General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 2nd April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Martin Crowe was a cricketer of which country?
मार्टिन क्रो किस देश का क्रिकेटर था?
(a) Australia/ ऑस्ट्रेलिया
(b) New Zealand/ न्यूजीलैंड
(c) England/ इंगलैंड
(d) South Africa/ दक्षिण अफ्रीका

Show Answer
Ans.(b)
Sol.Martin David Crowe MBE was a former New Zealand cricketer, Test and ODI captain as well as a commentator. He played for the New Zealand national cricket team between 1982 and 1995, and is regarded as the country’s greatest batsman.


Q2. Who wrote the book “Untouchable”?
“Untouchable” पुस्तक किसने लिखी है?
(a) Premchand/ प्रेमचंद
(b) Sarojini Naidu/ सरोजिनी नायडू
(c) K Natwar Singh/ के नटवर सिंह
(d) Mulk Raj Anand/ मुल्क राज आनंद

Show Answer
Ans.(d)
Sol.Untouchable is a novel by Mulk Raj Anand published in 1935.

Q3. Who has won maximum Filmfare Awards as a Music Director?
एक संगीत निर्देशक के रूप में किसने अधिकतम फिल्मफेयर पुरस्कार जीते है
(a) Laxmikant Pyarelal/ लक्ष्मीकांत प्यारेलाल
(b) A. R. Rahman/ ए आर रहमान
(c) Anu Malik/ अनु मलिक
(d) Jatin Lalit/ जतिन ललित

Show Answer
Ans.(b)
Sol. A. R. Rahman leads the winners with 10 Best Music Director Filmfare awards.

Q4. Azadirachta indica is the botanical name of which of the following?
अजादीराचाटा इंडिका निम्नलिखित में से किस का वनस्पति नाम है?
(a) Rose plant/ गुलाब का पौंधा
(b) Apple tree/ सेब का पेड़
(c) Neem/ नीम का पेड़
(d) Mango/ आम का पेड़

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Azadirachta indica, commonly known as neem, nimtree or Indian lilac, is a tree in the mahogany family Meliaceae.

Q5. Which of the following elements has the lowest melting point 
निम्नलिखित में से किस तत्व का गलनांक सबसे कम है?
(a) Titanium/ टाइटेनियम
(b) Tungsten/ टंगस्टन
(c) Argon/ आर्गन
(d) Nickel/ निकेल

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Melting point of Argon: −189.34°C



Q6. Bajirao I (1720–1740 AD) was the ruler of which dynasty?
बाजीराव I (1720-1740 ई.) किस वंश का शासक था?
(a) Nanda/ नंदा
(b) Peshwas/ पेशवाओं
(c) Haryanka /हर्यंका
(d) Maurya/ मौर्य

Show Answer
Ans.(b)
Sol.Baji Rao was a general of the Maratha Empire in India. He served as Peshwa (Prime Minister) to the fifth Maratha Chhatrapati (Emperor) Shahu from 1720 until his death.

Q7. Instrument for measuring light intensity is called
प्रकाश की तीव्रता को मापने के लिए उपयोग किये जाने वाले उपकरण को क्या कहा जाता है?
(a) Lucimeter/लूसीमीटर
(b) Cryometer/क्रायोमीटर
(c) Cyanometer/सयानोमीटर
(d) Barometer/बारोमीटर

Show Answer
Ans.(a)

Q8. With reference to gravity, what is G called?
गुरुत्वाकर्षण के संदर्भ में, G  को क्या कहा जाता है
(a) Gravitational constant/ गुरुत्वाकर्षण स्थिरांक
(b) Gravitational attraction/ गुरुत्वाकर्षण आकर्षण
(c) Gravitational force/ गुरुत्वाकर्षण बल
(d) Acceleration due to gravity/ गुरुत्वाकर्षण के कारण त्वरण

Show Answer
Ans.(a)
Sol.The gravitational constant, symbolized G , is a physical constant that appears in the equation for Newton’s law of gravitation.



Q9. Which team won the 2016 UEFA football championship?
किस टीम ने 2016 UEFA  फुटबॉल चैम्पियनशिप जीती थी?
(a) Portugal/ पुर्तगाल
(b) USA/ अमेरीका
(c) Germany/ जर्मनी
(d) Brazil /ब्राज़िल /

Show Answer
Ans.(a)

Q10. Who is the author of “The Oath of the Vayuputras (Shiva Trilogy)”?
“The Oath of the Vayuputras (Shiva Trilogy)”के लेखक कौन है
(a) Amish Tripathi/ अमिश त्रिपाठी
(b) Chitra Banerjee Divakaruni/ चित्रा बनर्जी दिवाकरौनी
(c) Ruskin Bond/ रस्किन बॉन्ड
(d) Ashwin Sanghi/ अश्विन सांघी

Show Answer
Ans.(a)



You may also like to read: