General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 5th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. World War I started in the year?
प्रथम विश्व युद्ध ____वर्ष में शुरू हुआ था?
(a) 1914
(b) 1919
(c) 1939
(d) 1945

Show Answer
Ans.(a)
Sol. World War I began in 1914, after the assassination of Archduke Franz Ferdinand, and lasted until 1918.


Q2. India’s famous Mars ­Mission was called?
भारत के प्रसिद्ध मंगल मिशन का क्या नाम था?
(a) BRO
(b) SIS
(c) MOM
(d) DAD

Show Answer
Ans.(c)
Sol.  India’s first mission to the Red Planet, called the Mars Orbiter mission, is slated to launch from Satish Dhawan Space Center on Oct. 28, 2013. Which arrived at the Red Planet in September 2014.

Q3. In a projectile motion, a large angle with the horizontal produces ______.
प्रक्षेप्य गति में, क्षैतिज के साथ एक बड़ा कोण______ उत्पन्न करता है 
(a) flat trajectory / समतल प्रक्षेपवक्र
(b) curve trajectory /वक्र प्रक्षेपवक्र
(c) straight trajectory /सीधे प्रक्षेपवक्र
(d) high trajectory /उच्च प्रक्षेपवक्र

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Projectile motion is a form of motion experienced by an object or particle (a projectile) that is thrown near the Earth’s surface and moves along a curved path under the action of gravity only.

Q4. What is the unit of the physical quantity, Electrical conductance?
भौतिक मात्रा विद्युत प्रवाहकत्त्व, की इकाई क्या है?
(a) lux /लक्स
(b) ohm /ओह्म
(c) farad /फैराड
(d) siemens /सीमेंस

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The siemens(symbolized S) is the Standard International (SI) unit of electrical conductance.

Q5. What is the full form of the Indian Political Party, “CPI”?
भारतीय राजनीतिक पार्टी, “सीपीआई” का पूरा रूप क्या है?
(a) Common Party of India
(b) Commonly Party of India
(c) Communist Party of India
(d) Community Party of India

Show Answer
Ans.(c)



Q6. How many members can be nominated by the President of India in the Rajya Sabha?
राज्यसभा में भारत के राष्ट्रपति द्वारा कितने सदस्यों को नामांकित किया जा सकता है?
(a) 4
(b) 8
(c) 12
(d) 16

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Under article 80 of the Constitution, the Council of States (Rajya Sabha) is composed of not more than 250 members, of whom 12 are nominated by the President of India from amongst persons who have special knowledge or practical experience in respect of such matters as literature, science, art and social service.

Q7. Who is the author of “Everyone Has A Story”?
“Everyone Has A Story” का लेखक कौन है?
(a) Durjoy Datta/ दुर्जोय दत्ता
(b) Savi Sharma/ सावी शर्मा
(c) Ajay K Pandey/ अजय के पांडे
(d) Preeti Shenoy/ प्रीती शेनॉय

Show Answer
Ans.(b)

Q8. Kailash Satyarthi won Nobel Prize for?
कैलाश सत्यार्थी को नोबेल पुरस्कार किस क्षेत्र में प्राप्त हुआ?
(a) Literature/ साहित्य
(b) Physics/ भौतिक विज्ञान
(c) Peace/ शांति
(d) Economic Studies/ आर्थिक अध्ययन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Norwegian Nobel Committee has decided that the Nobel Peace Prize for 2014 is to be awarded to Kailash Satyarthi and Malala Yousaf zai for their struggle against the suppression of children and young people and for the right of all children to education.



Q9. The auxiliary buds _____.
कक्षस्थ कलिका____है.
(a) grow endogenously from the pericycle/ पेरीसाइकिल से अर्न्तजात में बढ़ता है
(b) arise endogenously from the main growing point/ मुख्य उत्पन्न बिंदु से अंतर्जात में उत्पन्न होती है
(c) is an embryonic shoot located in the axil of a leaf/ एक पत्ती के डंठल और पत्ते अथवा शाखा और तने के बीच कोण में एम्ब्रायोनिक शूट है
(d) arise exogenously from the epidermis/ एपिडर्मिस से बहिर्जात में उत्पन्न होता है

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Axillary bud is borne at the axil of a leaf and is capable of developing into a branch shoot or flower cluster.

Q10. The Chemical formula of Ammonium dichromate is _____.
अमोनियम डाईक्रोमेट का रासायनिक सूत्र _____ है.
(a) (NH₄)₂Cr₂O₇
(b) (NH₄)CrO₃
(c) (NH₄)Cr₂O₃
(d) (NH₄)₂Cr₂O₃

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Ammonium dichromate is the inorganic compound with the formula (NH₄)CrO.



You may also like to read: