Important Gk quiz on Physics For SSC CGL 2015

1. Harry Brearley has invented
A. Electric iron
B. Electromagent
C. Stainless Steel
D. Gramophone

2. radian per second is unit of
A. Momentum
B. Moment of Inertia
C. Frequency
D. Angle Velocity
 3. Who discovered Diode Bulb ?
A. Henry Becquerel
B. Sir J.S. Fleming
C. Lee De Forest
D. Archemedes
4. Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of
A. collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
B. action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
C. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
D. lightning discharge in atmosphere
5. The absorption of ink by blotting paper involves
A. capillary action phenomenon
B. viscosity of ink
C. siphon action
D. diffusion of ink through the blotting
6. Siphon will fail to work if
A. both its limbs are of unequal length
B. the temperature of the liquids in the two vessels are the same
C. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
D. the densities of the liquid in the two vessels are equal
7. Nuclear sizes are expressed in a unit named
A. Fermi
B. Angstrom
C. Newton
D. Tesla
8. Light year is a unit of
A. Time
B. Light
C. Distance
D. Intensity of light
9. Radian is used to measure
A. Temperature
B. Intensity of Flame
C. Angle
D. Solid Angle
10. newton is used to measure
A. Speed
B. Volume
C. Force
D. Area

ANSWER KEY: 1- (C), 2- (D), 3- (B), 4- (A), 5- (A), 6- (C), 7- (A), 8- (C), 9- (C), 10- (C)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD