General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 13th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Raymond Samuel Tomilson is famous for developing which of the following?
रेमंड सैमुअल टॉमससन निम्नलिखित में से किसके विकास के लिए प्रसिद्ध है?
(a) E­Mail/ई-मेल
(b) SMS/एसएमएस
(c) Facebook/फेसबुक
(d) Orkut/ऑरकुट

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol.Raymond Samuel Tomlinson was a pioneering American computer programmer who implemented the first email program on the ARPANET system, the precursor to the Internet, in 1971; he is internationally known and credited as the inventor of email.


Q2. The Singer Sewing Machine Company was founded by
सिंगर सेविंग मशीन कंपनी की स्थापना किसके द्वारा की गई थी
(a) Alfred P. Southwick/ अल्फ्रेड पी. साउथविक
(b) Isaac Singer/ इसहाक सिंगर
(c) Murasaki Shikibu/ मुरासाकी शिकिबु
(d) Hanaoka Seishu/ हानाओका सीशू

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.Isaac Merritt Singer was an American inventor, actor, and businessman. He made important improvements in the design of the sewing machine and was the founder of the Singer Sewing Machine Company.

Q3. Which is the second largest gland of Human body?
मानव शरीर की दूसरी सबसे बड़ी ग्रंथि कौन सी है
(a) Liver/ यकृत
(b) Large Intestine/ बड़ी आँत
(c) Thorax/ वक्ष-भाग
(d) Pancreas/ अग्न्याशय

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol.The pancreas is an organ located in the abdomen. It plays an essential role in converting the food we eat into fuel for the body’s cells. The pancreas has two main functions: an exocrine function that helps in digestion and an endocrine function that regulates blood sugar.

Q4. Annona squamosa is the scientific name of
एनोना स्क्वॉमोसा का वैज्ञानिक क्या नाम है
(a) Custard Apple/ सीताफल
(b) Papaya/ पपीता
(c) Babhul/बभुल
(d) Drumstick/ ढोल की छड़ी

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol.The species Annona squamosa is commonly known as ‘sugar apple’ or ‘sweetsop’ in English, but it is also sometimes known as ‘custard-apple’, especially in South Asia.

Q5. Binomial Nomenclature was founded by
द्विपदीय नामकरण द्वारा स्थापित किया गया था
(a) Charles Darwin/ चार्ल्स डार्विन
(b) Robert Nucleus/ रॉबर्ट न्यूक्लियस
(c) Carl Linnaeus/ कार्ल लिनियस
(d) Lamarck/ लैमार्क

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.The adoption by biologists of a system of strictly binomial nomenclature is due to Swedish botanist and physician Carl von Linné, more commonly known by his Latinized name Carl Linnaeus.Binomial nomenclature is a system of nomenclature in which each species of animal or plant receives a name of two terms of which the first identifies the genus to which it belongs and the second the species itself.


Q6. Which among the following is false about acids?
निम्नलिखित में से क्या अम्ल के बारे में गलत है?
(a) They give H+ ions in aqueous solution/ वे जलीय घोल में H+ आयन देते हैं
(b) Most acids contain hydrogen/ अधिकांश अम्ल में हाइड्रोजन होता है
(c) They turn blue litmus red/ वे नीले लिटमस को लाल कर देते है
(d) They are bad conductor of electricity in aqueous solution/ वे जलीय घोल में बिजली के कूचालक हैं

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol.Ionic solutions are good conductors of electricity. The stronger the acid, the more hydrogen ions in solution (and more anions), the better the conductor. Weak acids like vinegar (acetic acid) conduct much less because it loses much fewer ions in solution.

Q7. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in aircrafts?
निम्नलिखित में से किसका प्रयोग शराब बनाने, दवाएं और विमानों में ईंधन के रूप में में प्रयोग किया जाता है
(a) Propyl alcohol/ प्रोपील अल्कोहल
(b) Dimethyl alcohol/ डाइमिथाइल अल्कोहल
(c) Ethyl alcohol/ एथिल अल्कोहल
(d) Methyl alcohol/ मिथाइल अल्कोहल

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol.Ethyl alcohol is an important industrial chemical; it is used as a solvent, in the synthesis of other organic chemicals, and as an additive to automotive gasoline (forming a mixture known as a gasohol).

Q8. The famous ‘Hawa Mahal’ is in which city of Rajasthan?
प्रसिद्ध ‘हवा महल’ राजस्थान के किस शहर में स्थित है
(a) Ajmer/अजमेर
(b) Jodhpur/जोधपुर
(c) Jaipur/जयपुर
(d) Kota/कोटा

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol.Hawa Mahal is a palace in Jaipur, India. It is constructed of red and pink sandstone. The palace sits on the edge of the City Palace, Jaipur, and extends to the zenana, or women’s chambers. The structure was built in 1799 by Maharaja Sawai Pratap Singh.


Q9. Where is Pushkar Fair held?
पुष्कर मेले का आयोजन कहाँ होता है?
(a) Bihar/ बिहार
(b) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(c) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(d) Rajasthan/ राजस्थान

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol.The Pushkar Fair, also called the Pushkar Camel Fair or locally as Kartik Mela or Pushkar ka Mela is an annual multi-day livestock fair and cultural fête held in the town of Pushkar (Rajasthan, India). The fair starts with the Hindu calendar month of Kartik and ends on the Kartik Purnima.

Q10. This tax is entirely borne by the entity it is levied upon and cannot be passed.
कौन सा कर इसे लगाने वाली संस्था द्वारा पूरी तरह से वहन किया जाता है और पारित नहीं किया जा सकता है.
(a) Direct tax/ प्रत्यक्ष कर
(b) Indirect tax/ अप्रत्यक्ष कर
(c) Straight tax/सीधा कर
(d) Advance tax/अग्रिम कर

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol.A direct tax is paid directly by an individual or organization to an imposing entity. A taxpayer, for example, pays direct taxes to the government for different purposes, including real property tax, personal property tax, income tax or taxes on assets.


Q11. Kaziranga National Park is the only natural habitat of the endangered.
काजीरंगा राष्ट्रीय उद्यान किस लुप्तप्रजाति का एकमात्र प्राकृतिक निवास स्थान है.
(a) Snow Leopards/ हिम तेंदुए
(b) One­Horned Rhinos/ एक रिंग वाला गेंडा
(c) Asiatic Lions/ एशियाई शेर
(d) Swamp Deer/ स्वाम्प हिरण

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol.Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat and Nagaon districts of the state of Assam, India. The sanctuary, which hosts two-thirds of the world’s great one-horned rhinoceroses, is a World Heritage Site.


Q12. Magnetite is an ore/mineral of
मैग्नेटाइट किसका एक अयस्क / खनिज है
(a) Beryllium / बेरीलियम
(b) Chromium / क्रोमियम
(c) Iron /आयरन
(d) Lead /लेड

Show Answer
S12. Ans.(c)
Sol.Magnetite is a rock mineral and one of the main iron ores. With the chemical formula Fe₃O₄, it is one of the oxides of iron. Magnetite is ferrimagnetic; it is attracted to a magnet and can be magnetized to become a permanent magnet itself.


Q13. फिल्म ­ “The man who knew infinity” का निर्देशन किसने किया है?
(a) Matthew Brown/मैथ्यू ब्राउन
(b) Christopher Nolan/क्रिस्टोफर नोलन
(c) Martin Scorsese/ मार्टिन स्कोरसेस
(d) Alfred Hitchcock/ अल्फ्रेड हिचकॉक

Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol.The Man Who Knew Infinity is a 2015 British biographical drama film about the Indian mathematician Srinivasa Ramanujan, based on the 1991 book of the same name by Robert Kanigel.


Q14. Which among the following is not an inner planet?
निम्नलिखित में से क्या एक आंतरिक ग्रह नहीं है
(a) Mercury/बुध
(b) Saturn/शनि
(c) Venus/ शुक्र
(d) Earth/ पृथ्वी

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. The outer planets are further away, larger and made up mostly of gas. The inner planets (in order of distance from the sun, closest to furthest) are Mercury, Venus, Earth and Mars. After an asteroid belt comes the outer planets, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune.

Q15. Who is the author of “Interpreter of Maladies”?
“Interpreter of Maladies” के लेखक कौन है?
(a) Jhumpa Lahiri/ झुंपा लाहिरी
(b) Amish Tripathi/अमिश त्रिपाठी
(c) Ravinder Singh/अमिश त्रिपाठी
(d) Salman Rushdie/सलमान रुश्दी

Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol.Interpreter of Maladies is a book collection of nine short stories by Indian American author Jhumpa Lahiri published in 1999.


You may also like to read: