General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 13th December

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important GA questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which among the following is not a characteristic of oxidation reaction?
निम्नलिखित में से कौन सा ऑक्सीकरण प्रतिक्रिया की विशेषता नहीं है?
(a) It involves addition of hydrogen/इसमें हाइड्रोजन का संयोजन शामिल है
(b) It involves addition of oxygen/इसमें ऑक्सीजन का संयोजन शामिल है
(c) It involves loss of electrons/इसमें इलेक्ट्रान का न्युन्न शामिल है
(d) It involves addition of electronegative element/ इसमें ऋणात्मक तत्व का संयोजन शामिल हैं

Show Answer
Ans.(a)
Sol.A redox (or oxidation-reduction) reaction is a type of chemical reaction that involves a transfer of electrons between two species.

Q2. Mohiniyattam is a dance form of which state?
मोहिनीअट्टम किस राज्य का नृत्य रूप है?
(a) Andhra Pradesh/आंध्रप्रदेश
(b) Assam/असम
(c) Kerala/केरला
(d) Tripura/त्रिपुरा

Show Answer
Ans.(c)
Sol.Mohiniyattam, also spelled Mohiniattam is one of two classical dances of India that developed and remain popular in the state of Kerala.

Q3. How many bits does an IPv4 address contain?
IPv4 एड्रेस में कितने बिट्स होते है?
(a) 64 bits / 64 बिट्स
(b) 32 Bits / 32 बिट्स
(c) 128 Bits /128 बिट्स
(d) 256 Bits / 256 बिट्स

Show Answer
Ans.(b)
Sol.An Internet Protocol address (IP address) is a numerical label assigned to each device connected to a computer network that uses the Internet Protocol for communication.

Q4. Medulla oblongata is a part of which of the following?
मेदुल्ला आबलॉन्गाटा निम्नलिखित में से किसका हिस्सा है?
(a) Heart / दिल
(b) Brain / मस्तिष्क
(c) Lungs / फेफड़े
(d) Stomach / पेट

Show Answer
Ans.(b)
Sol.The medulla oblongata (or medulla) is located in the brainstem, anterior and partially inferior to the cerebellum. 

Q5. Bacteria was discovered by
बैक्टीरिया किसके द्वारा खोजा गया?
(a) Antonie van Leeuwenhoek / एंटोनी वॉन ल्यूवेन्हॉक
(b) Belarus / बेलारूस
(c) Hugo de Vries / ह्यूगो डी व्रेज़
(d) Robert Brown / रॉबर्ट ब्राउन

Show Answer
Ans.(a)
Sol.Antony van Leeuwenhoek is regarded as the father of microbiology. He is known for the discovery of bacteria.



Q6. Achras sapota is the scientific name of
अच्रस सपोटा किसका वैज्ञानिक नाम है?
(a) Custard Apple/ सीताफल
(b) Gulmohar/ गुलमोहर
(c) Tamarind/ इमली
(d) Chiku/चीकू

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Sapodilla or sapota (chiku) is a tropical fruit belonging to Sapotaceae family.



Q7. The number of biogeographical zones in India are
भारत में जैव-भौगोलिक क्षेत्रों की संख्या कितनी है?
(a) 2
(b) 10
(c) 5
(d) 6
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Biogeographic classification of India is the division of India according to biogeographic characteristics. Biogeography is the study of the distribution of species (biology), organisms, and ecosystems in geographic space and through geological time. There are ten biogeographic zones in India.


Q8. Which of the following is responsible for Vermicomposting?
वर्मीकंपोस्टिंग के लिए निम्नलिखित में से कौन सा जिम्मेदार है?
(a) Fungus / कवक
(b) Worms / केचुएँ
(c) Bacteria / बैक्टीरिया
(d) Birds / पक्षी
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Vermicompost (or vermi-compost, vermiculture) is the product of the composting process using various species of worms, usually red wigglers, white worms, and other earthworms, to create a mixture of decomposing vegetable or food waste, bedding materials, and vermicast.

Q9. Shabana Azmi is not one of the following
निम्न में से शबाना आज़मी क्या नहीं है?
(a) Movie Actress / फिल्म अभिनेत्री
(b) Activist / कार्यकर्ता
(c) Feminist / नारीवादी
(d) Folk Dance / लोक नर्तक
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Shabana Azmi is an Indian actress of film, television and theatre. 


Q10. Which planet is known as red planet?
कौन सा ग्रह लाल ग्रह के रूप में जाना जाता है?
(a) Mercury / बुध
(b) Pluto / यम
(c) Mars / मंगल ग्रह
(d) Venus / शुक्र 
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Red Planet is a nickname for the planet Mars, due to its surface color.

Q11. One of the following sites from where the famous Bull-seal of Indus Valley Civilizaton was found—
निम्नलिखित स्थलों में से सिन्धु घाटी सभ्यता की प्रसिद्ध सांड मुहरे कहाँ पायी गई थी ?
(a) Harappa / हड़प्पा
(b) Chanhudaro / चहुदारों
(c) Lothal / लोथल
(d) Mohenjodaro / मोहनजोदड़ो

Show Answer
Ans.(a)
Sol.The majestic zebu bull, with its heavy dewlap and wide curving horns is perhaps the most impressive motif found on the Indus seals.



Q12. The Indus Valley Civilization known for it’s excellent—
सिंधु घाटी सभ्यता अपनी किस उत्कृष्टता के लिए जानी जाती हैं?
(a) town planning / शहर की योजना
(b) architecture / वास्तुकला
(c) craftsmanship / शिल्प कौशल
(d) All of these / यह सभी
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The Town Planning System of Indus Valley Civilization (Harappan Civilization) was city based. The excellent drainage and sanitation systems are remarkable.

Q13. Which of the following animals was most commonly found on seals of the Indus Valley Civilization?
निम्न में से सामान्यतः वह कौन सा जानवर है जो सिन्धु घाटी सभ्यता की मुहरों पर आसानी से पाया जाता है?
(a) Bull / सांड
(b) Horse / घोड़ा
(c) Elephant / हाथी
(d) None of these/इनमे से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The most commonly pictured animal on Indus seals is a ‘Bull’.  
Q14. To which age the Indus Valley Civilization belongs?
सिंधु घाटी सभ्यता किस युग से संबंधित है?
(a) Iron age / लौह युग
(b) Palaeolithic age / पालीओलिथिक युग
(c) Stone age / पत्थर युग
(d) Bronze age / कांस्य युग
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The Indus Valley Civilisation (IVC), or Harappan Civilisation,was a Bronze Age civilisation.

Q15. Cotton for textile was first cultivated in—
किस संस्कृति में कपड़ा के लिए कपास की खेती पहली बार की गई थी?
(a) Egypt / मिस्र
(b) Mesopotamia / मेसोपोटामिया
(c) Central America / मध्य अमरीका
(d) India / भारत
Show Answer
Ans.(d)

Sol.The first evidence of cotton use was found in India and Pakistan, and dates from about 6,000 B.C. Scientists believe that cotton was first cultivated in the Indus delta.
You may also like to read:
  
For Bank Exams




@999 or @1,199
For SSC Exams


@599
For Insurance Exams


@499
For Teaching Exams


@399
For  



 Exams


@1,499

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD