GATEWAY TO CGL MAINS 2015: General Awareness Questions based on Previous Paper of SSC

1.The process of making of  Camphor Vapour from solid Camphor is called-
(A) Evaporation  
(B) Freezing 
(C) Melting  
(D) Sublimation 


2.Large destructive sea waves resulting from an earthquake are called
(A) Tidal waves 
(B) Subduction
(C) Currents 
(D) Tsunami

3. Transpiration would be minimum when there is
(A) bright sunlight 
(B) high humidity
(C) wind blowing
(D) high temperature

4. Without using soil, plants can also be grown in
(A) distilled water 
(B) salt solution
(C) sugar solution 
(D) nutrient solution

5. Tamil Nadu remains dry during the South-West monsoon period because
(A) it lies in the rain shadow region
(B) of the presence of Eastern Ghats
(C) of Palghat and Thalghat passes
(D) of wider coastal plains

6. The main reason for the execution of Guru Arjun Singh was that 
(A) he was conspiring against Mughals 
(B) he refused to embrace Islam
(C) he had blessed Prince Khusro who had revolted against Jahangir
(D) Jahangir did not like him

7. The famous Kohinoor diamond was presented to Humayun by the king of
(A) Persia
(B) Gwalior
(C) Kandahar
(D) Marwar

8. The first Muslim female ruler of Delhi was
(A) Chand Bibi
(B) Nur Jehan
(C) Razia Sultana 
(D) Jehan Ara

9. The Golden Quadrilateral Project is related to
(A) Waterways 
(B) Airways
(C) Roadways 
(D) Railways

10. Chandragupta II got the title of ‘Vikramaditya’ meaning equal to
(A) Sun God 
(B) Agni
(C) Vayu
(D) Indra

11. The Speaker of the Lok Sabha holds office till the 
(A) Lok Sabha is dissolved
(B) term of the Lok Sabha expires
(C) next Council of Ministers is constituted
(D) next Lok Sabha is constituted

12. When can the President of India be impeached by the Parliament ?
(A) If he refuses to sign on a bill
(B) If he is suffering from illness
(C) If he is charged with the violation of the Constitution
(D) If he is not taking the opinion of the Prime Minister

13. Which one of the following cannot be dissolved but can be abolished ?
(A) State Legislative Councils
(B) State Legislative Assemblies
(C) Rajya Sabha
(D) Lok Sabha

14. Article 370 of the Constitution of India deals with
(A) Emergency powers of the President
(B) Special provisions for Ministers
(C) Amendment procedure
(D) Special status of Jammu and Kashmir

15. The process of making food by plants and trees is called –
(A) Carbohydrolysis  
(B) Metabolic Synthesis
(C) Photosensitisation 
(D) Photosynthesis

Answers key:-


1.  (D)
2.  (D)
3.  (B)
4.  (D)
5.  (A)
6.  (C)
7.  (B)
8.  (C)
9.  (C)
10. (A)
11. (C)
12. (C)
13. (C)
14. (D)

15. (D)

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?