General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 7 December

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important GA questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

 

Q1. First Steam Engine locomotive was invented by?
पहला स्टीम इंजन लोकोमोटिव का आविष्कार किसने किया था?
(a) Simon Stevin/ साइमन स्टीविन
(b) George Stephenson/ जॉर्ज स्टीफनसन
(c) Gary Starkweather/ गैरी स्टार्कवेदर
(d) Percy Spencer/ पर्सी स्पेंसर
Solution:
The ‘Father of Railways’, George Stephenson, built the first commercial locomotive and railways, setting a standard adopted worldwide.
Q2. ___________ is a typically one celled, reproductive unit capable of giving rise to a new individual without sexual fusion.
______ आम तौर पर एक, प्रजनन इकाई है जो यौन संलयन के बिना एक नए व्यक्ति को जन्म देने में सक्षम है.
(a) Egg/अंडा
(b) Spore/ बीजाणु
(c) Sperm/ शुक्राणु
(d) Seed/ बीज
Solution:
In biology, a spore is a unit of sexual or asexual reproduction that may be adapted for dispersal and for survival, often for extended periods of time, in unfavourable conditions. Spores form part of the life cycles of many plants, algae, fungi and protozoa.
Q3. Which among the following is false about alpha particles?
अल्फा कणों के बारे में निम्नलिखित में से क्या गलत है?
(a) They have high ionizing power/ उनके पास उच्च आयनीकरण शक्ति है
(b) They have high penetrating power/ उनके पास उच्च मर्मज्ञ शक्ति है
(c) They have high kinetic energy/ उनके पास उच्च गतिशील ऊर्जा है
(d) They are positively charged helium nuclei/ वे धनात्मक आवेश हीलियम नाभिक हैं
Solution:
Alpha particles consist of two protons and two neutrons bound together into a particle identical to a helium-4 nucleus. They are generally produced in the process of alpha decay, but may also be produced in other ways. Alpha particles are named after the first letter in the Greek alphabet, α.
Q4. Chandragiri Fort is a historical fort, built in the 11th century. It is located in ______.
चंद्रगिरी किला एक ऐतिहासिक किला है, जो 11 वीं शताब्दी में बनाया गया था. यह कहाँ स्थित है?
(a) Karnataka/कर्नाटक
(b) Maharashtra/महाराष्ट्र
(c) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(d) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश
Solution:
Chandragiri Fort is a historical fort, built in the 11th century located in Chandragiri, Tirupati in
Andhra Pradesh, India.
Q5. Which among the following does not count in the development expenditure of government?
निम्नलिखित में से कौन सा सरकार के विकास व्यय में नहीं आता है?
(a) Expenditure on economic services/ आर्थिक सेवाओं पर व्यय
(b) Expenditure on social services/ सामाजिक सेवाओं पर व्यय
(c) Grant to states/ राज्यों को अनुदान
(d) Defence expenditure/ रक्षा व्यय
Solution:
Public expenditure in India is broadly categorised as (1) development and (2) non-development expenditure. Within development (or developmental) expenditure, we make a distinction between revenue and capital expenditure and also between plan and non-plan expenditure.
Q6. What will happen to the force between the two positive charges which are released after being held near each other?
जब दो सकारात्मक आवेशों को पास लाकर एक दूसरे से अलग किया जाता है तो बल में कौन सी क्रिया उत्पन्न होगी ?
(a) Force will increase / बल बढ़ेगा.
(b) Force will decrease / बल कम हो जाएगा.
(c) Force will stay the same / बल वही रहेगा.
(d) Force first increases to reach maximum before starting to decrease/ बल घटने से पहले अपने अधिकतम बिंदु तक बढ़ेगा.
Solution:
The size of the force varies inversely as the square of the distance between the two charges. Therefore, if the distance between the two charges is doubled, the attraction or repulsion becomes weaker, decreasing to one-fourth of the original value.
Q7. Which bill cannot originate in Rajya Sabha?
राज्यसभा में कौन सा बिल शुरू नहीं किया जा सकता है?
(a) Constitutional Amendment Bill / संवैधानिक संशोधन विधेयक
(b) Ordinary Bill / साधारण विधेयक
(c) Fundamental Bill / मौलिक विधेयक
(d) Money Bill / धन विधेयक
Solution:
Money Bills can be introduced only in Lok Sabha (the directly elected ‘people’s house’ of the Indian Parliament). Money bills passed by the Lok Sabha are sent to the Rajya Sabha (the upper house of parliament, elected by the state and territorial legislatures or appointed by the president).
Q8. Kobe Bryant is associated with which sport?
कोबे ब्रायंट किस खेल से सम्बन्धित है?
(a) Lawn Tennis / लॉन टेनिस
(b) Basketball /बास्केटबाल
(c) Formula One/ फॉर्मूला वन
(d) WWE / डब्ल्यूडब्ल्यूई
Solution:
Kobe Bean Bryant is an American former professional basketball player.
Q9. Who wrote the Panchatantra?
पंचतन्त्र किसके द्वारा लिखा गया है?
(a) Vyasa / व्यास
(b) Vishnu Sharma / विष्णु शर्मा
(c) Valmiki / वाल्मीकि
(d) Yajnavalkya / यज्नावाल्क्य
Solution:
Vishnu Sharma was an Indian scholar and author who is believed to have written the Panchatantra collection of fables. The exact period of the composition of the Panchatantra is uncertain, and estimates vary from 1200 BCE to 300 CE. Some scholars place him in the 3rd century BCE.
Q10. What is the ratio of RBC to WBC-
WBC से RBC का अनुपात क्या है?
a) 1:600
b) 600:1
c) 1:900
d) 500:1
Solution:
The ratio of cells in normal human blood is approximately 600 RBCs: 1 WBC: 40 Platelets.
Q11. Which planet is known as the Earth’s twin?
पृथ्वी के जुड़वां के रूप में कौन सा ग्रह जाना जाता है?
(a) Jupiter / बृहस्पति
(b) Mars / मंगल ग्रह
(c) Venus / शुक्र
(d) Saturn / शनि
Solution:
Venus is sometimes called Earth’s twin because Venus and Earth are almost the same size, have about the same mass (they weigh about the same), and have a very similar composition (are made of the same material).
Q12. Which article is related to the special status of Jammu and Kashmir?
कौन सा अनुच्छेद जम्मू-कश्मीर की विशेष स्थिति से संबंधित है?
(a) 370
(b) 300
(c) 110
(d) 248
Solution:
Article 370 of the Constitution of India. Article 370 of the Indian constitution is an article that gives autonomous status to the state of Jammu and Kashmir. The article is drafted in Part XXI of the Constitution: Temporary, Transitional and Special Provisions.
Q13. Who is current Railways Minister in Narendra Modi government?
नरेंद्र मोदी सरकार में वर्तमान रेल मंत्री कौन हैं
(a) Pitush Goyal/पितुष गोयल
(b) Suresh Prabhu/सुरेश प्रभु
(c) Jagat Prakash Nadda/जगत प्रकाश नद्दा
(d) Ravi Shankar Prasad/रवि शंकर प्रसाद
Solution:
Piyush Vedprakash Goyal is an Indian politician. He is currently serving as the Minister of Railways and Coal in the Government of India. He has been elevated to Cabinet minister on 3 September 2017. He is currently a Member of Parliament and was earlier the National Treasurer of the Bharatiya Janata Party (BJP).
Q14. Sariska National Park is situated in which of the following Indian state?
सरिस्का नेशनल पार्क निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है ?
(a) Assam/असम
(b) Karnataka/कर्नाटक
(c) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(d) Rajasthan/राजस्थान
Solution:
Located in Rajasthan, the Sariska National Park is one of the major areas of the Bengal Tiger population of India. Apart from the Tiger, Leopard, Jungle Cat, Striped hyena, Sambhar deer and Chinkara etc. are few of the rare species found here.
Q15. Which city is served by Raja Bhoj Airport?
राजा भोज हवाई अड्डा किस शहर में है ?
(a) Indore/इंदौर
(b) Kozhikode/ कोझिकोड
(c) Bhopal/भोपाल
(d) Dehradun/देहरादून
Solution:
Raja Bhoj Airport is the primary airport serving Bhopal in the state of Madhya Pradesh, India. It is located in Gandhi Nagar area which lies 15 km north-west of Bhopal city center on National Highway 12. It is the second busiest airport in Madhya Pradesh after Devi Ahilya Bai Holkar Airport in Indore.

 

You may also like to read:

 

   

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD