General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 5th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Sanchi Stupa is in which state?/ सांची स्तूप किस राज्य में है?
(a) Karnataka/कर्नाटक
(b) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(c) Maharashtra/महाराष्ट्र
(d) Rajasthan/राजस्थान

Show Answer
Ans.(b)
Sol.Sanchi Stupa, also written Sanci, is a Buddhist complex, famous for its Great Stupa, on a hilltop at Sanchi Town in Raisen District of the State of Madhya Pradesh, India. 

Q2. Which of these Bollywood actresses has won posthumous national award?
इनमें से किस बॉलीवुड अभिनेत्री ने मरणोपरांत राष्ट्रीय पुरस्कार जीता है?
(a) Raveena Tandon/रवीना टंडन
(b) Sridevi/श्रीदेवी
(c) Smita Patil/स्मिता पाटिल
(d) Madhuri Dixit/माधुरी दीक्षित

Show Answer
Ans.(b)
Sol.Bollywood actress Sridevi got the best actress award two months after her death.Sridevi won for her performance as an angry mother who avenges her daughter’s rape in Ravi Udyawar’s “Mom”

Q3. Which drug is used as an Anti-Histamine? 
एंटी-हिस्टामाइन के रूप में किस दवा का प्रयोग किया जाता है?
(a) Paracetamol/पैरासीटामोल
(b) Ranitidine/रैनिटिडाइन
(c) Promethazine/प्रोमीथेजाइन
(d) Ibuprofen/आइबूप्रोफेन

Show Answer
Ans.(c)
Sol.Promethazine is a neuroleptic medication and first-generation antihistamine of the phenothiazine family. The drug has strong sedative and weak antipsychotic effects. It also reduces motion sickness and has antiemetic and anticholinergic properties. 

Q4. Carotene in fruits and vegetables gives it which color?
फल और सब्जियों में कैरोटीन कौन सा रंग देता है?
(a) Green/हरा
(b) Pink/गुलाबी
(c) Orange/नारंगी
(d) Blue/नीला

Show Answer
Ans.(c)
Sol.Carotenes are responsible for the orange colour of the carrot, for which this class of chemicals is named, and for the colours of many other fruits, vegetables and fungi. 

Q5. Equus Caballus is the scientific name of _______./एकुउस कैबेलस ______ का वैज्ञानिक नाम है।
(a) Horse/घोड़ा
(b) Zebra/घोड़ा
(c) Donkey/गधा
(d) Buffalo/बफेलो

Show Answer
Ans.(a)
Sol.The horse (Equus ferus caballus) is one of two extant subspecies of Equus ferus. It is an odd-toed ungulate mammal belonging to the taxonomic family Equidae.




Q6. Analgesics ________./ एनाल्जेसिक्स ________
(a) relieve acidity/एसिडिटी में आराम देते हैं
(b) relieve pain/दर्द में आराम देते हैं
(c) relieve itching/खुजली में आराम देते हैं
(d) relieve bloating/सूजन में आराम देते हैं

Show Answer
Ans.(b)
Sol.An analgesic or painkiller is any member of the group of drugs used to achieve analgesia, relief from pain. Analgesic drugs act in various ways on the peripheral and central nervous systems.
Q7. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Calcium?
निम्नलिखित तत्वों में से किस तत्व की परमाणु संख्या कैल्शियम की तुलना में अधिक है?
(a) Chlorine/क्लोरीन
(b) Argon/आर्गन
(c) Sulphur/सल्फर
(d) Scandium/स्कैंडियम 
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Atomic Number of Calcium: 20
Atomic number of Chlorine: 17
Atomic number of Argon: 18
Atomic number of Sulphur: 16
Atomic number of Scandium: 21
Q8. Garba is a folk dance of _________./ गरबा, _________ का एक लोक नृत्य है।
(a) Mizoram/मिजोरम
(b) Puducherry/पुडुचेरी
(c) Gujarat/गुजरात
(d) Rajasthan/राजस्थान
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Garba is a form of dance which originated in the state of Gujarat in India.
Q9. In a period when an economy is facing price rise, and along with that there is slowing down of economy activities, this is case of _________.
ऐसे समय में जब अर्थव्यवस्था मूल्य वृद्धि का सामना कर रही है, और इसके साथ ही अर्थव्यवस्था गतिविधियों में कमी आ रही है, तो यह _________ की स्थिति होती है।
(a) Deflation/अवस्फीति
(b) Stagflation/मुद्रास्फीतिजनित मंदी
(c) Recession/मंदी
(d) Depression/अवसाद 
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Stagflation is a condition of slow economic growth and relatively high unemployment, or economic stagnation, accompanied by rising prices, or inflation.
Q10. Human Beings belong to which category of the ecosystem?
मानव प्राणी, पारिस्थितिकी तंत्र के किस वर्ग से संबंधित हैं?
(a) Omnivores/सर्वाहारी
(b) Carnivores/मांसाहारी
(c) Herbivores/शाकाहारी
(d) Zooplankton/प्राणीमन्दप्लवक 
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Omnivore is a consumption classification for animals that have the capability to obtain chemical energy and nutrients from materials originating from plant and animal origin. 
Q11. Who among the following is a winner of the Indira Gandhi Award for National integration?
निम्नलिखित में से कौन, राष्ट्रीय एकीकरण के लिए इंदिरा गांधी पुरस्कार का विजेता है?
(a) Bharti Kher/ भारती खेर
(b) Malini Subramaniam/ मालिनी सुब्रमण्यम
(c) Ramendra Bahuguna/ रामेंद्र बहुगुणा
(d) Balraj Puri/ बलराज पुरी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Indira Gandhi Award for National Integration is a prestigious award accorded by the Indian National Congress, after former Prime Minister of India Indira Gandhi. Balraj Puri was an Indian Political commentator and human rights activist.
Q12. Chakan Gaan-Ngai, a post-harvest festival is celebrated in ___________.
चकन गान-नगई, ___________ में फसल कटने के बाद मनाया जाने वाला एक उत्सव है।
(a) Manipur/मणिपुर
(b) Sikkim/सिक्किम
(c) Meghalaya/मेघालय
(d) Arunachal Pradesh/अरुणाचल प्रदेश
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Celebration of the biggest post-harvest festival of the Zeliangrong community, Chakan Gaan-Ngai, also popularly known as Gaan-Ngai was kick-started in Manipur recently with different organizations celebrating the festival in their own manner with traditional gaiety and religious fervour. The State Level celebration of the festival was organized by State Level Gaan Ngai-2013 Committee at Langol Tarung village with Chief Minister O Ibobi Singh as Chief Guest.
Q13. The writer who refused the Nobel Prize for literature was
साहित्य के लिए नोबेल पुरस्कार से इनकार करने वाले लेखक थे
(a) Winston Churchil/विंस्टन चर्चिल
(b) Jean Pal Sartre/जीन पाल सार्त्रे
(c) Boris Pasternak/बोरिस पास्टेरनक
(d) Prem Chand/प्रेम चंद
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The 59-year-old author Jean-Paul Sartre declined the Nobel Prize in Literature, which he was awarded in October 1964. He said he always refused official distinctions and did not want to be “institutionalised”.

Q14. Who among the following is president of the United Nations Human Rights Council?
निम्नलिखित में से कौन संयुक्त राष्ट्र मानवाधिकार परिषद का अध्यक्ष है?
(a) Mrs. Marry Rohinson/ श्रीमती मैरी रोहिन्सन
(b) Ms. Sadaka Ogata/ सुश्री सदाका ओगाटा
(c) Mr. Justice P. N. Bhagawati/ श्री जस्टिस पी. एन. भगवती
(d) Vojislav Šuc/ वोजिस्लाव सुक
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The United Nations Human Rights Committee is a United Nations body of 18 experts that meets three times a year for four-week sessions to consider the five-yearly reports submitted by 168 UN member states on their compliance with the International Covenant on Civil and Political Rights, ICCPR, and any individual petitions concerning 112 States parties to the Optional Protocol.
Q15. Who invented the polio vaccine (oral)?/ पोलियो टीका (ओरल) का आविष्कार किसने किया? 
(a) Jonas Salk/ जोनास साल्क
(b) Albert Sabin/ अल्बर्ट सबिन
(c) Burkholder/ बर्कहोल्डर
(d) Robert Koch/ रॉबर्ट कोच 
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The first polio vaccine was the inactivated polio vaccine. It was developed by Jonas Salk and came into use in 1955. The oral polio vaccine was developed by Albert Sabin and came into commercial use in 1961.

You may also like to read: