Latest SSC jobs   »   Quiz for SSC CGL EXAM – 30 June 2017

Quiz for SSC CGL EXAM – 30 June 2017

Q1. Which one of the following Indus Valley Civilization sites gives evidence of a stadium?

Harappa
Kalibangan
Mohenjodaro
Dholavira

Q2. The local name of Mohenjodaro is:

Mound of Living
Mound of Survivor
Mound of Dead
Mound of Great

Q3. Who is the most important God in Rigaveda?

Agni
Indra
Varun
Vishnu

Q4. Who of the following led the confederacy of ten kings against Sudasa?

Vishwamitra
Bharadwaja
Vashistha
Atri

Q5. The famous dialogue between Nachiketa and Yama is mentioned in the :

Chhandogyopanishad
Mundakopnishad
Kathopanishad
Kenopanishad

Q6. If ‘tin pin min’ stands for ’all the fun’, ‘jin kin tin’ stands for ‘why should fun’ and ‘sin pin kin’ stands for ‘why all Dance’ , which word would mean ‘why’?

pin
sin
kin
tin
Solution:

‘tin pin min’ -> ’all the fun’……(i)
‘jin kin tin’ -> ‘why should fun’ ……..(ii)
‘sin pin kin’ -> ‘why all Dance’…….(iii)
In (ii) and (iii), the common code word are ‘kin’
So, ‘kin’-> ‘why’

Q7. In this question, a square transparent sheet with a pattern is given. Figure out from amongst the four alternatives to how the pattern would appear when the transparent sheet is folded at the dotted line.

 

Q8. Find the number of triangle in this figure?

16
20
24
none of these
Solution:

The number of triangle = 25

Q9. Statements:
All pink are blue.

All blue are purple.
Conclusions : 
I. Some purple are pink.
II. All pink are purple.
III. All purple are pink.
IV. All purple are blue.

Only I and II
Only I III and IV follow
Only II, III and IV follow
All follow
Solution:

Q10. If ‘×’ means ‘÷’, ‘-’ means ‘×’, ‘÷’ means ‘+’ and ‘+’ means ‘-’ then
(3 – 18 ÷ 11) × 13 ÷ 8 = ?

16
12
13
11
Solution:

After changing signs according to the question, the new equation will be:
(3 × 18 + 11) ÷ 13 + 8
= (54 + 11) ÷ 13 + 8
= 65 ÷ 13 + 8 = 5 + 8 = 13

Directions (11-12): In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it. 
Q11. Beside the mark

Perfect
Not to the point
Relevant
Charming
Solution:

beside the point. Also, beside the mark or question. Irrelevant, off the subject.

Q12. On tenterhooks

Happy and excited
In suspense and anxiety
Angry and irritated
Surprised and shocked
Solution:

On tenterhooks-in a state of suspense or agitation because of uncertainty about a future event.

Directions (13-15): Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Q13. Property inherited from one’s father or ancestors.

Patrimony
Mercenary
Hereditary
Aristocracy
Solution:

Patrimony-property inherited from one’s father or male ancestor.

Q14. A person who is womanish in his habits

Feminist
Phylogenic
Effeminate
Feminine
Solution:

Effeminate-(of a man) having characteristics regarded as typical of a woman; unmanly.

Q15. One who is converted from one religion to another

Pilgrim
Polytheist
Proselyte
Prescribe
Solution:

Proselyte-a person who has converted from one opinion, religion, or party to another.

Q16. A bag contains Rs. 4100 in the form of Rs. 5, Rs. 2 and Rs. 1 coins. The number of coins are in ratio 4: 6: 9. So, find the number of 1 Rs. coins.

40
50
900
70
Solution:

Value → Rs. 5 : Rs. 2 : Rs. 1
No. of coins → 4 : 6 : 9
Total value → Rs. 20 : Rs. 12 : Rs. 9
According to the question,
Rs. 41r → 4100
1r → 100
Number of 1 Rs. coin → 9r
= 900

Q17. The ratio of cooper and Tin in a 63kg alloy is 4: 3. Some amount of copper is extracted from the alloy and the ratio becomes 10: 9. How much copper is extracted.

6 kg
8 kg
12 kg
10 kg
Solution:

               Copper :             Tin
Initial → 4              :           3
Final → 10              :          9
Since only copper is extracted. So, Tin remains same.

According to the question,
21r → 63
1r → 3
So, 2r = 6 kg

Q18. Ratio of land and water on earth is 1: 2. In northern hemisphere, the ratio is 2 : 3. What is the ratio in Southern hemisphere.

2 : 11
4 : 11
3 : 11
5 : 11
Solution:

Earth –
Northern hemisphere = Southern hemisphere

Q19. An amount of Rs. 735 was divided between A, B & C. If each of them had received Rs. 25 less. Their shares would have been in the ratio 5: 4: 2. Find the money received by A.

325
300
410
250
Solution:

According to the question,
11x = 735 – 3 (25)
11x = 660
x = 60
Money received by A = 5x + 25
= 300 + 25
= 325

Q20. If (a + b) : (b + c) : (c + a) = 3 : 4 : 5 and a + b + c = 17. Find C.

17/2
17/3
17/4
17/5
Solution:

               

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?