Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 14th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

 

Q1. Group of 4 bits forms a /4 बिट्स का एक समूह बनाता है:
Byte / बाइट
Nibble / निबल
Gigabyte/ गीगाबाइट
Terabyte / टेराबाइट
Solution:
Each 1 or 0 in a binary number is called a bit. From there, a group of 4 bits is called a nibble, and 8-bits makes a byte.
Q2. Barograph was invented by / बैरोग्राफ का आविष्कार किसने किया था?
Lucien Vidi / लुसीन विडी
John Venn / जॉन वेन
Theophilus Van Kannel / थिओफिलस वान कैनेल
Lewis Urry / लुईस उरी
Solution:
Barograph was invented in 1844 by the Frenchman Lucien Vidi.
Q3. Diabetes is caused by / मधुमेह किसके कारण होता है?
Excess of insulin / इंसुलिन की अधिकता
Low production of Insulin / इंसुलिन का कम उत्पादन
Malfunction of liver / यकृत की खराबी
Higher production of bilirubin / बिलीरुबिन का अधिक उत्पादन
Solution:
Diabetes, often referred to by doctors as diabetes mellitus, describes a group of metabolic diseases in which the person has high blood glucose (blood sugar), either because insulin production is inadequate, or because the body’s cells do not respond properly to insulin, or both.
Q4. Tectona grandis Linn is the scientific name of / टेक्टोना ग्रैंडिस लिन किसका वैज्ञानिक नाम है?
Guava / अमरूद
Teak / टीक
Amla / आँवला
Chiku / चिकू
Solution:
Teak is a tropical hardwood tree of species Tectona grandis.
Q5. Sea-Anemones belongs to the phylum / सी-एनीमोन किस फ़ाईलम से संबंधित है?
Arthropoda / आर्थ्रोपोडा
Cnidaria /निडारिया
Porifera / पोरिफेरा
Mollusca / मोलुस्का
Solution:
Sea anemones are a group of marine, predatory animals of the order Actiniaria. They are named after the anemone, a terrestrial flowering plant, because of the colourful appearance of many. Sea anemones are classified in the phylum Cnidaria, class Anthozoa, subclass Hexacorallia.
Q6. Which among the following is present inside the nucleus of an atom? / निम्नलिखित में से कौन सा परमाणु के नाभिक के भीतर मौजूद होता है?
Protons and Neutrons / प्रोटॉन और न्यूट्रॉन
Electrons and Protons / इलेक्ट्रॉन और प्रोटॉन
Neutrons and Electrons / न्यूट्रॉन और इलेक्ट्रॉन
Neutrons, Protons, Electrons / न्यूट्रॉन, प्रोटॉन, इलेक्ट्रॉन
Solution:
Almost all of the mass in an atom is made up from the protons and neutrons in the nucleus with a very small contribution from the orbiting electrons.
Q7. What is baking soda? / बेकिंग सोडा क्या है?
Aluminium bicarbonate / एल्यूमिनियम बाइकार्बोनेट
Sodium isolate / सोडियम आइसोलेट
Sodium bicarbonate / सोडियम बाइकार्बोनेट
Aluminium sulphate / एल्यूमिनियम सल्फेट
Solution:
Chemical name of backing soda is sodium bicarbonate or sodium hydrogen carbonate.
Q8. Elephanta Caves is in / एलिफंटा की गुफाएं कहाँ स्थित हैं?
Maharashtra / महाराष्ट्र
Orissa / उड़ीसा
Rajasthan / राजस्थान
Sikkim /सिक्किम
Solution:
Elephanta Caves are a UNESCO World Heritage Site and a collection of cave temples predominantly dedicated to the Hindu god Shiva.
Q9. Which of the following is a classical dance from North India? / निम्नलिखित में से कौन उत्तर भारत का एक शास्त्रीय नृत्य है?
Bharatanatyam / भरतनाट्यम
Kuchipudi / कुचीपुडी
Kathak / कथक
Kathakali / कथकली
Solution:
Kathak is one of the main genres of ancient Indian classical dance and is traditionally regarded to have originated from the travelling bards of North India referred as Kathakars or storytellers. These Kathakars wandered around and communicated legendary stories via music, dance and songs quite like the early Greek theatre.
Q10. Value of Total Goods and Services produced in a country is its _____________ . / किसी देश में उत्पादित सभी वस्तुओं एवं सेवाओं का मूल्य _____________ है।
Gross Domestic Product / सकल घरेलू उत्पाद
Gross Revenue Income / सकल राजस्व आय
Total Goods Revenue / कुल वस्तु राजस्व
Total Income / कुल आय
Solution:
Gross domestic product (GDP) is defined as “the value of all final goods and services produced in a country in 1 year”.
Q11. X-rays were discovered by / एक्स-किरणों की खोज किसने की थी?
Becquerel / बेक्कुएरेल
Roentgen /रोएंटजेन
Marie Curie / मैरी क्यूरी
Van Lue / वैन लुई
Solution:
History. X-rays were discovered in 1895 by Wilhelm Conrad Roentgen (1845-1923) who was a Professor at Wuerzburg University in Germany. Working with a cathode-ray tube in his laboratory, Roentgen observed a fluorescent glow of crystals on a table near his tube.
Q12. The causative virus of AIDS was isolated in the year of / एड्स के कारक वायरस की पहचान किस वर्ष में की गई थी?
1980
1981
1983
1986
Solution:
AIDS was first recognized as a disease in May 1981, and the causative HIV virus was first isolated just two years later (1983).
Q13. Waksman got the Nobel Prize for the discover of: / किसकी खोज के लिए वाक्समैन को नोबेल पुरस्कार मिला:
Streptomycin / स्ट्रेप्टोमाइसिन
Chloromycetin / क्लोरोमाइसेटिन
Neomycin /निओमाइसिन
Penicillin/ पेनिसिलिन
Solution:
The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1952 was awarded to Selman A. Waksman “for his discovery of streptomycin, the first antibiotic effective against tuberculosis”.
Q14. Where is Khyber Pass situated? / खैबर दर्रा कहां स्थित है?
Bhutan / भूटान
Bangladesh / बांग्लादेश
India / भारत
Pakistan / पाकिस्तान
Solution:
Khyber Pass, Khyber also spelled Khaybar, or Khaibar, most northerly and important of the passes between Afghanistan and Pakistan. The pass connects Kabul with Peshawar. The pass has historically been the gateway for invasions of the Indian subcontinent from the northwest.
Q15. Who is the author of the best seller “My Life”? / सबसे अधिक बिकने वाली पुस्तक “माई लाइफ” का लेखक कौन है?
Nelson Mandela / नेल्सन मंडेला
Mahatma Gandhi / महात्मा गांधी
Hillary Roddham Clinton / हिलेरी रोडडम क्लिंटन
Bill Clinton / बिल क्लिंटन
Solution:
My Life is a 2004 autobiography written by former President of the United States Bill Clinton, who left office on January 20, 2001. It was released on June 22, 2004. The book was published by the Knopf Publishing Group and became a bestseller; the book sold in excess of 2,250,000 copies.



You may also like to read:

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD