General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 26th March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which temple is built in the form of the chariot of Surya, the Sun God with 24 wheels?
कौन सा मंदिर24 पहियों के साथ सूर्य भगवान के रथ के रूप में बनाया गया है,?
(a) Soorya Narayana Temple/सूर्यनारायण मंदिर
(b) Dakshinaraka Temple/दक्षिणाकर मंदिर
(c) Surya Pahar Temple/सूर्यपहाड़ मंदिर
(d) Konark Sun Temple/कोनार्क सूर्यमंदिर

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol.Konark Sun Temple is a 13th-century CE sun temple at Konark about 35 kilometres northeast from Puri on the coastline of Odisha, India. The temple is attributed to king Narasimhadeva I of the Eastern Ganga Dynasty about 1250 CE. Dedicated to the Hindu god Surya


Q2. Kangana Ranaut has won how many National awards?
कंगना राणावत ने कितने राष्ट्रीय पुरस्कार जीते हैं?
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.Ranaut has been the recipient of three National Film Awards: Best Supporting Actress for Fashion (2008) and Best Actress for Queen (2014) and Tanu Weds Manu Returns (2015). 

Q3. Vitamin A is also known as _____.
विटामिन A को _________ के रूप में भी जाना जाता है .
(a) Thiamine/थियामाइन
(b) Riboflavin/राइबोफ्लेविन
(c) Retinol/रेटिनोल
(d) Calciferol/कैल्सिफैरोल

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol.Vitamin A is a group of unsaturated nutritional organic compounds that includes retinol, retinal, retinoic acid, and several provitamin A carotenoids.

Q4. Some roots, called _________________, arise from an organ other than the radicle.
मूलतंतु के अलावा किसी अन्य अंग से पैदा होने वाली जड़ों, को _________________ कहा जाता है.
(a) tap roots/मुख्य जड़
(b) stilt roots/झुकाव जड़ों
(c) fibrous roots/रेशेदार जड़ें
(d) adventitious roots/आकस्मिक जड़ों

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol.Roots that grow from any part of plant other than the radicle or its branches are called adventitious roots:examples include orchids (Orchidaceae), bromeliads (Bromeliaceae), and many other epiphytic plants in the tropics.

Q5. Spiders belong to which class of animals?
मकड़ियों जीवों के किस वर्ग से संबंधित हैं?
(a) Arachnids/अरचिन्ड
(b) Aves/एविस
(c) Gastropods/गैस्ट्रोपॉड
(d) Anthozoa/एंथोजोया

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol.Arachnids are a class of joint-legged invertebrate animals, in the subphylum Chelicerata. All arachnids have eight legs


Q6. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्नलिखित में से किस तत्व सबसे कम गलनांक है?
(a) Bromine/ब्रोमिन
(b) Zinc/ज़िंक
(c) Lead/लेड
(d) Calcium/कैल्शियम

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol.melting point of bromine (-7.2 °C)
melting point of zinc (419.5 °C)
melting point of lead (327.5 °C)
melting point of calcium (842 °C)

Q7. Mausoleum (Dargah) of Salim Chishti is situated in?
सलीम चिश्ती का मकबरा (दरगाह) कहाँ स्थित है?
(a) Humayun’s Tomb/हुमायूं का मकबरा
(b) Fatehpur Sikri/फतेहपुर सीकरी
(c) Gwalior Fort/ग्वालियर किला
(d) Agra Fort/आगरा किला

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Salim Chishti’s Mazar (tomb) is in the middle of the Emperor’s Courtyard at Fatehpur Sikri, Uttar Pradesh, India.The mausoleum was constructed by Akbar as a mark of his respect for the Sufi saint, who foretold the birth of his son, who was named Prince Salim after him and later succeeded Akbar to the throne of the Mughal Empire, as Jahangir.

Q8. ROM in computer science stands for?
कंप्यूटर विज्ञान ROM  का क्या अर्थ खड़ा है?
(a) Random Only Memory
(b) Read Out Memory
(c) Read Only Memory
(d) Rotation Only Memory

Show Answer
S8. Ans.(c)


Q9. Which among the following is  a folk dance form of Uttarakhand?
निम्नलिखित में से क्या उत्तराखंड का लोक नृत्य रूप है?
(a) Kathakali/कथकली
(b) Thullal/थुल्लल
(c) Kaikottikali/कैकोत्तिकाली
(d) Chappeli/चैपल्ली

Show Answer
S9. Ans.(d)

Q10. _________ is a good whose quantity demanded decreases when consumer income rises.
_________ एक वस्तु है जिनकी मात्रा मांग कमी होने पर उपभोक्ता आय में बढ़ोतरी होती है.
(a) Veblen good/वेबलेन वस्तु
(b) normal good/सामान्य वस्तु
(c) exclusive good/अनन्य वस्तु
(d) inferior good/अवरवस्तु

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol.An inferior good is a type of good for which demand declines as the level of income or real GDP in the economy increases.


Q11. Which of the following processes is responsible for causing rain?
निम्नलिखित में से कौन सी प्रक्रिया बारिश पैदा करने के लिए जिम्मेदार है?
(a) Filtration/निस्पंदन
(b) Evaporation and Condensation/वाष्पीकरण और संघनन
(c) Evaporation/वाष्पीकरण
(d) Condensation/संघनन

Show Answer
S11. Ans.(b)


Q12. Manas National Park is in which state?
मानस नेशनल पार्क किस राज्य में है?
(a) Orissa/ओडिशा
(b) Maharashtra/महाराष्ट्र
(c) Assam/असम
(d) Sikkim/सिक्किम

Show Answer
S12. Ans.(c)



Q13. Who sang the song “Jag Ghoomeya” from the Movie Sultan?
मूवी सुल्तान में ” जग घूमिया ”  गीत किसने गाया है?
(a) Sonu Nigam/सोनू निगम
(b) Shaan/शान
(c) Rahat Fateh Ali Khan/राहत फ़तेह अली खान
(d) Arijit/अरिजीत

Show Answer
S13. Ans.(c)


Q14. Marble is a metamorphic rock of _______.
संगमरमर किसकी एक रूपांतरित चट्टान है .
(a) Sandstone/बलुआ पत्थर
(b) Limestone/चूना पत्थर
(c) Granite/ग्रेनाइट
(d) Clay/चिकनी मिट्टी

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol.Marble is a metamorphic rock that forms when limestone is subjected to the heat and pressure of metamorphism. It is composed primarily of the mineral calcite (CaCO3) and usually contains other minerals, such as clay minerals, micas, quartz, pyrite, iron oxides, and graphite.

Q15. Which city is located on the banks of the river Chambal?
कौन सा शहर चंबल नदी के तट पर स्थित है?
(a) Ahmedabad/अहमदाबाद
(b) Ayodhya/अयोध्या
(c) Badrinath/बद्रीनाथ
(d) Kota/कोटा

Show Answer
S15. Ans.(d)




You may also like to read:


  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD