General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 23rd March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The orange colour of carrot is because of
गाजर का नारंगी रंग किस कारण होता है?
(a) it grows in the soil.(यह मिट्टी में उगता है.)
(b) Carotene(कैरोटीन)
(c) it is not exposed to sunlight.(यह सूर्य के प्रकाश से उजागर नहीं है.)
(d) the entire plant is orange in colour.(पूरा पौधा नारंगी रंग का है.)

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.All the orange colour is beta carotene is the orange pigment found in carrots, therefore the whole of the orange carrots contains beta-carotene. One small raw carrot (100g) contains 8,353 international units of vitamin A, which includes 4,142 micrograms of beta-carotene.


Q2. Snake venom is highly modified saliva containing __________.
साँप के जहर में अधिकांश मात्रा में __________ होता है.
(a) prototoxins(प्रोटोटोक्सिंस)
(b) neutrotoxins(नयूट्रोटोक्सिंस)
(c) zootoxins(जूटोक्सिंस)
(d) electrotoxins(इलेक्ट्रोटोक्सिंस)

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol.Snake venom is highly modified saliva containing zootoxins which facilitates the immobilization and digestion of prey, and defends against threats. 

Q3. Heavy water is __________.
भारी पानी ________ है.
(a) Monoterium oxide(मोनाटिरियम ऑक्साइड)
(b) Polyterium oxide(पॉलिटेरियम ऑक्साइड)
(c) Deuterium oxide(ड्यूटिरियम ऑक्साइड)
(d) Trisium oxide(ट्राइसियम ऑक्साइड)

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol.Heavy water is water with the chemical formula of D2O or deuterium oxide. This water is composed of the hydrogen isotope deuterium, which is heavier and less stable than hydrogen.

Q4. Which among the following elements has highest electronegativity?
निम्नलिखित तत्वों में से किसमें उच्चतर विद्युत क्षमता है?
(a) Gallium(गैलियम)
(b) Sodium(सोडियम)
(c) Arsenic(आर्सेनिक)
(d) Caesium(सीज़ियम)

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol.The first scale of electronegativity was developed by Linus Pauling and on his scale arsenic has a value of 2.18
Electronegativity of Gallium is 1.81.
Electronegativity of sodium is 0.93.
Electronegativity of Caesium is 0.79.


Q5. How many GB is equal to 1 TB?
1TB में कितने GB होता है?
(a) 128
(b) 256
(c) 512
(d) 1024

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol.1,024 kilobytes = 1 megabyte. 1,024 megabytes = 1 gigabyte. 1,024 gigabytes = 1 terabyte. 1,024 terabytes = 1 Petabyte.



Q6. Most airports in India are named after __________.
भारत में अधिकांश हवाई अड्डों का नाम __________ के नाम पर रखा गया है.
(a) Places(स्थान)
(b) Festivals(समारोह)
(c) Politicians(राजनेता)
(d) Animals(जानवरों)

Show Answer
S6. Ans.(c) 


Q7. Madhya Pradesh has the highest number of reserves of which of the following animals?
मध्यप्रदेश में निम्नलिखित में से किस जानवर के सबसे अधिक अभ्यारण हैं?
(a) Tiger(बाघ)
(b) Lion(शेर)
(c) Peacock(मोर)
(d) Langur(लंगूर)

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol.Madhya Pradesh is also known as the ‘Tiger State’ as it is a home of around 20% of India’s tiger population and 10% of the world’s tiger population.There are 9 National Parks, 6 Tiger Reserves and 25 Wildlife Sanctuaries.


Q8. Which type of pathogen causes the water-borne disease Schistosomiasis?
किस प्रकार के रोगज़नकन से जलजनित रोग शिस्टोसोमासिस होता है?
(a) Parasitic(परजीवी)
(b) Protozoan(प्रोटोजोआ)
(c) Bacterial(बैक्टीरियल)
(d) Viral(वायरल)

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol.Schistosomiasis, also known as snail fever and bilharzia, is a disease caused by parasitic flatworms called schistosomes. The urinary tract or the intestines may be infected. Symptoms include abdominal pain, diarrhea, bloody stool, or blood in the urine.


Q9. The highest airport in India is
भारत में उच्चतम हवाई अड्डा है:
(a) Dharamshala airport(धर्मशाला हवाई अड्डा)
(b) Pithoragarh airport(पिथौरागढ़ हवाई अड्डा)
(c) Leh airport(लेह हवाई अड्डे)
(d) Dehradun airport(देहरादून हवाई अड्डा)

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol.Kushok Bakula Rimpochee Airport is an airport in Leh, Jammu and Kashmir, India. It is one of the highest commercial airports in the world at 3,256 m (10,682 ft) above mean sea level.



Q10. World’s longest and border is between which two countries?
दुनिया की सबसे लंबी सीमा किन दोनों देशों के बीच है?
(a) Australia and New Zealand(ऑस्ट्रेलिया और न्यूजीलैंड)
(b) India and China(भारत और चीन)
(c) Switzerland and Italy(स्विट्जरलैंड और इटली)
(d) Canada and USA(कनाडा और यूएसए)

Show Answer
S10. Ans.(d)



Q11. Baghdad is the Capital City of __________.
बगदाद __________ का राजधानी शहर है
(a) Iraq(इराक)
(b) Thailand(थाईलैंड)
(c) China(चीन)
(d) Russia(रूस)

Show Answer
S11. Ans.(a)



Q12. The Bibi Ka Maqbara is a tomb located in __________. It was built by Azam Shah, son of Aurangzeb, in 1678. 
बीबी का मकबरा एक कब्र है जो __________ में स्थित है. यह 1678 में औरंगजेब के पुत्र आज़म शाह ने बनाया था. 

(a) Hyderabad(हैदराबाद)
(b) Aurangabad(औरंगाबाद)
(c) Lucknow(लखनऊ)
(d) Allahabad(इलाहाबाद)

Show Answer
S12. Ans.(b)


Q13. Battle of Kanauj was fought in the year __________?
कानोज की लड़ाई वर्ष __________ में लड़ी गई थी?
(a) 1764
(b) 1526
(c) 1540
(d) 1857

Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Battle of Kannauj was fought between Sher Shah Suri and the king Humayun in 1540.



Q14. Which company developed Java?
किस कंपनी ने जावा विकसित किया था? 
(a) Microsoft
(b) Sun
(c) Novell
(d) Oracle

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol.Java is an object-oriented programming language developed by James Gosling and colleagues at Sun Microsystems in the early 1990s and released in 1995.



Q15. Who established the foundations of the Quantum theory?
क्वांटम सिद्धांत की नींव किसने स्थापित की?
(a) Max Planck(मैक्स प्लैंक)
(b) Mark Nicholas(मार्क निकोलस)
(c) Albert Einstein(अल्बर्ट आइंस्टीन)
(d) Alfred Hitchcock(अल्फ्रेड हिचकॉक)

Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol.Quantum theory is the theoretical basis of modern physics that explains the nature and behavior of matter and energy on the atomic and subatomic level. The nature and behavior of matter and energy at that level is sometimes referred to as quantum physics and quantum mechanics.




You may also like to read:


  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD