General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 23rd April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following is a designated terror group?
निम्नलिखित में से कौन सा एक  नामित आतंकवादी समूह है?
(a) Tehreek­e­Taliban/ तेहरिक-ऐ-तालिबान
(b) Jamaat­ul­Fakwa/जमात-उल-फ़क्वा
(c) Jamaat­ul­Ahrar/जमात-उल-अहरार
(d) Tehreek­e­islamiyat/तेहरीक-ऐ-इस्लामियत

Show Answer
Ans.(c)
Sol.Jamaat-ul-Ahrar is a terrorist organization that split away from Tehrik-i-Taliban Pakistan in August 2014. The group came to prominence after it claimed responsibility for the 2014 Wagah border suicide attack.


Q2. Dehradun is the capital city of _____.
देहरादून _____ का राजधानी शहर है
(a) Uttarakhand/ उत्तराखंड
(b) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(c) Tripura/ त्रिपुरा
(d) Arunachal Pradesh/ अरुणाचल प्रदेश
Show Answer

Ans.(a)
Sol.Dehradun is the capital of the Indian state of Uttarakhand, near the Himalayan foothills.

Q3. Gir forest is located in ______.
गिर वन ______ में स्थित है.
(a) Kerala/ केरल
(b) Gujarat/ गुजरात
(c) Jammu & Kashmir/ जम्मू और कश्मीर
(d) Karnataka/ कर्नाटक

Show Answer
Ans.(b)
Sol.Gir Forest National Park and Wildlife Sanctuary, also known as Sasan Gir, is a forest and wildlife sanctuary near Talala Gir in Gujarat, India.

Q4. Babur was born in the year 
बाबर का जन्म किस वर्ष में हुआ था
(a) 1483
(b) 1583
(c) 1683
(d) 1783

Show Answer
Ans.(a)
Sol.Babur, born Zahīr ud-Dīn Muhammad(Born: 14 February 1483, Andijan, Uzbekistan), was the founder and first Emperor of the Mughal dynasty in the Indian subcontinent.

Q5. Who was the First Governor General of Bengal?
बंगाल के पहले गवर्नर जनरल कौन थे?
(a) Lord William Bentinck/ लॉर्ड विलियम बेंटिंक
(b) Sir William Denison/ सर विलियम डेनिसन
(c) The Lord Napier/ लॉर्ड नेपियर
(d) Warren Hastings/ वॉरेन हेस्टिंग्स

Show Answer
Ans.(d)
Sol.Warren Hastings (6 December 1732 – 22 August 1818), an English statesman, was the first Governor of the Presidency of Fort William (Bengal), the head of the Supreme Council of Bengal, and thereby the first de facto Governor-General of India from 1772 to 1785.

Q6. Who was the 1st Indian to win Mrs. World in 2001?
2001 में मिस वर्ल्ड जीतने वाली पहली भारतीय कौन थी?
(a) Sonali Bendre/ सोनाली बेंद्रे
(b) Reita Faria/ रीता फरिया
(c) Lara Dutta/ लारा दत्ता
(d) Aditi Gowitrikar/ अदिति गोवित्रीकर

Show Answer








Ans.(d)


Sol.Aditi Gowitrikar won the Gladrags Megamodel Contest in 1996 and the Gladrags Mrs. India in 2000 subsequently winning Mrs. World contest in 2001. Dr. Govitrikar remains the first and the only Indian woman to have won the Mrs. World title.







Q7. If a body slides over a surface, the force resisting the motion between them is called __________ . 
यदि कोई वस्तु एक सतह पर फिसलती है,तो उनके बीच गति का विरोध करने वाले बल को ______ कहा जाता है
(a) Centripetal force/ केन्द्राभिमुख बल
(b) Friction/ घर्षण
(c) Centrifugal force/ अभिकेन्द्रीय बल
(d) Inertia/ जड़त्व

Show Answer
Ans.(b)
Sol.Friction is the force resisting the relative motion of solid surfaces, fluid layers, and material elements sliding against each other. There are several types of friction: Dry friction is a force that opposes the relative lateral motion of two solid surfaces in contact.

Q8. In a streamline flow, ________ at every point in the fluid remains same.
एक सुवीही प्रवाह में, द्रव में हर बिंदु पर __________समान रहता है.
(a) force/ बल
(b) pressure/ दबाव
(c) velocity/ वेग
(d) speed/ गति

Show Answer








Ans.(c)


Sol.A streamline flow or laminar flow is defined as one in which there are no turbulent velocity fluctuations. In consequence, the only agitation of the fluid particles occurs at a molecular level.









Q9. The drafting committee wrote the Indian Constitution in which language?
संपादक-मंडल ने भारतीय संविधान को किस भाषा में लिखा था?
(a) English and Hindi/ अंग्रेजी और हिंदी
(b) Only English/ केवल अंग्रेजी
(c) English and Urdu/ अंग्रेजी और उर्दू
(d) English, Hindi and Urdu/ अंग्रेजी, हिंदी और उर्दू

Show Answer
Ans.(a)
Sol.On 29 August 1947, the Constituent Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of Dr. B.R. Ambedkar to prepare a draft Constitution for India.

Q10. ‘M’ in BIMARU stands for which state? 
BIMARU में ‘M’ का क्या अर्थ है?
(a) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(b) Manipur/ मणिपुर
(c) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(d) Mizoram/ मिजोरम

Show Answer








Ans.(c)


Sol.BIMARU is an acronym formed from the first letters of the names of the India states of Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan, and Uttar Pradesh. It was coined by Ashish Bose in the mid-1980s. BIMARU has a resemblance to a Hindi word “Bimar” which means sick.









Q11. Who has won the Formula One Australian Grand Prix 2016?
फ़ॉर्मूला वन ऑस्ट्रेलियाई ग्रैंड प्रिक्स 2016 किसने जीती थी?
(a) Daniel Ricciardo/ डैनियल रिकियार्डो
(b) Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन
(c) Nico Rosberg/ निको रोजबर्ग
(d) Sebastian Vettel/ सेबेस्टियन वेट्टल

Show Answer








Ans.(c)


Sol.Nico Erik Rosberg (born 27 June 1985) is a German–Finnish former Formula One racing driver and 2016 Formula One World Champion who drove for Williams F1 and Mercedes AMG Petronas under the German flag.









Q12. Who wrote the book “Gone with the Wind”?
“Gone with the Wind” पुस्तक किसने लिखी है?
(a) Jane Austen/ जेन ऑस्टेन
(b) William Blake/ विलियम ब्लेक
(c) Charles Dickens/ चार्ल्स डिकेंस
(d) Margaret Mitchell/ मार्गरेट मिशेल

Show Answer








Ans.(d)


Sol.Gone with the Wind is a novel by American writer Margaret Mitchell, first published in 1936.









Q13.  The Finance Commission is constituted under article…… of the constitution of India.
वित्त आयोग का गठन भारतीय संविधान के अनुच्छेद …… के तहत किया गया है.
(a) 270
(b) 280
(c) 226
(d) 245

Show Answer









Ans(b)


Sol.The first Finance Commission (IAST: Vitta Āyoga) was established by the President of India in 1951 under Article 280 of the Indian Constitution.










Q14. The Nalanda University was founded by-
नालंदा विश्वविद्यालय की स्थापना किसके द्वारा की गई थी-
(a) Samudra Gupta/ समुद्रगुप्त
(b) Chandra Gupta/ चंद्रगुप्त
(c) Kumara Gupta/ कुमार गुप्ता
(d) Harsh Vardhana/ हर्ष वर्धन

Show Answer








Ans(c)


Sol.Kumaragupta I, also known as Shakraditya and Mahendraditya, was an emperor of the Gupta Empire in 415–455 CE. He was the son of his predecessor, Chandragupta II, and Dhruvadevi (also known as Dhruvasvamini).Nalanda University founded by Kumaragupta I. Nalanda was an acclaimed Mahavihara, a large Buddhist monastery in the ancient kingdom of Magadha (modern-day Bihar) in India.







Q15. Bleaching powder is used in drinking water as a/an-
ब्लीचिंग पाउडर को पीने के पानी में किसके रूप में प्रयोग किया जाता है-
(a) Coagulant/ स्कंदक
(b) Disinfectant/ कीटाणुनाशक
(c) Anticeptic/ रोगाणुरोधक
(d) Antibiotic/ जीवाणुनाशक

Show Answer








Ans(b)


Sol. Bleaching powder is actually commercially available chlorine in the form of calcium hypochlorite – Ca(ClO)₂. Chlorine is widely used to disinfect water and kill disease-causing pathogens such as bacteria, viruses and protozoans. The percentage of chlorine in bleaching powder ranges from 20–30%.








You may also like to read: