General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 21th December

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important GA questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.




Q1. Mughal emperor Babur died in 1530 and was succeeded by?
1530 में मुगल सम्राट बाबर की मृत्यु के बाद कौन उनका उत्तराधिकारी बना?

(a) Humayun/हुमायूं
(b) Shah Jahan/शाह जहाँ
(c) Akbar/अकबर
(d) Bahadur Shah/बहादुर शाह
Solution:

Humayun was the second Mughal ruler of territories in the Indian subcontinent.

Q2. __________ is the 2018 Oscar Winner for Best Supporting Actor.
__________ सर्वश्रेष्ठ सहायक अभिनेता के लिए 2018 ऑस्कर विजेता है

(a) Mahershala Ali/ माहेरशाला अली
(b) Christian Bale/ क्रिश्चियन बेल
(c) Sam Rockwell/ सैम रॉकवेल
(d) Mark Ruffalo/मार्क रफ़्लो
Solution:

Sam Rockwell won the Academy Award for Best Supporting Actor for movie Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Q3. What is the fundamental unit of amount of a substance?
एक पदार्थ की मात्रा की मूल इकाई क्या है?

(a) Mole/ मोल
(b) Candela/ कैंडेला
(c) Kelvin/ केल्विन
(d) Meter/ मीटर
Solution:

mole is the International System of Units,the base unit of amount of substance; the amount of substance of a system which contains as many elementary entities (atoms, ions, molecules, etc.) as there are atoms in 0.012 kg of carbon-12.

Q4. How many Rajya Sabha members, the President of India can nominate?
भारत के राष्ट्रपति कितने राज्यसभा सदस्य मनोनीत कर सकते हैं?

(a) 6
(b) 10
(c) 12
(d) 15
Solution:

Under article 80 of the Constitution, the Council of States (Rajya Sabha) is composed of not more than 250 members, of whom 12 are nominated by the President of India from amongst persons who have special knowledge or practical experience in respect of such matters as literature, science, art and social service.

Q5. Name the author of the book named " The Fire Burns Blue: A History of Womens Cricket in India "?
" The Fire Burns Blue: A History of Womens Cricket in India " नामक पुस्तक के लेखक का नाम बताएं.

(a) Vikram Seth/विक्रम सेठ
(b) APJ Abdul Kalam/एपीजे अब्दुल कलाम
(c) Arundhati Roy/अरुंधती रॉय
(d) Sidhanta Pathak/सिधांता पाठक
Solution:

'The Fire Burns Blue: A History of Womens Cricket in India' is written by Sidhanta Pathak and co-authored by Karunya Keshav.

Q6. Which of the following soil is rich in potash and phosphorus?
निम्नलिखित में से कौन सी मिट्टी पोटाश और फास्फोरस में समृद्ध है?

a) Red soil/ लाल मृदा
b) Regur/ रेगुर
c) Alluvial soil/ जलोढ़ मृदा
d) Loam/ दोमट
Solution:

The colour of alluvium soils can be grey, light brown or yellowish. these soils are very rich in chemicals like Potash, Phosphoric acid, lime and carbon compounds but are deficient in Nitrogen and humus.

Q7. Who has been called Napoleon of India?
भारत का नेपोलियन किसे कहा जाता है

a) Samudragupta/ समुद्रगुप्त
b) Chandragupta/ चंद्रगुप्त
c) Kumargupta/ कुमारगुप्त
d) Harsha Vardhana/ हर्ष वर्धन
Solution:

Samudragupta, the second emperor of the Gupta dynasty, is known to one of India’s best rulers. His brilliant leadership and valiant victories earned him the title of ‘Napoleon of India’.

Q8. Which of the following river originates from Angsi Glacier in Himalayas?
निम्नलिखित में से कौन सी नदी हिमालय में अंगसी ग्लेशियर से निकलती है?

a) Ganga/गंगा
b) Yamuna/यमुना
c) Narmada/नर्मदा
d) Brahmaputra/ब्रह्मपुत्र
Solution:

The Angsi Glacier is a glacier located on the northern side of the Himalayas in Burang County in China's Tibet Autonomous Region. This glacier is origin for Yarlung Tsangpo River in Tibet which is the Upper stream of Brahmaputra River that flows in to India and Bangladesh.

Q9. Hydrometer was invented by? हाइड्रोमीटर का आविष्कार किसने किया था?

(a) Evangelista Torricelli/ इवान गेलिस्ता टाँरीसेली
(b) William Nicholson/ विलियम निकोल्सन
(c) Edward Teller/ एडवर्ड टेलर
(d) Francesco Folli/ फ्रांसेस्को फोली
Solution:

Nicholson was at various times a hydraulic engineer, inventor, translator, and scientific publicist. He invented a hydrometer (an instrument for measuring the density of liquids) in 1790.

Q10. Psidium guajava is the scientific name of? सिडियम गुआजावा ___________ का वैज्ञानिक नाम है।

(a) Neem/ नीम
(b) Teak/ टीक
(c) Guava/ अमरुद
(d) Tulsi/ तुलसी
Solution:

Psidium guajava, the common guava, yellow guava, or lemon guava is an evergreen shrub or small tree native to the Caribbean, Central America and South America.

Q11. What is the full form of PVC?
PVC का पूर्ण रूप क्या है?

(a) Phosphonil vinyl Carbonate
(b) Polyvinyl S Carbonate
(c) Polyvinyl Carbonate
(d) Polyvinyl Chloride
Solution:

Polyvinyl chloride, also known as polyvinyl or vinyl, commonly abbreviated PVC, is the world's third-most widely produced synthetic plastic polymer, after polyethylene and polypropylene. PVC comes in two basic forms: rigid and flexible.

Q12. Mehrangarh Fort is in? मेहरानगढ़ किला कहाँ है?

(a) Jaipur/जयपुर
(b) Mysore/ मैसूर
(c) Jodhpur/जोधपुर
(d) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
Solution:

Mehrangarh or Mehran Fort, located in Jodhpur, Rajasthan, is one of the largest forts in India. Built in around 1460 by Rao Jodha.

Q13. Stagflation is defined as? मुद्रास्फीतिजनित मंदी को परिभाषित किया गया है:

(a) low inflation, low growth, low unemployment /कम मुद्रास्फीति, कम वृद्धि, कम बेरोजगारी
(b) high inflation, low growth, high unemployment /उच्च मुद्रास्फीति, कम वृद्धि, उच्च बेरोजगारी
(c) high inflation, high growth, high unemployment /उच्च मुद्रास्फीति, उच्च विकास, उच्च बेरोजगारी
(d) low inflation, high growth, low unemployment /कम मुद्रास्फीति, उच्च वृद्धि, कम बेरोजगारी)
Solution:

In economics, stagflation, a portmanteau of stagnation and inflation, is a situation in which the inflation rate is high, the economic growth rate slows, and unemployment remains steadily high.

Q14. Hematite is an ore/mineral of
हेमाटाइट ______ का एक अयस्क / खनिज है?

(a) Zinc/जिंक
(b) Uranium /यूरेनियम
(c) Iron/ लोहा
(d) Titanium /टाइटेनियम
Solution:

Hematite is the most important iron ore.

Q15. What is the full form of PMKSY?
PMKSY का पूर्ण रूप क्या है?

(a) Pradhan Mantri Krishi Safal Yojana
(b) Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana
(c) Pragati Mantra Krishi Sinchai Yojana
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं
Solution:

Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana is a national mission to improve farm productivity and ensure better utilization of the resources in the country.

               



You may also like to read:






    
holi