_00.1
Latest SSC jobs   »  

$(function() { timer.reset(720); });

00:00:00

div.timer {
border:2px #666666 solid;
width:150px;
height:35px;
line-height:35px;
font-size:28px;
font-family:”Courier New”, Courier, monospace;
text-align:center;
margin:5px;
}

.ans
{
color:blue;
font-weight:bold;
padding-left: 20px;

}
.submit
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 30px;

width: 100px;

font-weight: bold;
border-radius: 5px;
background: #336699;
font-size: 20px;
color: #FFFFFF;

}
.start, .stop, .re
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 25px;

width: 60px;
color: #FFFFFF;
font-weight: bold;
border-radius: 5px;
background: #336699;
font-size: 0.9em

}

var answers = [“C”,”B”,”A”,”C”,”B”,”B”,”C”,”A”,”A”,”A”,”B”,”B”,”B”,”C”,”D”,”C”,”B”,”B”,”B”,”B”], tot = answers.length;

//tot = answers.length;

function getCheckedValue( radioName ){
var radios = document.getElementsByName( radioName ); // Get radio group by-name
for(var y=0; y<radios.length; y++)
if(radios[y].checked) return radios[y].value; // return the checked value
}

function getScore(){
var score = 0;
for (var i=0; i<tot; i++)
if(getCheckedValue("question"+i)===answers[i]) score += 1; // increment only

return score;
}

function returnScore(){
alert("Your score is "+ getScore() +"/"+ tot);
}

$(document).ready(function() {
$('.ans').hide();

$('.submit').click(function(event) {
$(".s1").css("background-color","#00FF66");
$(".s1").css("font-size","140%");

$(".s1").css("width","initial");
$('.ans').show();
timer.reset(0);
timer.mode(0);

});

$('#reset').click(function(event) {
$(".s1").css("background-color","#FFFFFF");
$(".s1").css("font-size","100%");
$('.ans').hide();
$( ':radio' ).prop( "checked", false );

});
});

Directions (1-5): In this section a number of sentences are given. The sentences are given in different parts. Read each sentence to find out whether there is an error in any part. No sentence has more than one error. When you find an error in any of the parts indicate your response.

Q1. They all met in a room a)/which was close to the Centre b)/to discuss about the plan of action. c)/No error d)

They all met in a room
which was close to the Centre
to discuss about the plan of action
No error
Solution:

(remove ‘about’ after ‘discuss’)

Q2. Two hundred miles a)/ are not a great distance. b)/ in these days of fast travel by aero planes. c)/ No error d)

Two hundred miles
are not a great distance
in these days of fast travel by aero planes
No error
Solution:

(use singular verb ‘is’. here, two hundred miles is considered a single distance/unit)

Q3. When the police accused him with theft a)/ nobody believed them b)/ as he was well-known for his honesty. c)/No error d)

When the police accused him with theft
nobody believed them
as he was well-known for his honesty
No error
Solution:

(use preposition ‘of’ in place of ‘with’)

Q4. This text-book in Physics, which has been a)/ written for undergraduate students b)/ comprises of fourteen chapters. c)/ No error d)

This text-book in Physics, which has been
written for undergraduate students
comprises of fourteen chapters
No error
Solution:

(comprise is followed by a noun/noun phrase, not by preposition ‘of’)

Q5. He went to England to work as a doctor a)/but returned back b)/as he could not endure the weather there. c)/ No error d)

He went to England to work as a doctor
but returned back
as he could not endure the weather there
No error
Solution:

(use of ‘back’ is superfluous.)

Q6. A man sells a plot of land at 6% profit. If he had sold it at 10% profit, he would have received Rs. 200 more. What is the selling price of the land?

Rs. 5000
Rs. 5300
Rs. 4800
Rs. 5500
Solution:_40.1

Q7. A man buys two cycles for a total cost of Rs. 900. By selling one for 4/5 of its cost and other for 5/4 of its cost, he makes a profit of Rs. 90 on the whole transaction. Find the cost price of lower priced cycle.

Rs. 360
Rs. 250
Rs. 300
Rs. 420
Solution:_50.1

Q8. A manufacturer makes a profit of 15% by selling a colour TV for Rs5750. If the cost of manufacturing increases by 30% and the price paid by the retailer is increased by 20%, find the profit percent made by the manufacturer.

_60.1
_70.1
 _80.1
_90.1
Solution:_100.1

Q9. Anil bought an article at Rs. 200 and sold it at a profit of 10%. What would have been the increase in the profit percent if it was sold for Rs. 230?

5%
10%
15%
None of these
Solution:_110.1

Q10. A owns a house worth Rs. 10,000. He sells it to B at a profit of 15%. After some time, B sells it back to A at 15% loss. Find A’s loss or gain percent.

2.25% gain
6.25% gain
17.64% gain
17.25% gain
Solution:_120.1

Q11.Who wrote the ‘Harshacharita’?

Kalidasa
Banabhatta
Vishnugupta
Parimalgupta

Q12. Rath Temples at Mahabalipuram were built during the reign of which Pallava ruler?

Mahendravarman
Narasinghvarman I
Parameshwarvarman
Nandivarman I

Q13. Mention the place where Buddha attained enlightenment

Rajgriha
Bodhgaya
Kapilavastu
Smith

Q14.“My own belief is that congress is tottering and one of my great ambitions is to assist it to the peaceful death.” Who said it?

Winston Churchill
Mohammad Ali Jinnah
Lord Curzon
Lord Dufferin

Q15.Who was the first Indian to become a member of the British Parliament?

Badruddin Tyabji
W.C. Banerjee
D.N. Wacha
Dadabhai Naoroji

Q16. In this question, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on another side of : : while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.
Touch : Feel : : Greet : ?

Failure
Manners
Acknowledge
Success
Solution:

Touch is felt and greet is acknowledged.

Directions (17-18): Choose the odd numeral pair/group in each of the following questions:

Q17.

75 – 100
74 – 40
85 – 60
103 – 78
Solution:

In all other pairs, the difference between the two numbers is 25.

Q18.

7 : 23
8 : 32
10 : 32
13 : 41
Solution:

In all other pairs, 2nd number = (1st number × 3) + 2.

Q19. After walking 6 km, I turned right and covered a distance of 2 km, then turned left and covered a distance of 10 km. In the end, I was moving towards the north. From which direction did I start my journey?

North
South
East
West
Solution:_130.1

Clearly, the route is as shown in the diagram.
Thus, the man started his journey from the South and moved northwards.

Q20. In this question, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.
1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 96

64
96
16
8
Solution:

Each term of the series is obtained by multiplying the preceding term by 2.
So, 96 is wrong and must be replaced by (64 × 2) i.e. 128.

                                       

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?