General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 30th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Acids turn __________ litmus __________.
अम्ल ________ लिटमस को _____ में बदल देता है.
(a) red, blue/ लाल, नीला
(b) green, yellow/ हरा, पीला
(c) blue, red/ नीला, लाल
(d) yellow, green/ पीला, हारा

Show Answer
Ans.(c)
Sol.The blue litmus will turn red or pink when it comes into contact with an acidic solution below pH 4.5.


Q2. Agra Fort was built by
आगरा किला किसके द्वारा बनाया गया था-
(a) Humayun/ हुमायूं
(b) Akbar/ अकबर
(c) Babur/ बाबर
(d) Aurangzeb/ औरंगजेब
Show Answer

Ans.(b)
Sol.Agra Fort is a historical fort in the city of Agra in India. It was the main residence of the emperors of the Mughal Dynasty till 1638, when the capital was shifted from Agra to Delhi. The Agra fort is a UNESCO World Heritage site.

Q3. Malayalam is primarily spoken in which State?
मलयालम मुख्य रूप से किस राज्य में बोली जाती है?
(a) Assam/ असम
(b) Rajasthan/ राजस्थान
(c) Kerala/ केरल
(d) Karnataka/ कर्नाटक

Show Answer
Ans.(c)
Sol.Malayalam is a Dravidian language spoken across the Indian state of Kerala by the Malayali people and it is one of 22 scheduled languages of India. 

Q4. Which among the following is not a component of balance sheet?
निम्नलिखित में से क्या सा बैलेंस शीट का घटक नहीं है
(a) Total issued capital / कुल जारी पूंजी
(b) Cash held at the bank/ बैंक में नकद
(c) Value of raw materials held/ आयोजित कच्चे माल का मूल्य
(d) Revenue from sales of the company’s products/ कंपनी के उत्पादों की बिक्री से राजस्व

Show Answer
Ans.(d)
Sol.A standard company balance sheet has three parts: assets, liabilities and ownership equity. The main categories of assets are usually listed first, typically in order of liquidity.

Q5. Automobile exhaust leads to a poisonous pollutant
ऑटोमोबाइल निकास किस जहरीले प्रदूषक को बढ़ाता है?
(a) Carbon Dioxide/ कार्बन डाइआक्साइड
(b) Sulphur Dioxide/ कार्बन डाइक्साइड
(c) Carbon Monoxide/ कार्बन मोनोऑक्साइड
(d) Nitrous Oxide/ नाइट्रस ऑक्साइड

Show Answer
Ans.(c)
Sol.Carbon monoxide (CO) is a colorless, odorless, and tasteless gas that is slightly less dense than air. It is toxic to hemoglobic animals when encountered in concentrations above about 35 ppm.

Q6. The Gir National Park and the Sasan Gir Sanctuary of Gujarat are the only wildlife sanctuaries in India that have
गुजरात के गिर राष्ट्रीय उद्यान और सासन गिर अभयारण्य भारत में एकमात्र वन्यजीव अभयारण्य हैं, जिसमें _ पाया जाता है.
(a) Bengal Tigers/ बंगाल टाइगर
(b) Asiatic Lions/ एशियाई शेर
(c) One-Horned Rhinos/ एक सींग वाले गेंडे
(d) Black Buck/ काला हिरन

Show Answer












Ans.(b)


Sol.Gir Forest National Park is a wildlife sanctuary in Gujarat, western India. It was established to protect Asiatic lions, who frequent the fenced-off Devalia Safari Park, along with leopards and antelopes. 











Q7. Name the first person from Bollywood to feature on the cover of Time magazine.
टाइम मैगज़ीन के कवर पर आने वाले बॉलीवुड के पहले व्यक्ति का क्या नाम है.
(a) Aishwarya Rai/ ऐश्वर्या राय
(b) Shah Rukh Khan/ शाहरुख खान
(c) Amitabh Bachchan/ अमिताभ बच्चन
(d) Praveen Babi/ परवीन बाबी

Show Answer
Ans.(d)
Sol.Parveen Babi, was the first Indian movie star to be featured on the cover of the Time magazine.

Q8. The glowing surface of the Sun is called __________.
सूर्य की चमकती सतह को ________ कहा जाता है
(a) Photosphere/ बाह्य प्रभामंडल
(b) Chromosphere/ वर्णमण्डल
(c) Corono/क्रोनो
(d) Troposphere/ट्रोपोस्फीयर

Show Answer














Ans.(a)


Sol.The atmosphere of the sun is composed of several layers, mainly the photosphere, the chromosphere and the corona. It’s in these outer layers that the sun’s energy, which has bubbled up from the sun’s interior layers, is detected as sunlight. The lowest layer of the sun’s atmosphere is the photosphere.
















Q9. __________ season is when the Sun is directly overhead the equator.
___________ मौसम तब होता है जब सूर्य भूमध्य रेखा के बिलकुल ऊपर होता है.
(a) Summer/ ग्रीष्म ऋतु
(b) Spring/ वसंत ऋतु
(c) Autumn/ शरद ऋतु
(d) Winter/ शीत ऋतु

Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Sun is directly overhead at “high-noon” on the equator twice per year, at the two equinoxes. Spring (or Vernal) Equinox is usually March 20, and Fall (or Autumnal) equinox is usually September 22.

Q10. The Sino-Indian Border Conflict was a war between China and India that occurred in __________.
चीन-भारतीय सीमा संघर्ष चीन और भारत के बीच एक युद्ध था जो __________ में हुआ था.
(a) 1952
(b) 1962
(c) 1972
(d) 1982

Show Answer














Ans.(b)


Sol.The Sino-Indian War also known as the Sino-Indian Border Conflict was a war between China and India that occurred in 1962.














Q11. Alexander defeated __________ in the battle of Hydaspes.
सिकंदर ने हाइडस्पस की लड़ाई में __________ को हरा दिया था.
(a) Porus/ पोरस
(b) Chandragupta Maurya/ चंद्रगुप्त मौर्य
(c) Herakles/ हेराक्लेस
(d) Eudemus/यूड़ेमस

Show Answer















Ans.(a)


Sol.The Battle of the Hydaspes was fought in 326 BC between Alexander the Great and King Porus of the Paurava kingdom on the banks of the river Jhelum in the Punjab region of the Indian subcontinent. 















Q12. One of the following is not a Magsaysay Award winner?
निम्नलिखित में से कौन एक मैगसेसे पुरस्कार विजेता नहीं है?
(a) Arvind Kejriwal/ अरविंद केजरीवाल
(b) Kiran Bedi/ किरण बेदी
(c) Satish Pachauri/ सतीश पचौरी
(d) Sandeep Pandey/ संदीप पांडे 

Show Answer













Ans.(c)


Sol.The Ramon Magsaysay Award is an annual award established to perpetuate former Philippine President Ramon Magsaysay’s example of integrity in governance, courageous service to the people, and pragmatic idealism within a democratic society. The prize was established in April 1957.















Q13. Sun light reaches earth in how many minutes?
सूर्य का प्रकाश पृथ्वी तक कितने मिनट में पहुंचता है
(a) 2 min/ मिनट
(b) 8 min/ मिनट
(c) 14 min/ मिनट
(d) 20 min/ मिनट

Show Answer














Ans.(b)


Sol.Sunlight takes an average of 8 minutes and 20 seconds to travel from the Sun to the Earth.














Q14. In a projectile motion, the horizontal range achieved is same whether the body is projected at theta and __________.
एक प्रक्षेपित गति में, प्राप्त क्षैतिज रेंज समान होती है चाहे शरीर को थीटा और __________ में प्रक्षेपित किया जाता है.
(a) 180 degree minus theta/ 180 डिग्री घटा थीटा
(b) 60 degree minus theta/60 डिग्री घटा थीटा
(c) 120 degree minus theta/120 डिग्री घटा थीटा
(d) 90 degree minus theta/90 डिग्री घटा थीटा

Show Answer













Ans.(d)












Q15. Bicameral Legislature means
द्विवार्षिक विधान-सभा का क्या अर्थ है
(a) Primary and secondary legislature/ प्राथमिक और माध्यमिक विधान-सभा
(b) Lower and Upper Chamber/ निचला और ऊपरी चैम्बर
(c) Lok Adalats and Courts/ लोक अदालत और न्यायालयों
(d) Elected as well as selected members/ निर्वाचित साथ ही चयनित सदस्य

Show Answer












Ans.(b)


Sol.A bicameral legislature simply refers to a particular body of government that consists of two legislative houses or chambers. In certain variations, a bicameral system may include two parliamentary chambers. 












You may also like to read:


    

ssc-cgl