GA questions asked in SSC & Railway Exam : 45 Questions_00.1
Latest SSC jobs   »   GA questions asked in SSC &...

GA questions asked in SSC & Railway Exam : 45 Questions

General Awareness is the area where candidates can score more in less timing with great knowledge. General Awareness is very important in all the competitive exams held in-country. Most of the aspirants feel difficulty in scoring good marks in it. Nowadays, a good knowledge of general awareness is very important in clearing any competitive exam.SSC and Railways are the reputed organizations that conduct the examination every year for various vacancies with a huge number of posts. Candidates who are preparing for Group D will get an idea about it. This will help to understand that from which topic how many questions are being asked and candidates can prepare according to that SSCADDA247 is always a step ahead provided you with the overall analysis of the exam ongoing on daily basis.

We are providing you the General Awareness questions asked in Staff Selection Commission and Railway Recruitment Board questions here. Candidates must go through the questions and prepare themselves for the further exams. We are providing you the questions asked in previous years.

Q1. Teejan Bai belongs to which state?
Sol. Teejan Bai was born in Ganiyari village, 14 kilometers (8.7 mi) north of Bhilai, to Chunuk Lal Pardhi and his wife Sukhwati. She belongs to the Pardhi Scheduled Tribe of Chhattisgarh state.

Q2. ______ became the second Indian batsman to score a triple century, the first being Virender Sehwag.
Sol. Karun Nair became the second Indian batsman to score a triple century, the first being Virender Sehwag.

Q3. Who is the new Managing Director of IMF?
Sol. The current Managing Director (MD) and Chairwoman of the IMF is Bulgarian economist Kristalina Georgieva, who has held the post since October 1, 2019.

Q4. Who invented the hard disk?
Sol. Reynold B. Johnson was an American inventor and computer pioneer. A long-time employee of IBM, Johnson is said to be the “father” of the hard disk drive.

Q5. Vijayawada is situated on the banks of which river?
Sol. Located on the banks of Krishna river in Krishna district of south coastal Andhra, Vijayawada is about 300 km from Hyderabad

Q6. Who is the governor of Kerala?
Sol. Arif Mohammad Khan is an Indian politician representing the Bharathiya Janata Party and who is currently the Governor of Kerala.

Q7. During the period of which Governor-General / Viceroy was the Sati Pratha abolished?
Sol. The Bengal Sati Regulation, or Regulation XVII, in India under East India Company rule, by the Governor-General Lord William Bentinck, made the practice of Sati or suttee illegal in all jurisdictions of India and subject to prosecution.

Q8. The book “The Scent of God” is written  by
Sol. The Scent of God by Saikat Majumdar is the story of Anirvan, who discovers the beauty of meditation and monastic life at an all-boys school.

Q9.  Who is referred to as ‘Frontier Gandhi’?
Sol. Khan Abdul Gaffar Khan is also known as Frontier Gandhi.

Q10. Assertion (A) : Rabindra Nath Tagore relinquished the Knighthood.
  Reason (R) : The Jallianwala Bagh massacre caused deep anguish in the heart of Rabindra Nath Tagore and that prompted him to relinquish the Knighthood.
Sol. Rabindranath Tagore received the news of the massacre on 22 April 1919. He tried to arrange a protest meeting in Calcutta and finally decided to renounce his British knighthood as “a symbolic act of protest”.

Q11.When was Indus Water Treaty signed between India and Pakistan?
Sol. The Treaty was signed at Karachi by Field Marshal Mohammad Ayub Khan, the then President of Pakistan, Shri Jawaharlal Nehru, the then Indian Prime Minister, and Mr. W.A.B. Illif of the World Bank on 19th September 1960. The Treaty however is effective from1st April 1960 (Effective Date).

Q12. Which Constitutional Article mentions ‘Claims of SC and ST in Govt. services and post’—
Sol. Article 335 of the Constitution deals with the claims of the members of the Scheduled Castes and the Scheduled Tribes shall be taken into consideration, consistently with the maintenance of efficiency of administration, in the making of appointments to services and posts in connection with the affairs of the Union or of a State.

Q13.Who has built the Vijay Stambha (Tower of Victory) in Chittorgarh?
Sol. The Vijaya Stambha is an imposing victory monument located within Chittorgarh fort in Chittorgarh, Rajasthan, India. The tower was constructed by the Mewar king, Rana Kumbha, in 1448 to commemorate his victory over the combined armies of Malwa and Gujarat led by Mahmud Khilji.

Q14. Which Governor-General of India used to write poetry with the name of “Owen Meredith”?
Sol. Robert Bulwer-Lytton was an English statesman and poet (under the pen name Owen Meredith). He served as Viceroy of India between 1876 and 1880, during which time Queen Victoria was proclaimed Empress of India. When Lytton was twenty-five years old, he published in London a volume of poems under the name of Owen Meredith.

Q15. The Gir National Park and the Sasan Gir Sanctuary of Gujarat are the only wildlife sanctuaries in India that have –
Sol. The Gir National Park and the Sasan Gir Sanctuary of Gujarat are the only wildlife sanctuaries in India that have Asiatic lions.

Q16.” Ganga Sagar Mela” fair is held in which state?
Sol. Ganga Sagar Mela festival is celebrated at Sagar which is about 105 km south of Kolkata where the Ganga and the Bay of Bengal form a nexus hence, called Gangasagar Mela. The fair is a six-day fair held in the month of January and on the day of Makar Sankranti.

Q17. Burzil Pass is situated in which of the following states?
Sol. The Burzil Pass is an ancient pass and caravan route between Srinagar in Kashmir and Gilgit. This route was active up to Pakistan’s independence.

Q18. The Lena river passes through which country?
Sol. The Lena is the easternmost of the three great Siberian rivers that flow into the Arctic Ocean and it pass through Russia.

Q19. Zojila Pass connects which of the following two pairs?
Sol. Zoji La is a high mountain pass in the Indian state of Jammu and Kashmir, located on National Highway 1 between Srinagar and Leh in the western section of the Himalayan mountain range.

Q20. The Vohra (Committee) Report deals with
Sol. The Vohra (Committee) Report was submitted by the former Indian Union Home Secretary, N.N. Vohra, in October 1993. It studied the problem of the criminalization of politics and of the nexus among criminals, politicians, and bureaucrats in India.

Q21. Crocodiles have a __________ chambered heart.
Sol. The crocodilian has perhaps the most complex vertebrate circulatory system. It has a four-chambered heart and two ventricles, an unusual trait among extant reptiles, and both left and right aorta which is connected by a hole called the Foramen of Panizza.

Q22. The spice, cinnamon, is native to:
Sol. Cinnamon is native to Sri Lanka (formerly Ceylon), the neighboring Malabar Coast of India, and Myanmar (Burma) and is also cultivated in South America.

Q23. _________ was appointed Chief Justice of India with effect from 18 November 2019.
Sol. Sharad Arvind Bobde was appointed Chief Justice of India with effect from 18 November 2019.

Q24. ___________ was awarded the Nobel Prize in 1913 and a knighthood in 1915.
Sol. In 1913 Rabindranath Tagore became the first non-European to receive the Nobel Prize for Literature. Tagore was awarded a knighthood in 1915, but he repudiated it in 1919 as a protest against the Amritsar (Jallianwala Bagh) Massacre.

Q25. Article ________ of the Constitution of India deals with provisions related to the administration and control of Scheduled Areas and Scheduled Tribes.
Sol. As per the Constitutional provision under Article 244 (1) of the Constitution of India, the ‘Scheduled Areas’ are defined as ‘such areas as the President may by order declare to be Scheduled Areas’ – as per paragraph 6(1) of the Fifth Schedule of the Constitution of India.

Q26. The Kyaik Htee Yoe pagoda is located in:
Sol. Kyaiktiyo Pagoda is a well-known Buddhist pilgrimage site in Mon State, Burma. It is a small pagoda built on the top of a granite boulder covered with gold leaves pasted on by its male devotees.

Q27. Which of the following is the only correct pair as described by Chola inscriptions?
Sol. Pallichchhandam is the land donated to Jaina institutions during the Chola administration.

Q28. Which of the following was NOT a type of sacrifice performed by kings in ancient India to establish their position?
Sol. Muvendavalem was NOT a type of sacrifice performed by kings in ancient India to establish their position.

Q29. Which of the following monuments bears a similarity to the French war memorial, the Arc-de-Triomphe?
Sol. At the center of New Delhi stands the 42 m high India Gate, an “Arc-de-Triomphe” like archway in the middle of a crossroad. Almost similar to its French counterpart, it commemorates the 70,000 Indian soldiers who lost their lives fighting for the British Army during World War I.

Q30. __________ was the first host country of the FIFA (Federation International de Football Association) World Cup.
Sol. With Uruguay now two-time official football world champions and to celebrate their centenary of independence in 1930, FIFA named Uruguay as the host country of the inaugural World Cup tournament.

Q31. Which of the following is an inert gas most commonly found in light bulbs?
Sol. Argon is a commonly used gas used to fill incandescent light bulbs. It increases bulb life by preventing the tungsten filaments from deteriorating too quickly. Other gases such as helium, neon, nitrogen, and krypton are also used in lighting. The gases used in light bulbs are known as inert gases.

Q32. _________ was executed at Lahore in November 1915 for his role in the Ghadar Conspiracy in February 1915.
Sol. On 16 November 1915, along with Kartar Singh Sarabha, 7 Indian revolutionaries were executed by hanging at the Lahore Central Jail.

Q33. The amalgamation of Vijaya Bank and Dena Bank with Bank of Baroda (BoB) came into effect from:
Sol. The amalgamation of Vijaya Bank and Dena Bank with Bank of Baroda (BoB) came into effect from 1st April 2019.

Q34. Which of the following books is NOT authored by RK Narayan?
Sol. The Jungle Book (1894) is a collection of stories by the English author Rudyard Kipling.

Q35. As of January 2020, _________ has the maximum number of seats in the Rajya Sabha.
Sol. The state of Uttar Pradesh has the maximum number of Rajya Sabha Members that is 31.

Q36. Christiaan Barnard is famous for:
Sol. Christiaan Neethling Barnard was a South African cardiac surgeon who performed the world’s first human-to-human heart transplant operation and the first one in which the patient regained consciousness.

Q37. Name the state capital located 530 meters above sea level between 93 East longitude and 27 North latitude.
Sol. Itanagar is located at an altitude of 530 meters above sea level between 93 east longitude and 27 North latitude. It was built more than three decades ago.

Q38. The first Wimbledon Championship was held in:
Sol. On July 9, 1877, the All England Croquet and Lawn Tennis Club begins its first lawn tennis tournament at Wimbledon, then an outer suburb of London.

Q39. Kandhamal Haldi, a variety of turmeric indigenous to __________, earned the Geographical Indication (GI) tag from Intellectual Property (India) in April 2019.
Sol. ‘Kandhamal Haldi’, a variety of turmeric indigenous to southern Odisha, has earned the Geographical indication (GI) tag from Intellectual Property India, an organization functioning under the auspices of the Union ministry of commerce & industry.

Q40. In January 2020, China tested the world’s first high-speed driverless bullet train between Beijing and:
Sol. China tested the world’s first high-speed bullet train, running at a speed of 350 kmph without a driver between Beijing to Zhangjiakou. China is planning to serve the Olympics participates in 2022 with this high-speed driverless bullet train.

Q41. The Government of India launched the ____________ Initiative on 16 January 2016, with the objective of supporting entrepreneurs, building a robust start-up ecosystem, and transforming India into a country of job creators instead of job seekers.
Sol. Startup India is an initiative of the Government of India. The campaign was first announced by Indian Prime Minister, Narendra Modi during his 15 August 2015 address from the Red Fort, in New Delhi. The action plan of this initiative is focussing on three areas: Simplification and Handholding.

Q42. Snails belong to Phylum:
Sol. The gastropods commonly known as snails and slugs belong to a large taxonomic class of invertebrates within the phylum Mollusca called Gastropoda.

Q43. Which of the following is a beach in Goa?
Sol. Palolem Beach is a stretch of white sand on a bay in Goa, South India. It’s known for its calm waters and for its nightlife, including “silent discos” where partygoers wear headphones. Lined with palm trees and colorful wooden shacks, the beach faces Canacona Island, known for its resident monkeys. To the south, turtles nest at Galgibaga Beach. Inland, Cotigao Wildlife Sanctuary is home to birds, wild boars, and gaur.

Q44. Haemophobia is the fear of:
Sol. Haemophobia is an extreme or irrational fear of blood.

Q45. The Mission Indradhanush, an initiative of Govt. of India, is associated with:
Sol. Mission Indradhanush is a health mission of the Government of India. It was launched by Union Health Minister J. P. Nadda on 25 December 2014. The scheme seeks to drive towards 90% full immunization coverage of India and sustain the same by the year 2020

GA questions asked in SSC & Railway Exam : 45 Questions_50.1

RRB NTPC Exam Related Links

 

GA questions asked in SSC & Railway Exam : 45 Questions_60.1

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?