General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 30th March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The conversion of hard water into soft water by boiling or adding calcium hydroxide is called _______.
उबालकर या कैल्शियम हाइड्रॉक्साइड मिलाकर हार्ड पानी का सॉफ्ट पानी में परिवर्तन ________ कहलाता है
(a) Baker’s process/बेकर की प्रक्रिया
(b) Temp’s process/टेम्प की प्रक्रिया
(c) Clarke’s process/क्लार्क की प्रक्रिया
(d) Lake’s process/झील की प्रक्रिया

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol.Clark’s method is a process for the large-scale removal of temporary hardness from water. Clark’s process involves the addition of a controlled quantity of slaked lime (calcium hydroxide).


Q2. Group of Monuments at Pattadakal is in
कहाँ पर पट्टादकल में स्मारक समूह का निर्माण किया गया है?
(a) Maharashtra/महाराष्ट्र
(b) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश
(c) Karnataka/कर्नाटक
(d) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol.Pattadakal, also called Paṭṭadakallu or Raktapura, is a complex of 7th and 8th century CE Hindu and Jain temples in northern Karnataka (India). UNESCO has described Pattadakal as “a harmonious blend of architectural forms from northern and southern India” and an illustration of “eclectic art” at its height.

Q3. 2017 Hemis festival was held in ______.
2017 हेमिस फेस्टिवल __________ में आयोजित किया गया था .
(a) Manipur/मणिपुर
(b) Sikkim/सिक्किम
(c) Ladakh/लद्दाख
(d) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. The 2017 Hemis was held at the Hemis Monastery in Ladakh, to celebrate the birthday of Lord Padmasambhava (Guru Rinpoche), who is believed to be the local savior who banished demons and evil spirits.

Q4. A price floor is _____.
मूल्य फ्लोर _____ है.
(a) a maximum legal price/अधिकतम वैध मूल्य
(b) a minimum legal price/एक न्यूनतम वैध मूल्य
(c) the price where demand equals supply/वह मूल्य जिस पर मांग आपूर्ति के बराबर होती है
(d) the price where elasticity of demand equals elasticity of supply/वह मूल्य जिस पर मांग की मूल्य-सापेक्षता आपूर्ति की मूल्य-सापेक्षता के बराबर होती है

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol.A price floor is the lowest legal price a commodity can be sold at. Price floors are used by the government to prevent prices from being too low. The most common price floor is the minimum wage–the minimum price that can be payed for labor.

Q5. Concentration of water vapour in troposphere is
ट्राफोस्फीयर में वाष्प का संकेंद्रण कितना है
(a) 0­4%
(b) 10­14%
(c) 20­24%
(d) 30­34%

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol.Water vapor concentration varies from trace amounts in Polar Regions to nearly 4 percent in the tropics.


Q6. Harmful bacteria in potable water make the water
पीने योग्य पानी में हानिकारक बैक्टीरिया पानी को ________ बनाते हैं.
(a) unfit to drink/पीने के लिए अयोग्य
(b) smelly/बदबूदार
(c) colored/रंगीन
(d) turbid/पंकिल

Show Answer
S6. Ans.(a)

Q7. First country to impose carbon tax is ________.
कार्बन टैक्स लागू करने वाला पहला देश _______ है.
(a) Australia/ऑस्ट्रेलिया
(b) Iceland/आइसलैंड
(c) USA/अमेरीका
(d) New Zealand/न्यूजीलैंड

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol.A carbon tax is imposed on emissions of greenhouse gases including carbon dioxide.

Q8. Elephanta Caves is located in which city?
एलीफांटा गुफाएं किस शहर में स्थित हैं?
(a) Nashik/नासिक
(b) Kolhapur/कोल्हापुर
(c) Pune/पुणे
(d) Mumbai/मुंबई

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol.Elephanta Caves are a UNESCO World Heritage Site and a collection of cave temples predominantly dedicated to the Hindu god Shiva. They are located on Elephanta Island, or Gharapuri in Mumbai Harbour.


Q9. Spring tides occur when ______.
स्प्रिंग ज्वार होता है जब ______.
(a) the moon, the sun and the earth are in the same line/चंद्रमा, सूर्य और पृथ्वी एक ही रेखा में होते हैं
(b) the sun is closest to earth/सूरज पृथ्वी के सबसे करीब होता है
(c) the moon is farthest from earth/चंद्रमा पृथ्वी से सबसे दूर होता है
(d) the earth is at right angles with the sun and the moon/पृथ्वी सूरज और चाँद के साथ समकोण बनाती है

Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol.Spring tides occur twice each lunar month all year long, without regard to the season. Seven days after a spring tide, the sun and moon are at right angles to each other.

Q10. Humayun’s Tomb was built by_____.
हुमायूं का मकबरा _____ ने बनाया था. 
(a) Humayun/हुमायूं
(b) Hamida Banu Begum/हमीदा बानो बेगम
(c) Babur/बाबर
(d) Akbar/अकबर

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol.Hamida Banu Begum was was the wife of Mughal Emperor Humayun and mother of Akbar the Great.Humayun’s Tomb is the first of the grand dynastic garden-tombs commissioned in, built in 1570.


Q11. Who built Sabarmati Ashram?
साबरमती आश्रम किसने बनाया था?
(a) Guru Ramdas/गुरु रामदास
(b) Shah Jahan/शाहजहां
(c) Rao Jodhaji/राव जोधजी
(d) Mahatma Gandhi/महात्मा गांधी

Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol.In 1917, Mahatma Gandhi shifted his ashram from Kochrab to Sabarmati. Sabarmati Ashram named for the river on which it sits, was created with a dual mission.


Q12. Which movie got the Best Film Award in 2017 IIFA Awards?
2017 IIFA अवार्ड्स में किस फिल्म को सर्वश्रेष्ठ फिल्म का पुरस्कार दिया गया है?
(a) Bajirao Mastani/बाजीराव मस्तानी
(b) Neerja/नीरजा
(c) Tanu Weds Manu Returns/ तनु वेड्स मनु रिटर्न्स
(d) Bajrangi Bhaijaan/बजरंगी भाईजान

Show Answer
S12. Ans.(b)


Q13. Why does a fountain pen leak in aeroplane flying at a height?
 ऊंचाई पर उड़ते एक हवाई जहाज में एक फाउंटेन पेन में रिसाव क्यों होता है?
(a) Because of reduced viscosity of the ink in the pen/पेन में स्याही की चिपचिपाहट में कमी के कारण
(b) Because of increased viscosity of the ink in the pen/ पेन में स्याही की चिपचिपाहट में वृद्धि के कारण
(c) Because of higher atmospheric pressure outside the pen/पेन के बाहर अधिक वायुमंडलीय दबाव के कारण
(d) Because of lower atmospheric pressure outside the pen/पेन के बाहर कम वायुमंडलीय दबाव के कारण

Show Answer
S13. Ans.(d)


Q14. Instrument for measuring wind velocity is called
वायु वेग को मापने के लिए उपयोग किये जाने वाले उपकरण को क्या कहा जाता है?
(a) Coulombmeter/कूलंबमीटर
(b) Anemometer/एनीमोमीटर
(c) Cyanometer/स्यानोमीटर
(d) Chronometer/क्रोनोमीटर

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol.An anemometer is a device used for measuring the speed of wind, and is also a common weather station instrument. The term is derived from the Greek word anemos, which means wind, and is used to describe any wind speed measurement instrument used in meteorology.

Q15. In the presence of which of the following, does the President takes Oath?
राष्ट्रपति निम्नलिखित में से किसकी उपस्थिति में  शपथ लेता है?
(a) Vice­President/उपराष्ट्रपति
(b) Lok Sabha Speaker/लोकसभा अध्यक्ष
(c) Chief Justice of India/भारत के मुख्य न्यायाधीश
(d) Attorney General/अटॉर्नी-जनरल

Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol.
Article57-Eligibility of re-election
Article58-Qualification for election as president
Article59-Conditions of president’s office
Article60-Oath or affirmation by the president




You may also like to read:


  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD