Important General Awareness Solutions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 27th Feb

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
Q1. Mars is the _______ planet from the Sun.
मंगल ग्रह सूर्य से _______ ग्रह है.
(a) 2nd(द्वितीय)
(b) 4th(चौथा)
(c) 6th(6वां)
(d) 8th(8वां)
S1. Ans.(b) 

Q2. Which city is located on the banks of the river Alaknanda?
कौन सा शहर अलकनंदा नदी के तट पर स्थित है?
(a) Badrinath(बद्रीनाथ)
(b) Ayodhya(अयोध्या)
(c) Allahabad(इलाहाबाद)
(d) Lucknow(लखनऊ)

S2. Ans.(a) 

Sol.It is in the Garhwal Himalayas, on the banks of the Alaknanda River.

Q3. Kalinga War was fought in the year _______
कलिंग युद्ध साल _______ में लड़ा गया था.
(a) 1604 BC(1604 ईसा पूर्व)
(b) 261 BC(261 ईसा पूर्व)
(c) 731 AD(731 ईसवीं )
(d) 1113 AD(1113 ईसवीं)

S3. Ans.(b) 

Sol. Kalinga in 261 BC.The Kalinga War was a war fought between the Mauryan Empire and the state of Kalinga.

Q4. ___________ is a form of computer data storage which stores frequently used program instructions to increase the general speed of a system.
___________ एक कंप्यूटर डाटा संग्रहण का एक रूप है, जो सिस्टम की सामान्य गति को बढ़ाने के लिए अक्सर उपयोग किए गए प्रोग्राम निर्देशों को संग्रहीत करता है.
(a) Arithmetic Logic Unit(अरिथमेटिक लोजिक यूनिट)
(b) Integrated Circuit(इंटीग्रेटेड सर्किट)
(c) Random Access Memory(रैंडम एक्सेस मेमोरी)
(d) Portable Document Format(पोर्टेबल डॉक्यूमेंट फॉर्मेट )
S4. Ans.(c)

Q5. The League of Nations was formed at the end of which war?
किस युद्ध के अंत में राष्ट्र संघ लीग का गठन हुआ था?
(a) World War I(प्रथम विश्व युद्ध )
(b) World War II(द्वितीय विश्व युद्ध)
(c) Gulf War I(प्रथम खाड़ी युद्ध)
(d) Gulf War II(द्वितीय खाड़ी युद्ध)

S5. Ans.(a) 

Sol.The League of Nations was an international organization, headquartered in Geneva, Switzerland, created after the First World War to provide a forum for resolving international disputes.

Q6. Who developed the theory of Evolution?
किसने विकास के सिद्धांत को विकसित किया?
(a) Charles Darwin(चार्ल्स डार्विन)
(b) Isaac Newton(इसाक न्यूटन)
(c) Pranav Mistry(प्रणव मिस्त्री)
(d) Galileo Galilei(गैलीलियो गैलीली)

S6. Ans.(a) 

Sol.In the mid-19th century, Charles Darwin formulated the scientific theory of evolution by natural selection, published in his book On the Origin of Species (1859).

Q7. What can be the maximum interval between two sessions of Parliament?
संसद के दो सत्रों के बीच अधिकतम अंतराल क्या हो सकता है?
(a) 3 months(3 महीने)
(b) 4 months(4 महीने)
(c) 6 months(6 महीने)
(d) 9 months(9 महीने)

S7. Ans.(c)

Sol.According to Article 85 of the constitution of India The President shall form time to time summon each House of Parliament to meet at such time and place as he thinks fit, but six months shall not intervene between its last sitting in one session and the date appointed for its first sitting in the next session

Q8. Which among the following is not a unit of distance?
निम्नलिखित में से कौन दूरी की एक इकाई नहीं है?
(a) Light year(लाइट इयर )
(b) Longsec(लॉन्गसेक)
(c) Astronomical unit(खगोलीय इकाई)
(d) Parsec(पार्सेक)
S8. Ans.(b)

Q9. The apparent weight of a person in a lift which is moving down with uniform acceleration is _______.
एक लिफ्ट में एक व्यक्ति का स्पष्ट वजन जो एक समान त्वरण के साथ चल रहा है तो _______
(a) greater than the weight when the person is stationary(जब व्यक्ति स्थिर होता है तो वजन से अधिक होता है.)
(b) twice the weight when the person is stationary(जब व्यक्ति स्थिर होता है तो वजन का दोगुना होता है. )
(c) less than the weight when the person is stationary(जब व्यक्ति स्थिर होता है तो वजन से कम होता है.)
(d) same as the weight when the person is stationary(जब व्यक्ति स्थिर होता है तब वज़न के समान होता है)
S9. Ans.(c) 

Q10.How are legislative excesses of Parliament and state Assemblies checked?
संसद और राज्य विधानसभाओं की अतिरिक्त विधायी जांच कैसे की जाती है?
(a) Intervention from President/Governor(राष्ट्रपति/राज्यपाल से हस्तक्षेप)
(b) No-confidence motions(अविश्वास गति)
(c) Judicial review(न्यायिक समीक्षा)
(d) General elections(आम चुनाव)
S10. Ans.(b)

Q11. The form of power structure in which power effectively rests with a faction of persons or families is called
शक्ति संरचना का रूप जिसमें शक्तियां प्रभावी रूप से व्यक्तियों या परिवारों के एक गुट के साथ होती हैं उन्हें कहा जाता है:
(a) Tyranny(अत्याचार)
(b) Fascism(फासीवाद)
(c) Oligarchy(कुलीनतंत्र )
(d) Plutocracy(धनिक तन्त्र)

S11. Ans.(c) 

Sol.An oligarchy is a small group of people who control and run a particular country or organization. You can also refer to a country which is governed in this way as an oligarchy.

Q12. The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Haryana is
हरियाणा की संसदीय सीटों की संख्या (लोकसभा) है:
(a) 10
(b) 26
(c) 28
(d) 48
S12. Ans.(a) 

Q13. Jeev Milkha Singh is associated with which game?
जीव मिल्खा सिंह किस खेल से जुड़े हैं?
(a) Polo(पोलो)
(b) Badminton(बैडमिंटन)
(c) Golf(गोल्फ)
(d) Tennis(टेनिस)

S13. Ans.(c) 

Sol.Jeev Milkha Singh is an Indian professional golfer who became the first player from India to join the European Tour in 1998. He has won four events on the European Tour, becoming the most successful Indian on tour.

Q14. Name the author of the book “Pakistan the Gathering Storm”.
“पाकिस्तान दि गैदरिंग स्टॉर्म” किताब के लेखक का नाम क्या है?
(a) Parvez Musharraf(परवेज मुशर्रफ)
(b) Benazir Bhutto(बेनजीर भुट्टो)
(c) Chetan Bhagat(चेतन भगत)
(d) Javier Moro(जेवियर मोरो)
S14. Ans.(b)

Q15. What chemical is injected into a person’s body when an ant bites?
जब एक चींटी काटती है तो किसी व्यक्ति के शरीर में कौन सा रासायनिक इंजेक्शन लगाया जाता है?
(a) Formic Acid(फार्मिक एसिड)
(b) Acetic Acid(एसिटिक एसिड)
(c) Tartaric Acid(टैटरिक एसिड)
(d) Citric Acid(सिट्रिक एसिड)

S15. Ans.(a)

Sol.The acid produced by ants is called formic acid.

You may also like to read :

 

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?