटो के श्वसन अंग का क्या नाम है
(a) Skin/ त्वचा
(b) Body Surface/ शारीरिक सतह
(c) Gills/ गलफड़ा
(d) Tracheae/ ट्रेकिआ

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol.Air enters the respiratory systems of insects through a series of external openings called spiracles. These external openings, which act as muscular valves in some insects, lead to the internal respiratory system, a densely networked array of tubes called tracheae.



Q9. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्नलिखित में से किस सा तत्व का सबसे कम गलनांक है?
(a) Platinum/ प्लैटिनम
(b) Carbon/ कार्बन
(c) Cobalt/ कोबाल्ट
(d) Krypton/ क्रीप्टोन

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol.Krypton Melting point= −157.37°C
Cobalt Melting point= 1495°C
Carbon Melting point‎= ‎3550°C
Platinum Melting point= 1768.2°C

Q10. Which among the following compounds has the strongest hydrogen bond?
निम्न में से किस यौगिकों में सबसे मजबूत हाइड्रोजन बंध है?
(a) HI
(b) HCl
(c) HF
(d) HBr

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol.Flourine is the most electronegative element hence it forms the strongest hydrogen bond.



Q11. A set of instructions executed directly by a computer’s central processing unit is _______.
_________ कंप्यूटर की सेंट्रल प्रोसेसिंग यूनिट द्वारा सीधे निष्पादित निर्देशों का एक समूह है
(a) Command Language/कमांड लैंग्वेज
(b) Machine Language/ मशीन लैंग्वेज
(c) Markup Language/ मार्कअप लैंग्वेज
(d) Style Sheet Language/ स्टाइल शीट लैंग्वेज

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol.Programs written in high-level languages are translated into assembly language or machine language by a compiler. Assembly language programs are translated into machine language by a program called an assembler. Every CPU has its own unique machine language.



Q12. Khasi tribes live in ________.
खासी जनजातियों _______ में रहती हैं
(a) Meghalaya/ मेघालय
(b) Nagaland/ नगालैंड
(c) Rajasthan/ राजस्थान
(d) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol.The Khasis were earliest immigrant tribes who came from Myanmar and settled down in the plains of East Assam.The Khasi people,are an indigenous ethnic group of Meghalaya and Assam in northeastern India, with a significant population in the border areas of the neighbouring state of Assam, and in certain parts of Bangladesh.



Q13. In perfect competition a firm maximizes profit by __________.
एक सही प्रतिस्पर्धा में एक फर्म द्वारा अधिकतम लाभ __________ के द्वारा हो सकता है
(a) setting price such that price is equal to or greater than its marginal costs/ मूल्य को इस प्रकार तय करना कि मूल्य वस्तु के सीमांत लागत से बराबर या उससे अधिक है
(b) setting output such that price equals average total costs/ आउटपुट को इस प्रकार तय करना की मूल्य, कुल औसत लागत के बराबर हो.
(c) setting output such that price equals marginal costs/ आउटपुट को इस प्रकार तय करना कि कीमत सीमांत लागत के बराबर हो
(d) setting price so that it is greater than marginal cost/ मूल्य को इस प्रकार तय करना कि यह सीमांत लागत से अधिक हो

Show Answer
S13. Ans.(c)



Q14. Ozone hole is caused by chemicals like _____.
ओजोन छिद्र _______ जैसे रसायनों के कारण होता है
(a) Nitrogen Oxide/ नाइट्रोजन ऑक्साइड
(b) Hydrogen Sulphide/ हाइड्रोजन सल्फ़ाइड
(c) Chloro Fluoro Carbon/ क्लोरो फ्लोरो कार्बन
(d) Carbon Monoxide/ कार्बन मोनोऑक्साइड

Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol.Ozone depletion describes two related phenomena observed since the late 1970s: a steady decline of about four percent in the total amount of ozone in Earth’s stratosphere (the ozone layer), and a much larger springtime decrease in stratospheric ozone around Earth’s polar regions.The latter phenomenon is referred to as the ozone hole.

Q15. The poisonous gas accidentally released in Bhopal Gas Tragedy is
भोपाल गैस त्रासदी में गलती से किस जहरीला गैस का रिसाव हुआ था?
(a) Methane/ मीथेन
(b) Nitrous Oxide/ नाइट्रस ऑक्साइड
(c) Methyl Isocyanate/ मिथाइल आइसोसाइनेट
(d) Cyanogen/सियानोजेन

Show Answer
S15. Ans.(c)
The Bhopal disaster, also referred to as the Bhopal gas tragedy, was a gas leak incident on the night of 2–3 December 1984 at the Union Carbide India Limited (UCIL) pesticide plant in Bhopal, Madhya Pradesh, India. It was considered as of 2010 to be the world’s worst industrial disaster.




You may also like to read:


  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD