General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 3rd April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The common name of sulphur is 
सल्फर का आम नाम है:
(a) Freon /फ़्रेयॉन
(b) galena /गैलेना
(c) lime /चूना
(d) brimstone /गंधक

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Brimstone is a lemon-yellow colored stone.”Brimstone,” an archaic term synonymous with sulfur, evokes the acrid odor of volcanic activity.


Q2. Kala Ghoda Arts festival is held in which city?
काला घोड़ा कला उत्सव किस शहर में आयोजित किया जाता है?
(a) New Delhi /नई दिल्ली
(b) Hyderabad /हैदराबाद
(c) Pune /पुणे
(d) Mumbai /मुंबई

Show Answer
Ans.(d)
Sol.  The Festival Kala Ghoda Arts Festival is the country’s largest multicultural festival, taking place in February each year.

Q3. Which rays cause skin damage?
कौन सी किरणों के कारण त्वचा का नुकसान होता है?
(a) X­Rays /एक्स-रे
(b) UV Rays /यूवी किरणें
(c) Infra red rays /इन्फ्रा रेड रे
(d) Yellow Rays /पीली किरणें

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Exposure to ultraviolet (UV) radiation is a major risk factor for most skin cancers. Sunlight is the main source of UV rays.

Q4. ______________ is an Indian Government Savings Bond, primarily used for small savings and income tax saving investments in India.
______एक भारतीय सरकार बचत बांड है, जो मुख्य रूप से भारत में छोटी बचत और आयकर बचत निवेश के लिए इस्तेमाल किया जाता है.
(a) Provident Fund /प्रोविडेंट फंड
(b) Life Insurance Policies /जीवन बीमा नीतियां
(c) National Saving Certificate /राष्ट्रीय बचत प्रमाण पत्र
(d) Long term government bonds /दीर्घकालिक सरकारी बांड

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The National Savings Certificate (NSC) is an investment scheme floated by the Government of India. It is a savings bond that allows subscribers to save income tax.

Q5. Raipur is the Capital City of
रायपुर ____का राजधानी शहर है.
(a) Assam /असम
(b) Chhattisgarh /छत्तीसगढ़
(c) Dadra and Nagar Haveli /दादरा और नगर हवेली
(d) Telangana /तेलंगाना

Show Answer
Ans.(b)



Q6. Two versions of the Internet Protocol (IP) are in use
प्रयोग होने वाले इंटरनेट प्रोटोकॉल (आईपी) के दो संस्करण हैं-
(a) IP Version 4 & IP Version 6
(b) IP Version 2 & IP Version 3
(c) IP Version 4 & IP Version 8
(d) IP Version 2 & IP Version 4

Show Answer
Ans.(a)
Sol.  There are currently two version of Internet Protocol (IP), IPv4 and a new version called IPv6.

Q7. The Indian musical instrument ‘Samvadini’ is which type?
भारतीय संगीत वाद्ययंत्र ‘संवदनी’ किस प्रकार का है?
(a) String/ तार
(b) Wind/ वायु
(c) Percussion/ आघात-वाद्ययंत्र
(d) Impact/ संघात

Show Answer
Ans.(b)
Sol. A Brief mention about Harmonium and its transformation from a Western based instrument in to an Indian based instrument called Samvadini.

Q8. If tea companies start using mechanised tea leave pickers
यदि चाय कंपनियां यन्त्रीकृत चाय की पत्तियों को तोड़ने वालों का उपयोग करना शुरू करती हैं
(a) more people would want to work as tea leave pickers/ अधिक लोग चाय पत्ती तोड़ने वालों के रूप में काम करना चाहेंगे
(b) unemployment of tea leave pickers will decrease/ चाय तोड़ने वालों की बेरोजगारी कम हो जाएगी
(c) more tea will be produced per acre/ प्रति एकड़ अधिक चाय का उत्पादन किया जाएगा
(d) then wages for manual tea leave pickers will fall/ तो हाथ-संबंधी चाय तोड़ने वालों के लिए मजदूरी गिर जाएगी

Show Answer
Ans.(d)



Q9. Ozone is represented as _____.
ओजोन को _____ के रूप में दर्शाया जा सकता है.
(a) O₃
(b) H₂O₂
(c) Cl₂O
(d) N₂O

Show Answer
Ans.(a)

Q10. Which organisms can help to carry out Vermicomposting?
कौन से जीव वर्मीकंपोस्टिंग करने में मदद प्रदान कर सकते है?
(a) Nitrifying Bacteria/नाइट्रिंफाइंग बैक्टीरिया
(b) Earthworms/ केंचुआ
(c) Algae/ शैवाल
(d) Fungus/ कवक

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Earthworms are the main contributors to enriching and improving soil for plants, animals and even humans. Earthworms create tunnels in the soil by burrowing, which aerates the soil to allow air, water and nutrients to reach deep within the soil.



You may also like to read: