General Awareness Questions for SSC CPO & Railway Exam 2018: 7th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Name the first female Nobel Prize winner from India.
भारत की पहली महिला नोबेल पुरस्कार विजेता का नाम बताइए?
(a) Indira Gandhi/इंदिरा गांधी)
(b) Mother Teresa/मदर टेरेस
(c) Kavitha Krishnan/कविता कृष्णन
(d) Sarojini Naidu/सरोजिनी नायडू

Show Answer
Ans.(b)
Sol.Mother Teresa the first Indian woman to win a Nobel Peace Prize in 1979. Mother Teresa founded the Missionaries of Charity, a Roman Catholic religious congregation, giving her life to social work.


Q2. The SLR is determined by the RBI. SLR stands for
SLR आरबीआई द्वारा निर्धारित किया जाता है. SLR का पूर्ण रूप क्या है?
(a) States Leverage Return
(b) Savings Lease Rate
(c) Statutory Liquidity Ratio
(d) Safe Legal Range

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Statutory liquidity ratio (SLR) is the Indian government term for the reserve requirement that the commercial banks in India are required to maintain in the form of cash, gold, government approved securities before providing credit to the customers.

Q3. What is the capital of Norway?
नॉर्वे की राजधानी क्या है?
(a) Buenos Aires/ब्यूनस आयर्स)
(b) Rome/रोम
(c) Ottawa/ओटावा
(d) Oslo/ओस्लो

Show Answer
Ans.(d)

Q4. Who was the trusted General of the Mughal emperor Akbar?
मुगल सम्राट अकबर का विश्वस्त जनरल कौन था?
(a) Raja Todar Mal/राजा टोडर मल
(b) Man Singh I/मान सिंह I
(c) Birbal/बीरबल
(d) Tansen/तानसेन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Man Singh was the Rajput Raja of Amber, a state later known as Jaipur in Rajputana. He was a trusted general of the Mughal emperor Akbar, who included him among the Navaratnas, or the nine gems of the royal court.

Q5. Instrument for measuring time is called _____ .
समय को मापने के लिए साधन को _____ कहा जाता है
(a) Diagometer/डायगमोमीटर
(b) Anemometer/एनेमोमीटर
(c) Durometer/डरोमीटर
(d) Chronometer/क्रोनोमीटर)

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Chronometer is an instrument for measuring time accurately in spite of motion or variations in temperature, humidity, and air pressure.



Q6. _______ is the study of the physical form and external structure of plants.
_______ पौधों के भौतिक स्वरूप और बाहरी संरचना का अध्ययन है.
(a) Physiology/फिजियोलॉजी
(b) Anatomy/एनाटॉमी
(c) Phytomorphology/फाइटोमोर्फोलॉजी
(d) Cytology/कोशिका विज्ञान

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Plant morphology or phytomorphology is the study of the physical form and external structure of plants.

Q7. The Chemical formula of Acetic acid is _____.
एसिटिक एसिड का रासायनिक सूत्र _____ है
(a) CH₃COH
(b) CH₃COOH
(c) CH₃COCH₃
(d) CH₂COOH

Show Answer
Ans.(b)
Sol. It is an organic compound that is classified as a carboxylic acid because a carboxyl (-COOH) group is present in its chemical structure. Acetic acid is also known as the second simplest carboxylic acid.

Q8. ASP in computer science stands for?
कंप्यूटर विज्ञान में एएसपी क्या है?
(a) Abstract Service Provider
(b) Application Service Provider
(c) Application Signal Provider
(d) Abstract Syntax Provider

Show Answer
Ans.(b)
Sol.An application service provider is a business providing computer-based services to customers over a network; such as access to a particular software application using a standard protocol.



Q9. If Money supply growth is faster than real GDP growth, it results in _____.
यदि मनी आपूर्ति वास्तविक जीडीपी विकास की तुलना में तेज होती है, तो इसका परिणाम _____ में होता है.
(a) Inflation/मुद्रास्फीति
(b) deflation/अपस्फीति
(c) budget surplus/बजट अधिशेष
(d) budget deficit/बजट घाटा

Show Answer
Ans.(a)
Sol.Inflation is the rate at which the general level of prices for goods and services is rising and, consequently, the purchasing power of currency is falling.

Q10. Which park also shares its boundaries with Bangladesh?
कौन सा पार्क बांग्लादेश के साथ अपनी सीमाओं को साझा करता है?
(a) Sundarbans National Park/सुंदरबन राष्ट्रीय उद्यान
(b) Kaziranga National Park/काजीरंगा राष्ट्रीय उद्यान
(c) Kanchendzonga National Park/कंचन्दोंगो राष्ट्रीय उद्यान
(d) Panna National Park/पन्ना राष्ट्रीय उद्यान

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Sundarbans National Park is a large coastal mangrove forest, shared by India and Bangladesh. It is part of the Sundarbans on the Ganges Delta, and adjacent to the Sundarban Reserve Forest in Bangladesh.



You may also like to read: