General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 28th March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. From which monument, Gautama Buddha propagated his divine knowledge of Buddhism to the world?
किस स्मारक से, गौतम बुद्ध ने विश्व को बौद्ध धर्म के अपने दिव्य ज्ञान का प्रचार किया था?
(a) Humayun’s Tomb/हुमायूं का मकबरा
(b) Mahabodhi Temple Complex/ महाबोधि मंदिर परिसर
(c) Qutub Minar/कुतुब मीनार
(d) Red Fort Complex/लाल किला परिसर

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Mahabodhi Temple Complex, Bodhgaya, Bihar. Bodh Gaya is associated with the enlightenment of Lord Buddha (566-486 B.C.). The sacred Bodhi tree under which he is believed to have attained enlightenment. The place is highly venerated by the Buddhists


Q2. Which is the second highest civillian award given in India?
भारत में दिए जाने वाला दूसरा सर्वोच्च नागरिक पुरस्कार कौन सा है?
(a) Bharat Ratna/भारत रत्न
(b) Padma Vibhushan/पद्म विभूषण
(c) Padma Bhushan/पद्म भूषण
(d) Padma Shri/पद्म श्री

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.The Padma Vibhushan(Established in January 1954) is the second-highest civilian award of the Republic of India; Bharat Ratna is the highest, Padma Bhushan third-ranking. 

Q3. Which drug is used as an Anti-Inflammatory?
कौन सी दवा का इस्तेमाल एंटी-इन फ्लैमरेट के रूप में किया जाता है?
(a) Metformin/मेटफोर्मिन
(b) Diazepam/डायजेपाम
(c) Latanoprost/लैटेनोप्रोस्ट
(d) Prednisone/प्रेडनिसोन

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol.Prednisone is a synthetic corticosteroid drug that is particularly effective as an immunosuppressant drug. It is used to treat certain inflammatory diseases, some autoimmune diseases, and some types of cancer, but it has significant adverse effects.

Q4. Musa paradisiaca is the scientific name of which plant?
मूसा पैराडाइसियाका किस पौधे का वैज्ञानिक नाम है?
(a) mango/आम
(b) wheat/गेहूँ
(c) Corn/मक्का
(d) banana/केला

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol.The name Musa paradisiaca was coined by Carl Linneaus, the father of modern taxonomy. Linneaus was familiar with only one type of banana: the first banana to flower in Europe, a specimen cultivated in George Clifford’s glasshouse near Haarlem in the Netherlands.

Q5. Prawns belong to which family?
 झींगे किस फॅमिली से है?
(a) Crustaceans/क्रसटेशियन
(b) Fish/मत्स्य
(c) Amphibians/उभयचर
(d) Reptiles/सरीसृप

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol.Crustaceans form a large, diverse arthropod taxon which includes such familiar animals as crabs, lobsters, crayfish, shrimp, krill, woodlice, and barnacles.


Q6. Adding which substance gives blue colour to glass?
किस पदार्थ को मिलाने पर ग्लास को नीला रंग मिलता है?
(a) Manganese oxide/ मैंगनीज आक्साइड
(b) Cobalt oxide/कोबाल्ट ऑक्साइड
(c) Chromium oxide/क्रोमियम ऑक्साइड
(d) Iron oxide/आयरन ऑक्साइड

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol.Cobalt(II) oxide or cobalt monoxide is an inorganic compound that appears as olive-green to red crystals, or as a greyish or black powder. It is used extensively in the ceramics industry as an additive to create blue colored glazes and enamels as well as in the chemical industry for producing cobalt(II) salts.

Q7. The (O-H) bond in CH₃OH is _____.
CH₃OH में (O-H) बांड _____ है.
(a) polar covalent/ध्रुवीय सहसंयोजक
(b) ionic/आयोनिक
(c) non polar covalent/गैर ध्रुवीय सहसंयोजक
(d) cationic/धनायनित

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol.Polar covalent bonding is a type of chemical bond where a pair of electrons is unequally shared between two atoms.

Q8. What is the base of the Octal Numeral System?
अष्टाधारी अंक प्रणाली का आधार क्या है?
(a) 8
(b) 16
(c) 32
(d) 64

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol.The octal numeral system, or oct for short, is the base-8 number system, and uses the digits 0 to 7. Octal numerals can be made from binary numerals by grouping consecutive binary digits into groups of three (starting from the right). For example, the binary representation for decimal 74 is 1001010.


Q9. Bengali is the official language of _________.
बंगाली _________की आधिकारिक भाषा है 
(a) Uttarakhand/उत्तराखंड
(b) Tripura/त्रिपुरा
(c) Kerala/केरल
(d) Chhattisgarh/छत्तीसगढ़

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol.Tripura is a hilly state in northeast India, bordered on 3 sides by Bangladesh, and home to a diverse mix of tribal cultures and religious groups.

Q10. Micro economics deals with
सूक्ष्म अर्थशास्त्र किसके साथ संबंधित है?
(a) the circular flow of income/आय का परिपत्र प्रवाह
(b) the decision making of a single economic variable like demand/एक एकल आर्थिक चर का निर्णय जैसे मांग
(c) understanding unemployment/बेरोजगारी को समझना
(d) economic growth/आर्थिक विकास

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol.Microeconomics is a branch of economics that studies the behavior of individuals and firms in making decisions regarding the allocation of scarce resources and the interactions among these individuals and firms.


Q11. Name the drug that is yielded from Cinchona tree and is used to cure malaria.
कुनैन पेड़ से उत्पन्न होने वाली उस दवा का नाम बताइए जो मलेरिया का इलाज करने के लिए उपयोग की जाती  है?
(a) Camptothea/कैंपोतोथेया
(b) Acuminata/एक्युमिनाटा
(c) Quinine/कुइनेने
(d) Cinchonia/कुनैनिया

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol.Quinine is an alkaloid derived from the bark of the cinchona tree. It is used as an antimalarial drug, and is the active ingredient in extracts of the cinchona that have been used for that purpose since before 1633.


Q12. When did the US drop the atomic bomb on Japanese city Hiroshima?
अमेरिका ने जापानी शहर हिरोशिमा पर कब परमाणु बम गिराया था?
(a) 6th August 1945/6 अगस्त 1945
(b) 18th July 1922/18 जुलाई 1922
(c) 26th June 1947/26 जून 1947
(d) 11th May 1931/11 मई 1931

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol.On August 6, 1945, during World War II (1939-45), an American B-29 bomber dropped the world’s first deployed atomic bomb over the Japanese city of Hiroshima.


Q13. The Great Smog of 1952 was a severe air-pollution event which affected _______.
1952 का दि ग्रेट स्मोग एक गंभीर वायु प्रदूषण घटना थी जिसने ______ को प्रभावित किया था.
(a) Paris/पेरिस
(b) London/लंडन
(c) New York/न्यूयॉर्क
(d) Delhi/दिल्ली

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol.The Great Smog of London, or Great Smog of 1952 was a severe air-pollution event that affected the British capital of London in early December 1952.


Q14. 1-degree of latitude is equal to _____.
1-डिग्री अक्षांश _____ के बराबर है. 
(a) 11 Km
(b) 211 Km
(c) 111 Km
(d) 311 Km

Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol.Each degree of latitude is approximately 69 miles (111 kilometers) apart.

Q15. Which city is located on the banks of the river Brahmaputra?
कौन सा शहर ब्रह्मपुत्र नदी के तट पर स्थित है?
(a) Kanpur/कानपुर
(b) Srinagar/श्रीनगर
(c) Dibrugarh/डिब्रूगढ़
(d) Lucknow/लखनऊ

Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol.Dibrugarh is an industrial city surrounded by sprawling tea estates in Assam, northeast India. It sits on the Brahmaputra River.


You may also like to read: