General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 17th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Rajya Sabha members are elected for a term of _____ years.
 राज्यसभा सदस्य ____ साल की अवधि के लिए चुने जाते है  
(a) 15
(b) 12
(c) 9
(d) 6

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol.Membership of Rajya Sabha is limited by the Constitution to a maximum of 250 members, and current laws have provision for 245 members.Rajya Sabha is a permanent House and is not subject to dissolution. However, one-third Members of Rajya Sabha retire after every second year. A member who is elected for a full term serves for a period of six years.


Q2. The National Anthem was adopted by the Constituent Assembly in
    _____ को संविधान सभा द्वारा राष्टगान को अपनाया गया था 
(a) 24th May 1949      (24 मई 1949)
(b) 24th November 1949 ( 24 नवम्बर 1949)
(c) 24th January 1950    (24 जनवरी 1950)
(d) 24th June 1950      (24 जून 1950 )

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol.The National Anthem of India Jana-gana-mana, composed originally in Bengali by Rabindranath Tagore, was adopted in its Hindi version by the Constituent Assembly as the National Anthem of India on 24 January 1950. It was first sung on 27 December 1911 at the Kolkata Session of the Indian National Congress.

Q3. Who won the National Snooker Championship 2017?
     राष्ट्रीय स्नूकर प्रतियोगिता 2017 किसने जीती ?
(a)Manan Chandra (मनन चन्द्र )
(b) Mahesh Yadav  (महेश यादव )
(c) Aditya Mehta   (आदित्य मेहता )
(d) Pankaj Advani  (पंकज अडवाणी )

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol.On 2nd February 2017, Pankaj Advani won his 29th National Championship Title at the PYC Hindu Gymkhana in Pune, India.

Q4. Who is the author of ‘Train to Pakistan’?
   ‘ट्रेन टू पकिस्तान’ का लेखक कौन है ?
(a) Jhumpa Lahiri (झुम्पा लाहिरी )
(b) Amish Tripathi (अमिश त्रिपाठी)
(c) Ravinder Singh (रविन्द्र सिंह )
(d) Khushwant Singh (खुशवंत सिंह )

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol.Train To Pakistan is a historical novel by Khushwant Singh, published in 1956. It recounts the Partition of India in August 1947.

Q5. The transfer of data from one application to another in a computer system is known as
    कंप्यूटर में एक एप्लीकेशन से दूसरे एप्लीकेशन में डाटा ट्रान्सफर करने की प्रक्रिया को क्या             कहा जाता है ?
(a) Dynamic Data Exchange
(b) Dodgy Data Exchange
(c) Dogmatic Data Exchange
(d) Dynamic Disk Exchange

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol.The Dynamic Data Exchange (DDE) protocol protocol is a set of messages and guidelines. It sends messages between applications that share data and uses shared memory to exchange data between applications.

Q6. General anesthetic was invented by?
    किसके द्वारा सामान्य सम्वेदनाहारी का आविष्कार किया गया था? 
(a) Alfred P. Southwick(अल्फ्रेड पी. सौथ्विच्क )
(b) Isaac Singer(इस्सक सिंगर )
(c) Murasaki Shikibu(मुरसकी शिकिबू)
(d) Hanaoka Seishu(हनोका सिशु )

Show Answer


S6. Ans.(d)


Sol.Hanaoka Seishu is the first person on record to have performed a successful surgery under general anesthesia.


Q7. Pneumonia affects which of the following organs of human body? 
   निमंलिखित में से निमोनिया का मानव शरीर के कौन से अंग पर प्रभाव पड़ता है ? 
(a) Kidneys( किडनी )
(b) Lungs(फेफड़े )
(c) Throat(गले )
(d) Liver(लीवर) 

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol.Pneumonia is a lung infection that can make you very sick.

Q8. Mendel is known as
   मेंडेल को किस रूप में जाने जाते है ?
(a) Father of Physiology(फिजियोलॉजी के पिता)
(b) Father of Geology(भूविज्ञान का पिता)
(c) Father of Genetics(जेनेटिक्स के पिता)
(d) Father of Biology(जीवविज्ञान का पिता)

Show Answer


S8. Ans.(c)


Sol.”Father of Genetics” Gregor Mendel, through his work on pea plants, discovered the fundamental laws of inheritance. He deduced that genes come in pairs and are inherited as distinct units, one from each parent.


Q9. Which of the following are also known as Suicidal bag of Cells?
   निमंलिखित में से किस को आत्मघाती कोशिकाओं के थैले के रूप में भी जाना जाता है
(a) Lysosomes(लियोसोमों)
(b) Lycosome(लाइकोसोम)
(c) Nucleus(नाभिक)
(d) Chromosome(क्रोमोसोम)

Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Lysosomes are called suicide bags because in case of disturbance of their cellular metabolism they digest their own cell by releasing own enzymes.

Q10. Which atmospheric layer contains ozone layer?
    किस वायुमण्डलीय परत में ओजोन परत होती  है?   
(a) Genosphere (भूमंडल)
(b) Zonosphere (ज़ोनोस्फेरे )
(c) Stratosphere(समताप मंडल)
(d) Ionosphere(आयनमंडल)

Show Answer


S10. Ans.(c)


Sol.The stratosphere is the second major layer of the atmosphere. It lies above the troposphere and is separated from it by the tropopause. It occupies the region of atmosphere from about 12 to 50 km, although its lower boundary tends to be higher nearer the equator and lower nearer the poles.Ozone and oxygen molecules in the stratosphere absorb ultraviolet light from the Sun, providing a shield that prevents this radiation from passing to the Earth’s surface.


Q11. _______ fiber is used in making bulletproof vests.
    बुलेट प्रूफ वेस्ट्स बनने के लिए इनमे से कौन से फाइबर का प्रयोग  किया जाता है 
(a) Nylon-66(नायलॉन – 66)
(b) Terylene(तेर्य्लेने )
(c) Kevlar(केवलर )
(d) Lexan(लेक्सान )

Show Answer


S11. Ans.(c)


Sol.Ballistic nylon was the standard cloth used for bulletproof vests until the 1970s. In 1965, Stephanie Kwolek, a chemist at Du Pont, invented Kevlar, trademark for poly-para-phenylene terephthalamide, a liquid polymer that can be spun into aramid fiber and woven into cloth.


Q12. India Gate was designed by 
    इंडिया गेट किसके द्वारा डिज़ाइन किया गया है 
(a) Frank Lloyd Wright(फ्रैंक लिओय्द राइट )
(b) Sir Edwin Lutyens(सर एडविन लुत्येंस )
(c) Frank Gehry(फ्रंक्गेहरी)
(d) Zaha Hadid(ज़ह हदीद )

Show Answer


S12. Ans.(b)


Sol.The India Gate is a war memorial located astride the Rajpath, on the eastern edge of the “ceremonial axis” of New Delhi, India, formerly called Kingsway. India Gate is a memorial to 70,000 soldiers of the Indian Army who died in the period 1914–21 in the First World War. It was made by Edwin Lutyens In 1921.


Q13. What is India’s national flower?
     भारत का राष्ट्रीय फूल कौन सा है ?
(a) Lily (लिली )
(b) Rose (गुलाब )
(c) Lotus (कमल )
(d) Sunflower (सूरजमुखी)

Show Answer


S13. Ans.(c)


Sol.Lotus (Nelumbo Nucifera Gaertn) is the National Flower of India. It is a sacred flower and occupies a unique position in the art and mythology of ancient India and has been an auspicious symbol of Indian culture since time immemorial.


Q14. Unemployment that arises when there is a general downturn in business activity is known as
      व्यापार गतिविधि में सामान्य मंदी से उत्पन्न  बेरोजगारी को किस रूप में जाना जाता  है ? 
(a) Structural unemployment (संरचनात्मक बेरोजगारी )
(b) Frictional unemployment  (संघर्ष सम्बन्धी बेरोजगारी)
(c) Cyclical unemployment    ( चक्रिय बेरोजगारी )
(d) Disguised unemployment  ( प्रछन्न बेरोजगारी)

Show Answer


S14. Ans.(c)


Sol.Cyclical unemployment is a factor of overall unemployment that relates to the cyclical trends in growth and production that occur within the business cycle. When business cycles are at their peak, cyclical unemployment will be low because total economic output is being maximized.

Q15. Mesothelioma is a type of cancer. The most common area affected in it is the lining of the ________.
    म्मेसोथेलिओम कैंसर का एक प्रकार है निमंलिखित में से समान्य क्षेत्र  प्रभावित होता है जो ____ का अस्तर है  
(a) heart (हृदय )
(b) brain ( दिमाग )
(c) stomach ( पेट )
(d) lungs  ( फेफड़े )

Show Answer


S15. Ans.(d)


Sol.Mesothelioma is a type of cancer that develops from the thin layer of tissue that covers many of the internal organs (known as the mesothelium). The most common area affected is the lining of the lungs and chest wall.


You may also like to read:


    

ssc-cgl