General Awareness Questions for RRB JE Exam 2018: 8th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following is not an Operating System?
इनमें से कौन सा ऑपरेटिंग सिस्टम नहीं है?
(a) Windows Vista/ विंडोज विस्टा
(b) Ubuntu/ उबंटू
(c) Safari/ सफारी
(d) Unix/ यूनिक्स

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol.An operating system (OS) is system software that manages computer hardware and software resources and provides common services for computer programs.

 

Q2. A child has approximately how many bones in the body at birth?
एक बच्चे के जन्म के समय उसके शरीर में लगभग कितनी हड्डियाँ होती हैं?
(a) 206
(b) 300
(c) 310
(d) 412

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.A baby’s body has about 300 bones at birth. These eventually fuse (grow together) to form the 206 bones that adults have.

 

Q3. Earthworm belongs to the phylum
केंचुआ किस फ़ाइलम से सम्बंधित है?
(a) Protozoa/ प्रोटोजोआ
(b) Annelida/ ऐनेलिडा
(c) Porifera/ पोरिफेरा
(d) Cnidaria/ निडारिया

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol.An earthworm is a tube-shaped, segmented worm found in the phylum Annelida.

 

Q4. On which date Martyr’s Day is celebrated every year in the memory of the assassination of Mohandas Karamchand Gandhi?
मोहनदास करमचंद गांधी की हत्या की याद में हर साल किस तारीख को शहीद दिवस मनाया जाता है?
(a) March 23/मार्च 23
(b) January 25/जनवरी 25
(c) January 30/जनवरी 30
(d) March 31/मार्च 31

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol.Nathuram Vinayak Godse was a right-wing advocate of Hindu nationalism who assassinated Mahatma Gandhi, shooting him in the chest three times at point blank range in New Delhi on 30 January 1948.

Q5. __________ is the 2018 Oscar Winner for Best Actor.

2018 सर्वश्रेष्ठ अभिनेता के लिए ऑस्कर विजेता कौन है?
(a) Casey Affleck/ केसी अफ्लेक
(b) Bryan Cranston/ ब्रायन क्रैंस्टन
(c) Gary Oldman/ गैरी ओल्डमैन
(d) Michael Fassbender/ माइकल फेसबेंडर

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.The 2018 Oscar winner for Best Actor is Gary Oldman for his performance in DARKEST HOUR.

Q6. Which device is used to measure atmospheric pressure?
वायुमंडलीय दबाव को मापने के लिए किस उपकरण का उपयोग किया जाता है?
(a) Lexometer/लेक्सोमीटर
(b) Nanometer/नैनोमीटर
(c) Barometer/ बैरोमीटर
(d) Hydrometer/हाइड्रोमीटर

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol.A barometer is a scientific instrument used in meteorology to measure atmospheric pressure.

 

Q7. Rajya Sabha member has tenure of ______ years.
राज्य सभा सदस्य का कार्यकाल कितने वर्ष का होता है?
(a) 8
(b) 6
(c) 4
(d) 2

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol.Membership is limited to 250 members, and the present Rajya Sabha has 245 members. 233 members are elected by state assembly members and 12 are nominated by the President for their contributions to art, literature, science, and social services.

 

Q8. Who wrote the book ‘Glimpses of World History’?
‘Glimpses of World History’ पुस्तक किसके द्वारा लिखी गयी है?
(a) Shashi Tharoor/शशी थरूर
(b) Mahatma Gandhi/महात्मा गांधी
(c) Nirad C Chaudhuri/ नीरद सी चौधुरी
(d) Jawaharlal Nehru/ जवाहर लाल नेहरू

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol.Glimpses of World History, a book published by Jawaharlal Nehru in 1934, is a panoramic sweep of the history of humankind.

 

Q9. Ramanathaswamy Temple is a Hindu temple dedicated to which god?
रामनाथस्वामी मंदिर एक हिंदू मंदिर है जो किस भगवान को समर्पित है?
(a) Shiva/शिव
(b) Jain/जैन
(c) Krishna/कृष्णा
(d) Ganesh/गणेश

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol.Ramanathaswamy Temple is a Hindu temple dedicated to the god Shiva located on Rameswaram island in the state of Tamil Nadu, India. It is also one of the twelve Jyotirlinga temples.

 

Q10. Which type of budget generally get presented by the Finance Minister in the election year?
चुनावी वर्ष में वित्त मंत्री द्वारा आम तौर पर किस प्रकार का बजट पेश किया जाता है?
(a) Full budget/पूरा बजट
(b) Interim budget/ अंतरिम बजट
(c) Balanced budget/ संतुलित बजट
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol.The government of the day presents an interim budget if it does not have the time to present a full Budget or because national elections may be near. In the latter situation, propriety demands that the task of framing the full Budget be left to the incoming government.



Q11. Corbett National Park was established to protect which animal?
कॉर्बेट नेशनल पार्क किस जानवर की सुरक्षा के लिए स्थापित किया गया था?
(a) Bengal Tigers/ बंगाल टाइगर्स
(b) Snow Leopards/ हिम तेंदुआ
(c) Asiatic Lions/ एशियाई शेर
(d) One-Horned Rhinos/ एक-सींग वाले राइनो

Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol.Jim Corbett National Park is the oldest national park in India and was established in 1936 as Hailey National Park to protect the endangered Bengal tiger.
Q12. Sikkim share a common border only with which state?
सिक्किम केवल किस राज्य के साथ एक सीमा साझा करता है?
(a) Bihar/बिहार
(b) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(c) Jharkhand/झारखण्ड
(d) Assam/असम
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol.Sikkim has borders with West Bengal only, while sharing its international borders with three nations – China, Bhutan and Nepal.
Q13. Quit India Movement was launched by Mahatma Gandhi in _____.
भारत छोड़ो आंदोलन महात्मा गांधी द्वारा _____ में शुरू किया गया था।
(a) 1885
(b) 1942
(c) 1947
(d) 1939
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol.The Quit India Movement or the India August Movement, was a movement launched at the Bombay session of the All-India Congress Committee by Mahatma Gandhi on 8 August 1942, during World War II, demanding an end to British Rule of India.
Q14. Name the first Indian to receive Nobel Prize in Economics.
अर्थशास्त्र में नोबेल पुरस्कार प्राप्त करने वाले पहले भारतीय का नाम बताइए
(a) CK Naidu/सी के नायडू
(b) Rangnath Mishra/रंगनाथ मिश्रा
(c) Amartya Sen/अमर्त्य सेन
(d) CV Raman/सी वी रमण
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Amartya Sen was the first Indian to receive Nobel Prize in Economics.
Q15. Rate of change of momentum is
संवेग के परिवर्तन की दर क्या है?
(a) Area/ क्षेत्र
(b) Pressure/ दबाव
(c) Force/ बल
(d) Velocity/ वेग
Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol.The rate of change of momentum of an object is directly proportional to the resultant force applied and is in the direction of the resultant force. The resultant force is equal to the rate of change of momentum.