General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 13th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.






Q1. Presence of sweat glands in the skin is a unique characteristic of
त्वचा में श्वेद ग्रंथियों की उपस्थिति ____ की एक अद्वितीय विशेषता है।

Mammals / स्तनधारियों
Reptiles / सरीसृप
Amphibians/ उभयचर
Aves / एवीएस
Solution:

Sweat glands, or sudoriferous glands, are exocrine glands found under the skin in most mammal species which are
used for body temperature regulation (thermoregulation).

Q2. Removal of clear layer of water without disturbing the settled impurities, is known as
स्थिर अशुद्धियों को विक्षुब्ध किए बिना स्वच्छ जल के परत को हटाने की प्रक्रिया को किस रूप में जाना जाता है?

Sedimentations /अवसादिकरण
Decantation / निस्तारण
Filtration / निस्पंदन
Sublimation / उर्ध्वपातन
Solution:

The Process of transferring the clear liquid without disturbing sediments is known as decantation.

Q3. Internal trade means
आंतरिक व्यापार का अर्थ है

import / आयात
export / निर्यात
trade within the country / देश के भीतर व्यापार
None of the above / उपर्युक्त में से कोई नहीं
Solution:

Domestic trade, also known as internal trade or home trade, is the exchange of domestic goods within the boundaries of a country. This may be sub-divided into two categories, wholesale and retail.

Q4. Which of the following is an echo-ranging instrument?
निम्नलिखित में से कौन सा एक इको-रेंजिंग उपकरण है?

Laser / लेजर
Sonar / सोनार
Master / मास्टर
GPS / जीपीएस
Solution:

Sonar (originally an acronym for SOund Navigation And Ranging) is a technique that uses sound propagation (usually underwater, as in submarine navigation) to navigate, communicate with or detect objects on or under the surface of the water, such as other vessels.

Q5. The radioactive element used in heart pacemakers, is
हृदय के लिए पेसमेकर में किस रेडियोधर्मी तत्व का इस्तेमाल किया जाता है?

plutonium / प्लूटोनियम
radium / रेडियम
uranium / यूरेनियम
None of these/ इनमें से कोई नहीं
Solution:

Pacemakers are used to stimulate a regular heartbeat when the body's natural electrical pacing system is irregular or not transmitting properly. Over the years, various power sources have been used for pacemakers, including a radioactive material called plutonium-238.

Q6. The first AMRIT outlet was
पहला अमृत (AMRIT) आउटलेट है:

AIIMS (New Delhi) / एम्स (नई दिल्ली)
AIIMS (Patna) / एम्स (पटना)
CGHS (New Delhi) / सीजीएचएस (नई दिल्ली)
None of the above / उपर्युक्त में से कोई नहीं
Solution:

Union Health Minister JP Nadda inaugurated India's first retail facility at AIIMS(New Delhi) to provide drugs for cancer and cardiovascular diseases at highly discounted rates.

Q7. The city named by UNESCO under creative cities network for ‘City of Music’
'संगीत शहर' के लिए रचनात्मक शहरों के नेटवर्क के तहत यूनेस्को द्वारा नामित शहर है:

Kolkata / कोलकाता
Varanasi / वाराणसी
Jaipur/ जयपुर
Lucknow / लखनऊ
Solution:

The UNESCO Creative Cities Network (UCCN) was created in 2004 to promote cooperation with and among cities that have identified creativity as a strategic factor for sustainable urban development.Varanasi joined the global campaign of UNESCO “Cities of Music” under the Creative Cities Network in year 2017.

Q8. The Battle of Plassey was fought in year
प्लासी की लड़ाई किस वर्ष लड़ी गई थी?

1757
1775
1576
1761
Solution:

The Battle of Plassey was a decisive victory of the British East India Company over the Nawab of Bengal and his French allies on 23 June 1757.

Q9. With which one of the following movements is the slogan ‘Do or Die’ associated?
‘करो या मरो’ स्लोगन निम्न में में से किस आंदोलन से सम्बंधित है?

Swadeshi Movement / स्वदेशी आंदोलन
Non-Cooperation movement / असहयोग आंदोलन
civil disobedience Movement / सविनय अवज्ञा आंदोलन
Quit India Movement / भारत छोड़ो आंदोलन
Solution:

The Quit India Movement, or the India August Movement, was a movement launched at the Bombay session of the All-India Congress Committee by Mahatma Gandhi on 8 August 1942, during World War II, demanding an end to British Rule of India.

Q10. The Nuclear Power station Rawatbhata is an, which state ?
परमाणु ऊर्जा संयत्र रावतभाटा किस राज्य में स्थित है?

Maharastra / महाराष्ट्र
Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश
Rajasthan/ राजस्थान
Tamil Nadu / तमिलनाडु
Solution:

The Rajasthan Atomic Power Station is located at Rawatbhata in the state of Rajasthan, India.

Q11. The reservoir GB Pant Sagar is located on which river?
जीबी पंत सागर जलाशय किस नदी पर स्थित है?

Betwa / बेतवा
Ghaghara / घाघरा
Kosi / कोसी
Rihand / रिहांद
Solution:

The reservoir of Rihand Dam is called Govind Ballabh Pant Sagar.Govind Ballabh Pant Sagar is India's largest artificial lake.It is on the Rihand River which is the tributary of the Son River.

Q12. The adoption of High Yielding Variety Programme in Indian Agriculture started in
भारतीय कृषि में हाई यिएल्डिंग वैरायटी प्रोग्राम किस वर्ष में शुरू हुआ?

1968
1967
1966
1965
Solution:

The High Yielding Variety Programme (HYVP) was launched in the Kharif of 1966-67 with an objective to attain self-sufficiency in food by 1970-71. The core philosophy of the programme was to increase the productivity of food grains by adopting latest varieties of inputs of crops. Introduction of new high yielding varieties of improved seeds and enhanced application of the fertilizers and extended use of pesticides were its main features.

Q13. The World Environment Day observed on
विश्व पर्यावरण दिवस कब मनाया जाता है?

15th June /15 जून
5th June /5 जून
10th October /10 अक्टूबर
8th March /8 मार्च
Solution:

World Environment Day (WED) is observed every year on 5 June to raise global awareness to take positive environmental action to protect nature and the planet Earth. It is run by the United Nations Environment Programme (UNEP).

Q14. The UNSECO’s ‘Prix Jules Verne’ prize has been given to which of the following serials of Doordarshan?
यूनेस्को के 'प्रिक्स जुल्स वर्ने' पुरस्कार दूरदर्शन के निम्नलिखित में से किस धारावाहिक को दिया गया है?

Turning Point /टर्निंग पॉइंट
The World This Week /द वर्ल्ड दिस वीक
Surabhi /सुरभि
Eye Witness /ऑय विटनेस
Solution:

Turning Point was a weeklyscience magazine programme that aired on Doordarshan in 1991. The show won several awards. The script and direction was by Neelabh Kaul and Indraneel Kaul. It was co-produced by Doordarshan & Vyeth Television.

Q15. Who wrote the play “Uttararamacharita”?
“उत्तररामचरित” नाटक किसने लिखा था?

Harsha / हर्ष
Tulsidas /तुलसीदास
Bhavabhuti / भवभूति
Sudraka /शूद्रक
Solution:

Bhavabhuti, Indian dramatist and poet, whose dramas, written in Sanskrit and noted for their suspense and vivid characterization, rival the outstanding plays of the better-known playwright Kalidasa.

               



You may also like to read:




 

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?