Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 25th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which drug is used as an Antibiotic?
एंटीबायोटिक के रूप में कौन सी दवा का उपयोग किया जाता है?

Metformin / मेटफोर्मिन
Ranitidine / रेनीटिडिन
Azithromycin / एज़िथ्रोमैसिन
Ibuprofen / आइबूप्रोफेन
Solution:

Azithromycin is an antibiotic useful for the treatment of a number of bacterial infections. This includes middle ear infections, strep throat, pneumonia, traveler’s diarrhea, and certain other intestinal infections.

Q2. In eukaryotic cells synthesis of RNA takes place in the _______________.
RNA का यूकेरियोटिक कोशिकाओं संश्लेषण _______________ में होता है।

mitochondria / माइटोकॉन्ड्रिया
centrioles / सेन्त्रिओलेस
ribosomes / राइबोसोम
nucleus / नाभिक
Solution:

RNA synthesis, or transcription, is the process of transcribing DNA nucleotide sequence information into RNA sequence information. RNA synthesis is catalyzed by a large enzyme called RNA polymerase.

Q3. In Computers, what does ALU stand for?
कंप्यूटर में , ALU का पूर्ण रूप क्या है?

Advanced Logic Unit
Accelerated Logic Unit
Arithmetic Logic Unit
Asymmetric Logic Unit
Solution:

An arithmetic logic unit (ALU) is a combinational digital electronic circuit that performs arithmetic and bitwise operations on integer binary numbers. This is in contrast to a floating-point unit (FPU), which operates on floating point numbers.

Q4. In which Indian Religion, there are 24 Tirthankaras?
किस भारतीय धर्म में 24 तीर्थंकर हैं

Jainism / जैन धर्म
Buddhism / बुद्ध धर्म
Hinduism / हिन्दू धर्म
Sikhism / सिख धर्म
Solution:

In Jainism, a tirthankara is a saviour and spiritual teacher of the dharma.

Q5. Inflation exists when
मुद्रास्फीति कब होता है?

there is general increase in the prices over time. / समय के साथ कीमतों में सामान्य वृद्धि हुई
there are periodic decreases in the price level. / मूल्य स्तर में आवधिक कमी होती है
there are continuous increases in the output level over time. / समय के साथ उत्पादन स्तर में निरंतर वृद्धि हुई है
there is rise in the purchasing value of money. / रूपए के खरीद मूल्य में वृद्धि हुई
Solution:

Inflation is the rate at which the general level of prices for goods and services is rising and, consequently, the purchasing power of currency is falling.

Q6. Which of the following gas can deplete the ozone layer?
निम्नलिखित में से कौन सी गैस ओजोन परत को नष्ट कर सकती है?

BBr₃
NH₃
CH₂N₂
CCI₂F₂
Solution:

Chlorofluorocarbons (CFCs) and other halogenated ozone depleting substances (ODS) are mainly responsible for man-made chemical ozone depletion.

Q7. Which of these is not an Indian Food?
इनमें से कौन सा भारतीय भोजन नहीं है?

Tiramisu / ट्रिअमिसु
Imarti / इमरती
Phirni / फिरनी
Payasam / पायसम
Solution:

Tiramisu is a coffee-flavoured Italian dessert. It is made of ladyfingers dipped in coffee, layered with a whipped mixture of eggs, sugar, and mascarpone cheese, flavoured with cocoa.

Q8. The Tropic of ____________ passes almost halfway through India.
____________ का उष्णकटिबंधीय लगभग भारत के माध्यम से आधा रास्ते गुजरता है.

Capricorn / मकर रेखा
Cancer / कर्क रेखा
Equator / भूमध्य रेखा
Prime Meridian / प्रधान मध्याह्न
Solution:

In India Tropic of Cancer passes through 8 States. (Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura and Mizoram.)

Q9. The Peacock Throne was a famous jeweled throne that was the seat of the ________ emperors of India.
मोर सिंहासन एक प्रसिद्ध सिंहासन था जो भारत के ________ सम्राटों की गद्दी थी।

Maurya / मौर्या
Gupta / गुप्ता
Mughal / मुग़ल
Maratha / मराठा
Solution:

The Peacock Throne was a famous jeweled throne that was the seat of the Mughal emperors of India. It was commissioned in the early 17th century by emperor Shah Jahan and was located in the Diwan-i-Khas in the Red Fort of Delhi.

Q10. Who invented Aerosol can?
एरोसोल का आविष्कार किसने किया ?

Erik Rotheim / एरिक रोथिम
Erik Mathew / एरिक मैथ्यू
Erik Tim / एरिक टिम
Eric Flayer / एरिक फ्लेयर
Solution:

The first aerosol spray can patent was granted in Oslo in 1927 to Erik Rotheim, a Norwegian chemical engineer, and a United States patent was granted for the invention in 1931.

Q11. Who is current Tribal Minister in Narendra Modi government?
नरेन्द्र मोदी सरकार में वर्तमान जनजातीय मंत्री कौन है?

Narendra Singh Tomar / नरेन्द्र सिंह तोमर
Kalraj Mishra / कलराज मिश्रा
Jual Oram / ज्यूल ओराम
Prakash Javadekar / प्रकाश जावड़ेकर
Solution:

The Ministry was set up in 1999 after the bifurcation of Ministry of Social Justice and Empowerment with the objective of providing more focused approach on the integrated socio-economic development of the Scheduled Tribes (STs), the most underprivileged of the Indian Society.

Q12. Desert National Park is situated in which of the following Indian state?
डेजर्ट नेशनल पार्क निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्यों में स्थित है?

Rajasthan / राजस्थान
Kerala / केरला
West Bengal / पश्चिम बंगाल
Assam / असम
Solution:

Desert National Park, Rajasthan, India, is situated in the west Indian state of Rajasthan near the town of Jaisalmer. The national park was established in 1992 and comprises mainly of grasslands and sand dunes. It is the best place to observe and spot the rare and endangered desert animal and plant species. Desert Fox, Bengal Fox, Spiny Tail lizard, monitor lizard, Russell’s viper, Desert cat, Saw-scaled viper and the great Indian bustard can be spotted here.

Q13. Which of the following country is not a member of G20?
निम्नलिखित में से कौन सा देश G20 का सदस्य नहीं है?

France / फ्रांस
Italy / इटली
Pakistan / पाकिस्तान
Argentina / अर्जेंटीना
Solution:

The members of the G20 are: Argentina, Australia, Brazil, Canada, China, France, Germany, India, Indonesia, Italy, Japan, Republic of Korea, Mexico, Russia, Saudi Arabia, South Africa, Turkey, United Kingdom, United States, and the European Union. G20 members account for 86 per cent of the world economy, 78 per cent of global trade, and two-thirds of the world’s population, including more than half of the world’s poor.

Q14. Who is present President of Afghanistan?
अफगानिस्तान के राष्ट्रपति कौन हैं?

Ilham Aliyev / इल्हाम अलियेव
Mohammad Ashraf Ghani / मोहम्मद अशरफ घनी
Milos Zeman / मिलोस ज़मान
Abdelaziz Bouteflika / अब्देलजाइज़ बोटेफ्लिका
Solution:

Ashraf Ghani Ahmadzai is the current President of Afghanistan, elected on 21 September 2014. An anthropologist by education, he previously served as finance minister and the chancellor of Kabul University. Before returning to Afghanistan in 2002, President Ghani worked with the World Bank.

Q15. Headquarter of Organization for the Prohibition of Chemical Weapons(OPCW) is in which of the following city?
रासायनिक हथियारों के निषेध के लिए संगठन (OPCW) का मुख्यालय निम्नलिखित में से किस शहर में है?

Colombo, Sri Lanka / कोलम्बो, श्रीलंका
Djibouti City / जिबूती शहर
Washington, D.C., USA / वाशिंगटन, डी.सी., USA
The Hague, Netherlands / हेग, नीदरलैंड्स
Solution:

The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) is an international organisation that was established in 1997 by the countries that joined the Chemical Weapons Convention (CWC) to ensure that the Convention works effectively and achieves its purpose. The OPCW has its headquarters in The Hague and cooperates closely with the United Nations.



You may also like to read:

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD