General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 28th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Manas Wildlife Sanctuary is in _________ .
मानस वन्यजीव अभ्यारण्य _____ में है?
(a) Tamil Nadu / तमिल नाडू
(b) Assam / असम
(c) Bihar / बिहार
(d) Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश

Show Answer
Ans.(b)
Sol.Manas National Park or Manas Wildlife Sanctuary is a national park, UNESCO Natural World Heritage site, a Project Tiger reserve, an elephant reserve and a biosphere reserve in Assam, India.

Q2. Which drug is used as a Thyroid Hormone?
थायराइड हार्मोन के रूप में कौन सी दवा का उपयोग किया जाता है?
(a) Metformin / मेटफोर्मिन
(b) Ketoconazole / केटोकोनाजोल
(c) Promethazine / प्रोमेथैज़िन
(d) Levothyroxine / लेवोथायरोक्सिन

Show Answer
Ans.(d)
Sol.Levothyroxine, also known as L-thyroxine, is a manufactured form of the thyroid hormone, thyroxine. It is used to treat thyroid hormone deficiency including the severe form known as myxedema coma.

Q3. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Iron?
निम्नलिखित तत्वों में से किस की परमाणु संख्या आयरन की तुलना में अधिक है?
(a) Manganese/ मैंगनीज
(b) Cobalt/ कोबाल्ट
(c) Calcium/ कैल्शियम
(d) Chromium/ क्रोमियम

Show Answer
Ans.(b)
Sol.Atomic number of Iron: 26
Atomic number of Manganese: 25
Atomic number of Cobalt: 27
Atomic number of Calcium: 20
Atomic number of Chromium: 24 

Q4. Kuchipudi is a folk dance of _________.
कुचीपुडी कहाँ  का लोक नृत्य है?
(a) Mizoram/ मिजोरम
(b) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(c) Jammu & Kashmir/ जम्मू कश्मीर
(d) Maharashtra/ महाराष्ट्र

Show Answer
Ans.(b)
Sol.Kuchipudi is one of the eight major Indian classical dances. It originated in a village named Kuchipudi in the Indian state of Andhra Pradesh. Kuchipudi is a dance-drama performance, with its roots in the ancient Hindu Sanskrit text of Natya Shastra.

Q5. An increase in price will _________.
कीमत में वृद्धि होने पर _______ होगा.
(a) increase consumer surplus / उपभोक्ता अधिशेष में वृद्धि
(b) decrease consumer surplus/ उपभोक्ता अधिशेष में कमी
(c) have no effect on consumer surplus/ उपभोक्ता अधिशेष पर कोई प्रभाव नहीं पड़ता है
(d) decrease producer surplus/ निर्माता अधिशेष में कमी

Show Answer
Ans.(b)
Sol.An increase in the price will reduce consumer surplus, while a decrease in the price will increase consumer surplus.



Q6. Which of these is not an Indian Bank?
इनमें से कौन सा भारतीय बैंक नहीं है?
(a) Axis Bank/ एक्सिस बैंक
(b) HDFC Bank/ HDFC बैंक
(c) ICICI Bank / ICICI बैंक
(d) HSBC Bank / HSBC बैंक

Show Answer
Ans.(d)
Sol.HSBC Holdings plc is a British multinational banking and financial services holding company, tracing its origin to a hong in Hong Kong.
Q7. Patna is the Capital City of_________.
पटना किस शहर की राजधानी है?
(a) Andaman and Nicobar Islands / अंडमान व नोकोबार द्वीप समूह
(b) Andhra Pradesh / आंध्रप्रदेश
(c) Bihar / बिहर
(d) West Bengal / पश्चिम बंगाल
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Patna is an ancient city that sprawls along the south bank of the Ganges River in Bihar, northeast India.
Q8. In 1739, who defeated the Mughal army at the Battle of Karnal?
1739 में, करनाल की लड़ाई में मुगल सेना को किसने हराया?
(a) Nader Shah / नादर शाह
(b) Genghis Khan / गेंघिस खान
(c) Hemu Vikramaditya / हेमू विक्रमादित्य
(d) Bajirao I / बाजीराव I
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The Battle of Karnal was a decisive victory for Nader Shah of Iran, during his invasion of Mughal dynasty of India.
Q9. A cannon ball is fired. The motion of this ball is an example of ______.
एक तोप का गोला छोड़ा जाता है। इस गोले की गति ______ का एक उदाहरण है।
(a) Straight line motion/ सरल रेखा
(b) projectile motion/ प्रक्षेप्य गति
(c) Hyperbolic motion/ अतिशयोक्तिपूर्ण गति
(d) horizontal motion/ क्षैतिज गति
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Projectile motion occurs when objects are fired at some initial velocity or dropped and move under the influence of gravity.
Q10. The Panchayati Raj was first adopted by which of the following states?
निम्नलिखित राज्यों में से किस राज्य ने सबसे पहले पंचायती राज को अपनाया था?
(a) Haryana/ हरियाणा
(b) Rajasthan/ राजस्थान
(c) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(d) Karnataka/ कर्नाटक
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Panchayat Raj system was first adopted by the state of Rajasthan in Nagaur district on 2 Oct 1959.

Q11. What is the Currency of Poland? 
पोलैंड की मुद्रा क्या है?
(a) Zloty / ज़्लॉटी
(b) Birr / बिर
(c) Ngultrum / न्गुल्त्रुम
(d) Nakfa / नाक्फ़ा

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The zloty, which literally means “golden”, is the currency of Poland. The modern zloty is subdivided into 100 groszy. The recognized English form of the word is zloty, plural zloty or zlotys. The currency sign, zl, is composed of the Polish lower-case letters z and l.
Q12. The only ape of India found in hill forests of Assam and Nagaland is  
असम और नागालैंड के पहाड़ी जंगलों में भारत का कौन सा एकमात्र एप पाया जाता है? 
(a) Orangutan / आरंगुटान
(b) Gibbon / लंगूर
(c) Chimpanzee / चिंपांज़ी
(d) Gorilla / गोरिल्ला
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The only tribe of apes inhabiting the country is the Hoolock Gibbons, found in the North-east forests. Two species of Hoolock gibbons, Eastern Hoolock gibbon  and Western Hoolock gibbon have been reported to occur in India.
Q13. The most popular festival in Tamil Nadu is:
तमिलनाडु में सबसे लोकप्रिय त्यौहार कौन सा है? 
(a) Gudipadwa / गुडी पडवा
(b) Onam /ओणम
(c) Bihu /बिहू
(d) Pongal / पोंगल
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Pongal is the most important Harvest festival celebrated by the people of Tamil Nadu. It lasts for a period of 4 days and is normally celebrated on the 13th of January till the 16th. This festival is actually mainly celebrated to thank or show appreciation to the Sun God for giving energy towards agriculture.
Q14. Who is the author of the book Argumentative Indian?
“Argumentative Indian” किताब के लेखक कौन है?
(a) V. S. Naipaul / वी. एस. नायपॉल
(b) Vikram Seth /विक्रम सेठ
(c) Shashi Tharoor / शशि थरूर
(d) Amartya Sen / अमर्त्य सेन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Argumentative Indian is a book written by Nobel Prize winning Indian economist Amartya Sen. It is a collection of essays that discuss India’s history and identity, focusing on the traditions of public debate and intellectual pluralism.
Q15. What is the prize money given with Rajiv Gandhi Khel Ratna? 
राजीव गांधी खेल रत्न के साथ दी गई पुरस्कार राशि कितनी है?
(a) Rs. 1.50 lakh / 1.50 लाख रूपए
(b) Rs. 2 lakhs / 2 लाख रूपए
(c) Rs. 3 lakhs / 3 लाख रूपए
(d) Rs. 7.50 lakh / 7.50 लाख रूपए
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Rajiv Gandhi Khel Ratna, officially known as Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in Sports and Games, is the highest sporting honour of the Republic of India. It is awarded annually by the Ministry of Youth Affairs and Sports. As of 2016, the award comprises a medallion, a certificate, and a cash prize of 7.5 lakh.

ssc-cgl