General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 14th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Earth is also known as _______.
पृथ्वी को ______ के रूप में भी जाना जाता है,.
(a) Orange planet/ नारंगी ग्रह
(b) Green planet/ हरा ग्रह
(c) Blue planet/ नीला ग्रह
(d) Yellow planet/ पीला ग्रह

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol.Planet Earth has been called the “Blue Planet” due to the abundant water on its surface.


Q2. Who was the last Mughal emperor?
अंतिम मुगल सम्राट कौन था?
(a) Babar/बाबर
(b) Noor Jehan/नूरजहाँ
(c) Akbar/अकबर
(d) Bahadur Shah/बहादुर शाह

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol.Mirza Abu Zafar Sirajuddin Muhammad Bahadur Shah Zafar was the last Mughal emperor. He was the second son of and became the successor to his father, Akbar II, upon his death on 28 September 1837.

Q3. Lal Bahadur Shastri was born in the year 
लाल बहादुर शास्त्री का जन्म किस वर्ष में हुआ था?
(a) 1844
(b) 1864
(c) 1884
(d) 1904

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol.Shri Lal Bahadur Shastri was born on October 2, 1904 at Mughalsarai, a small railway town seven miles from Varanasi in Uttar Pradesh.He was the 2nd Prime Minister of India and a senior leader of the Indian National Congress political party. Shastri joined the Indian independence movement in the 1920s.

Q4. First Indian to win an Individual Olympic medal?
व्यक्तिगत ओलंपिक पदक जीतने वाले पहले भारतीय कौन है?
(a) Milkha Singh/ मिल्खा सिंह
(b) P.T. Usha/ पी.टी. उषा
(c) Leander Paes/ लियंडर पेस
(d) K.D. Jadhav/ के.डी. जाधव

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol.Khashaba Dadasaheb Jadhav was an Indian athlete. He is best known as a wrestler who won a bronze medal at the 1952 Summer Olympics in Helsinki.

Q5. Light travels fastest in
प्रकाश किसमें सबसे तेज गति से यात्रा करता है?
(a) Nitrogen/नाइट्रोजन
(b) Air/हवा
(c) Steel/स्टील
(d) Vacuum/ शून्यक

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol.The fastest thing in the whole universe is the speed of light in a vacuum, clocking in at a great 2.99 x 10^8 m/s. Light travels in waves, and we call this traveling propagation.


Q6. What is impulse equal to?
आवेग क्या है?
(a) Change in momentum/ गति में परिवर्तन
(b) Change in force/बल में परिवर्तन
(c) Change in velocity/वेग में परिवर्तन
(d) Change in acceleration/त्वरण में परिवर्तन

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol.The impulse-momentum theorem states that the change in momentum of an object equals the impulse applied to it.

Q7. Which country’s constitution is the world’s longest?
किस देश का संविधान दुनिया में सबसे बड़ा है?
(a) United States of America/ संयुक्त राज्य अमरीका
(b) China/चीन
(c) India/भारत
(d) Great Britain/ग्रेट ब्रिटेन

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol.The Constitution of India is the longest written constitution of any sovereign country in the world, containing 444 articles in 22 parts, 12 schedules and 118 amendments, with 146,385 words in its English-language version.

Q8. Who among the following is addressed as the Chairman of Rajya Sabha?
निम्नलिखित में से किसे राज्यसभा के अध्यक्ष के रूप में संबोधित किया जाता है
(a) Prime Minister/ प्रधान मंत्री
(b) Chief Justice/ मुख्य न्यायाधीश
(c) Vice­President / उपाराष्ट्रपति
(d) Attorney General/ अटॉर्नी-जनरल

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol.Articles in the Constitution of India relating to the Chairman, Rajya Sabha. 64. The Vice-President to be ex officio Chairman of the Council of States.


Q9. Ryder Cup is associated with which sport
राइडर कप किस खेल के साथ संबंधित है
(a) Horse Race/ घोड़दौड़
(b) Football/फुटबॉल
(c) Cycling/साइकिलिंग
(d) Golf/गोल्फ

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol.The Ryder Cup is a biennial men’s golf competition between teams from Europe and the United States. The competition is contested every two years with the venue alternating between courses in the United States and Europe.

Q10. Who wrote the book “Passage to India”?
“Passage to India” पुस्तक किसने लिखी है?
(a) Anita Desai/ अनिता देसाई
(b) Khushwant Singh/ खुशवंत सिंह
(c) Mark Twain/ मार्क ट्वेन
(d) E. M. Foster/ ई.एम. फोस्टर

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol.A Passage to India (1924) is a novel by English author E. M. Forster set against the backdrop of the British Raj and the Indian independence movement in the 1920s.


Q11. Processed data is known as
प्रसंस्कृत डेटा को किसके रूप में जाना जाता है
(a) Data/डाटा
(b) Information/इन्फोर्मेशन
(c) Knowledge/नॉलेज
(d) Analysis/एनालिसिस

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol.Data processing is, generally, the collection and manipulation of items of data to produce meaningful information. In this sense it can be considered a subset of information processing, the change (processing) of information in any manner detectable by an observer.


Q12. Who invented logarithms? 
लॉगरिदम का आविष्कार किसने किया था?
(a) Eden Snowden/ ईडन स्नोडेन
(b) Larry Page/ लेरी पेज
(c) Thomas Edison/ थॉमस एडिसन
(d) John Napier / जॉन नेपियर

Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol.The method of logarithms was publicly propounded by John Napier in 1614, in a book titled Mirifici Logarithmorum Canonis Descriptio (Description of the Wonderful Rule of Logarithms).


Q13. The largest gland of the human body is
मानव शरीर की सबसे बड़ी ग्रंथि कौन सी है
(a) Pancreas/ अग्न्याशय
(b) Thyroid/ थाइरोइड
(c) Large Intestine/ बड़ी आँत
(d) Liver/यकृत

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol.Liver is the largest gland in human body. It is also the largest (internal) organ in our body and can weigh up to 1.5-1.6 kg for a human adult. That is, about 1/50th of the body weight is because of liver.


Q14. Photosynthesis in plants takes place in
पौधों में प्रकाश संश्लेषण कहाँ होता है
(a) Stem/ तना
(b) Leaves/पत्ती
(c) Roots/जड़
(d) Flower/फुल

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol.Photosynthesis, the process by which green plants and certain other organisms transform light energy into chemical energy. During photosynthesis in green plants, light energy is captured and used to convert water, carbon dioxide, and minerals into oxygen and energy-rich organic compounds.

Q15. Insects that transmit diseases are known as
बीमारियों को संचारित करने वाले कीटों को किस रूप में जाना जाता है
(a) Pathogens/पेथोजेंस
(b) Vectors/वेक्टर्स
(c) Drones/ड्रोनस
(d) Scalars/स्कालर्स

Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol.Traditionally in medicine, a vector is an organism that does not cause disease itself but which spreads infection by conveying pathogens from one host to another. Species of mosquito, for example, serve as vectors for the deadly disease Malaria.


You may also like to read: