General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 29th March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Adolf Hitler committed suicide in _______.
एडॉल्फ हिटलर ने _______ में आत्महत्या की थी
(a) 1915
(b) 1925
(c) 1935
(d) 1945

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol.Adolf Hitler was a German politician who was the leader of the Nazi Party, Chancellor of Germany from 1933 to 1945, and Führer (“Leader”) of Nazi Germany from 1934 to 1945. He killed himself by gunshot on 30 April 1945 in his Führerbunker in Berlin.


Q2. Humayun (1530–1540 AD) was the ruler of which dynasty?
हुमायूं (1530-1540 ईस्वी) किस वंश का शासक था?
(a) Nanda/नंदा
(b) Mughal/मुगल
(c) Maurya/मौर्य
(d) Haryanka/हर्यंका

Show Answer
S2. Ans.(b)

Q3. Blood Circulation was discovered by?
रक्त परिसंचरण किसके द्वारा खोजा गया था?
(a) Mary Anderson/मैरी एंडरसन
(b) Virginia Apgar/वर्जिनिया एगर
(c) William Harvey/विलियम हार्वे
(d) Robert Feulgen/रॉबर्ट फेगगेन

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol.William Harvey was an English physician who made seminal contributions in anatomy and physiology. He was the first known physician to describe completely and in detail the systemic circulation and properties of blood being pumped to the brain and body by the heart.

Q4. What are the two kinds of Rotatory motion?
दो प्रकार की घूर्णन गति कौन सी हैं?
(a) Spin and Vibrational motion/घूर्णन और कंपन गति
(b) Spin and Orbital motion/घूर्णन और कक्षीय गति
(c) Spin and Translatory motion/घूर्णन और रूपांतरित गति
(d) Spin and Projectile motion/घूर्णन और प्रक्षेप्य गति

Show Answer
S4. Ans.(b)

Q5. ______ is the perpendicular distance between point of application of force and axis of rotation.
लगाये गये बल के बिंदु और घूर्णन अक्ष के बीच की लंबवत्त दुरी ___ है
(a) Moment arm/आघूर्ण भुजा
(b) Moment of Inertia/जड़ता प्रवृत्ति
(c) Altitude/शीर्ष-लंब
(d) Base/आधार

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol.A moment arm is simply the length between a joint axis and the line of force acting on that joint. Every joint that is involved in an exercise has a moment arm. The longer the moment arm is the more load will be applied to the joint axis through leverage.


Q6. As per John Locke, an English philosopher and physician, which is not a Natural Right?
जॉन लोके, एक अंग्रेजी दार्शनिक और चिकित्सक के अनुसार, क्या एक प्राकृतिक अधिकार नहीं है?
(a) Liberty/स्वतंत्रता
(b) Equality/समानता
(c) Property/संपत्ति
(d) Right to Vote/मत देने का अधिकार

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol.John Locke FRS was an English philosopher and physician, widely regarded as one of the most influential of Enlightenment thinkers and commonly known as the “Father of Liberalism”.

Q7. How many seats are reserved for representatives of Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Lok Sabha?
लोक सभा में अनुसूचित जातियों और अनुसूचित जनजातियों के प्रतिनिधियों के लिए कितनी सीटें आरक्षित हैं?
(a) 39
(b) 85
(c) 109
(d) 131

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. For Scheduled Castes, 84 seats are reserved in Lok Sabha. The 1st schedule to Representation of People Act, 1950 as amended vide Representation of People (Amendment) Act , 2008 gives the Statewise breakup.
For Scheduled Tribes, 47 seats are reserved in Lok Sabha. The 1st schedule to R. P. Act, 1950  as amended vide Representation of People (Amendment) Act , 2008 gives the Statewise break up.
Total:84+47=131

Q8. The term “Birdie” is related to which game?
पद “बिरडी” किस खेल से संबंधित है?
(a) Golf/गोल्फ़
(b) Baseball/बेसबॉल
(c) Basketball/बास्केटबाल
(d) Polo/पोलो

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol.Birdie (golf), a score of one under par on a hole in golf.


Q9. Name the author of the book “All About Women”.
पुस्तक “All About Women” के लेखक का क्या नाम है.
(a) Priya Kumar/ प्रिया कुमार
(b) Taslima Nasreen/तस्लीमा नसरीन
(c) Shobha De/शोभा डे
(d) Geeta Choubey/गीता चौबे

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol.Taslima Nasrin is a Bangladeshi author and former physician with Swedish citizenship who has been living in exile since 1994.

Q10. How many layers are there in the OSI networking model?
OSI नेटवर्किंग मॉडल में कितनी परतें हैं?
(a) 13
(b) 11
(c) 9
(d) 7

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol.OSI stands for Open Systems Interconnection. It has been developed by ISO – ‘International Organization of Standardization’, in the year 1974. It is a 7  layer architecture with each layer having specific functionality to performed.
(Layer 1) Physical Layer
(Layer 2) Data Link Layer (DLL)
(Layer 3) Network Layer
(Layer 4) Transport Layer
(Layer 5) Session Layer
(Layer 6) Presentation Layer
(Layer 7) Application Layer


Q11. Christmas Card was invented by ________.
क्रिसमस कार्ड का आविष्कार ________द्वारा किया गया था.
(a) John Barber/जॉन बार्बर
(b) Sir Henry Cole/सर हेनरी कोल
(c) Josephine Cochrane/जोसफिने कोचरन
(d) Bartolomeo Cristofori/बर्टोलोमिओ क्रिस्टोफोरी

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol.Sir Henry Cole was a British civil servant and inventor who facilitated many innovations in commerce and education in 19th century in the United Kingdom of Great Britain and Ireland. Cole is credited with devising the concept of sending greetings cards at Christmas time, introducing the world’s first commercial Christmas card in 1843.


Q12. What does Trypsin do?
ट्रिप्सिन क्या करता है?
(a) Breaks down Carbohydrates/कार्बोहाइड्रेट को तोड़ता है
(b) Synthesizes proteins/प्रोटीन संश्लेषण करता है
(c) Breaks down fats/वसा को तोड़ता है
(d) Breaks down proteins/प्रोटीन को तोड़ता है

Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol.The enzyme called trypsin, present in pancreatic juice, is essential for efficient protein digestion.The enzyme in excreted by the pancreas.


Q13. Name the source from which Aspirin is produced?
किस स्रोत से एस्पिरिन का उत्पादन होता है उ?
(a) Willow bark/विलो की छाल
(b) Oak Tree/ ओक  का पेड़
(c) Acacia/बबूल
(d) Eucalyptus/युकलिप्टुस

Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol.Willow bark, also known as “nature’s aspirin,” can alleviate health ailments, from lower back pain to arthritis pain.


Q14. Cannis Familiaris is the scientific name of
कैनस फेमिल्लारिस का वैज्ञानिक नाम है
(a) Cat/बिल्ली
(b) Dog/कुत्ता
(c) Fox/लोमड़ी
(d) Wolf/भेड़िया

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol.Dogs descend from the gray wolf (Canis lupus) and technically are not an individual species, being often classified as Canis lupus familiaris.

Q15. Name the acid present in lemon.
नींबू में मौजूद अम्ल का क्या नाम है.
(a) Phosphoric acid/फॉस्फोरिक एसिड
(b) Carbonic acid/कार्बोनिक एसिड
(c) Citric acid/साइट्रिक एसिड
(d) Malic acid/मेलिक एसिड

Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol.Citric acid is a weak organic acid that has the chemical formula C 6H 😯 7. It occurs naturally in citrus fruits. In biochemistry, it is an intermediate in the citric acid cycle, which occurs in the metabolism of all aerobic organisms.




You may also like to read:


  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD