General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 28th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. What is TKO in boxing ? 
मुक्केबाजी में TKO क्या है? 
(a) Technical Knock Out
(b) Time Kick Out
(c) Technical Knowledge
(d) Teeth Knock Out

Show Answer
Ans.(a)
Technical knockout (TKO) when a boxer is deemed by the referee (and sometimes the ringside physician) to be unable to defend himself properly, when a boxer is deemed to have sustained a serious injury, or when a boxer or his seconds decide he should not continue.


Q2. Vikram Sarabhai Space Centre is located at
विक्रम साराभाई स्पेस सेंटर स्थित है:
(a) Thiruvananthapuram(तिरुवनंतपुरम)
(b) Mumbai(मुंबई)
(c) Sriharikota(श्रीहरिकोटा)
(d) Bengaluru(बेंगलुरु)
Show Answer

Ans.(a)
The Vikram Sarabhai Space Centre is a major space research centre of the Indian Space Research Organisation, focusing on rocket and space vehicles for India’s satellite programme. It is located in Thiruvananthapuram, in the Indian state of Kerala.

Q3. Which player is allowed to touch the ball with his feet during a hockey match ? 
किस खिलाड़ी को हॉकी मैच के दौरान अपने पैरों के साथ गेंद को छूने का अधिकार होता है?
(a) captain(कप्तान)
(b) Goalkeeper(गोलकीपर)
(c) Centre-forward(सेंटर फॉरवर्ड)
(d) Defender(डिफेंडर)

Show Answer
Ans.(b)

Q4. In which of the following is there seasonal unemployment? 
निम्नलिखित में से किसमें मौसमी बेरोजगारी होती है?
(a) Government sector(सरकारी क्षेत्र)
(b) Private sector(निजी क्षेत्र)
(c) Banks(बैंक)
(d) Agriculture(कृषि)

Show Answer
Ans.(d)
Seasonal unemployment occurs when there is a limited need for a type of work to be performed during a particular period of the year, based on factors like deadlines or climate.

Q5. Where is the Indian Wild Ass Sanctuary located in India ? 
भारतीय जंगली गधा अभयारण्य भारत में कहां स्थित है?
(a) Gujarat(गुजरात)
(b) Rajasthan(राजस्थान)
(c) Jharkhand(झारखंड)
(d) Chhattisgarh(छत्तीसगढ़)

Show Answer
Ans.(a)
Indian Wild Ass Sanctuary also known as the Wild Ass Wildlife Sanctuary is located in the Little Rann of Kutch in the Gujarat state of India.

Q6. The Group of Monuments at Hampi is an important ______________ centre?
हम्पी में स्मारकों का समूह एक महत्वपूर्ण ________ केंद्र है?
(a) Islam(इस्लाम)
(b) Hindu(हिंदू)
(c) Sikh(सिख)
(d) Christian(ईसाई )

Show Answer











Ans.(b)


Sol.Hampi also referred to as the Group of Monuments at Hampi, is a UNESCO World Heritage Site located in east-central Karnataka, India.It became the centre of the Hindu Vijayanagara Empire capital in the 14th century.Hampi was the last capital of the last great Hindu Kingdom of Vijayanagar. 










Q7. Name the first Indian to get Bharat Ratna posthumously.
मरणोपरांत भारत रत्न को प्राप्त करने वाले पहले भारतीय हैं? 
(a) Atal Bihari Vajpayee(अटल बिहारी वाजपेयी)
(b) Lal Bahadur Shastri(लाल बहादुर शास्त्री)
(c) C K Naidu(सी के नायडू)
(d) Mihir Sen(मिहिर सेन)

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Lal Bahadur Shastri was awarded Bharat Ratna in 1966. He served as the Prime Minister of India from 1964 to 1966. He led the nation in the war against Pakistan in 1965. He is famous for his slogan Jai Jawan Jai Kisan.

Q8. Which of the following is secreted by the liver?
निम्नलिखित में से कौन यकृत से स्रावित होता है?
(a) Glucose(ग्लूकोज)
(b) Iodine(आयोडीन)
(c) Cortisol(कोर्टिसोल)
(d) Bile(पित्त)

Show Answer












Ans.(d)


Sol.Bile, also called gall, greenish yellow secretion that is produced in the liver and passed to the gallbladder for concentration, storage, or transport into the first region of the small intestine, the duodenum. Its function is to aid in the digestion of fats in the duodenum.














Q9. Ferns belong to which division of plants?
पर्णांग (फर्न्स) पौधों के कौन से विभाजन से सम्बंधित होता है?
(a) Gymnosperms(जिमनोस्पर्म)
(b) Angiosperms(एंजियोस्पर्म)
(c) Thallophyta(थैलफोइटा)
(d) Pteridophyta(पटरिडोफायटा)

Show Answer
Ans.(d)
Sol.Most ferns belong to the Class Leptosporangiata (or Pteridopsida). This includes most of those you see in gardens and woods.

Q10. Who invented Antibiotics?
एंटीबायोटिक्स का आविष्कार किसने किया?
(a) Joseph Lister(यूसुफ लिस्टर)
(b) William Harvey(विलियम हार्वे)
(c) Robert Knock(रॉबर्ट नॉक)
(d) Alexander Fleming(सिकंदर फ्लेमिंग)

Show Answer












Ans.(d)


Sol.Sir Alexander Fleming, a Scottish biologist, defined new horizons for modern antibiotics with his discoveries of enzyme lysozyme (1921) and the antibiotic substance penicillin (1928).













Q11. Chandragupta Maurya was born in _______.
चंद्रगुप्त मौर्य का जन्म _______ में हुआ था.
(a) 340 BC / 340 ईसा पूर्व
(b) 563 BC/ 563 ईसा पूर्व
(c) 189 BC/ 189 ईसा पूर्व
(d) 99 BC/99 ईसा पूर्व

Show Answer













Ans.(a)


Sol.Indian Emperor Chandragupta Maurya lived from 340-298 BCE and was the first ruler of the Mauryan Empire.














Q12. Jahangir (1605–1627 AD) was the ruler of which dynasty?
जहांगीर (1605-1627 ईसवी) किस राजवंश का शासक था?
(a) Nanda/ नंद
(b) Haryanka/ हर्यंक
(c) Maurya/ मौर्य
(d) Mughal/ मुगल

Show Answer











Ans.(d)












Q13. Earth revolves around Sun. Who was the 1st one to present this theory?
पृथ्वी सूरज के चारों ओर घूमती है। इस सिद्धांत को पेश करने वाला पहला व्यक्ति कौन था?
(a) Albert Einstein / अल्बर्ट आइंस्टीन
(b) Galileo/ गैलीलियो
(c) Copernicus/ कोपरनिकस
(d) Newton/ न्यूटन

Show Answer












Ans.(c)


Sol.Nicolaus Copernicus was instrumental in establishing the concept of a heliocentric solar system, in which the sun, rather than the earth, is the center of the solar system.













Q14. _____ is same on every point on a rotating body.
_____ घूर्णन वस्तु की हर बिंदु पर एक समान है.
(a) Linear velocity/ रेखीय वेग
(b) Linear momentum/ रैखिय गति
(c) Angular torque/ कोणीय टोक़
(d) Angular velocity/ कोणीय वेग

Show Answer












Ans.(d)


Sol.The angular velocity of an object is the object’s angular displacement with respect to time.











Q15. The path of a projectile is called its ______.
एक प्रक्षेप्य के पथ को इसका______ कहा जाता है.
(a) Altitude/ ऊंचाई
(b) Range/ रेंज
(c) Trajectory/ प्रक्षेपवक्र
(d) Flight/ उड़ान

Show Answer










Ans.(c)


Sol.Trajectory is the path followed by a projectile flying or an object moving under the action of given forces.










You may also like to read:


    

ssc-cgl