Latest SSC jobs   »  

$(function() { timer.reset(780); });

00:00:00

div.timer {
border:2px #666666 solid;
width:150px;
height:35px;
line-height:35px;
font-size:28px;
font-family:”Courier New”, Courier, monospace;
text-align:center;
margin:5px;
}

.ans
{
color:blue;
font-weight:bold;
padding-left: 20px;

}
.submit
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 30px;

width: 100px;

font-weight: bold;
border-radius: 5px;
background: #336699;
font-size: 20px;
color: #FFFFFF;

}
.start, .stop, .re
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 25px;

width: 60px;
color: #FFFFFF;
font-weight: bold;
border-radius: 5px;
background: #336699;
font-size: 0.9em

}

var answers = [“D”,”C”,”C”,”B”,”D”,”C”,”A”,”B”,”B”,”C”,”B”,”D”,”C”,”C”,”D”,”A”,”B”,”B”,”D”,”D”], tot = answers.length;

//tot = answers.length;

function getCheckedValue( radioName ){
var radios = document.getElementsByName( radioName ); // Get radio group by-name
for(var y=0; y<radios.length; y++)
if(radios[y].checked) return radios[y].value; // return the checked value
}

function getScore(){
var score = 0;
for (var i=0; i<tot; i++)
if(getCheckedValue("question"+i)===answers[i]) score += 1; // increment only

return score;
}

function returnScore(){
alert("Your score is "+ getScore() +"/"+ tot);
}

$(document).ready(function() {
$('.ans').hide();

$('.submit').click(function(event) {
$(".s1").css("background-color","#00FF66");
$(".s1").css("font-size","140%");

$(".s1").css("width","initial");
$('.ans').show();
timer.reset(0);
timer.mode(0);

});

$('#reset').click(function(event) {
$(".s1").css("background-color","#FFFFFF");
$(".s1").css("font-size","100%");
$('.ans').hide();
$( ':radio' ).prop( "checked", false );

});
});

Q1. Who is the final authority to interpret the Constitution?

The President
The Parliament
The Lok Sabha
The Supreme Court

Q2. Who was the Chief Justice of India when public Interest Litigation (PIL) was introduced to the Indian judicial system?

M. Hidayatullah
A.M. Ahmadi
P.N. Bhagwati
A.S. Anand

Q3. Salaries of the judges of the Supreme Court are determined by:

Pay Commission appointed by the President
Law Commission
Parliament
Council of Ministers

Q4. Which one of the following High Courts has the territorial jurisdiction over Andaman and Nicobar Islands?

Andhra Pradesh
Calcutta
Madras
Orissa

Q5. The number of official languages recognized under 8th schedule of the Indian Constitution is

Sixteen
Seventeen
Twenty
Twenty two

Q6. In this question, choose that set of numbers from the four alternative sets, that is similar to the given set: 569 + 620 = 12

651 + 21 = 11
362 + 35 = 15
881 + 52 = 10
463 + 124 = 13
Solution:

In the given set:
569 + 620 = 12
(5+6+9) – (6+2+0) = 12
Similarly, in option (c)
881 + 52 = 10
(8+8+1) – (5+2) = 10

Q7. Seismograph is related to Earthquake in the same way as Sphygmomanometer is related to

Heartbeat
Speed
Frequency
Wavelength
Solution:

First is the instrument for second.

Q8. In this question, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.
1000, 1, 729, 8, 216, 27

729
216
8
27
Solution:

There are two sequence
 I. 1000, 729, 216      II. 1, 8, 27
In I (10)3, 93, 83
And in II 13, 23, 33
So, 216 is wrong, it must be replaced by 512

Q9. In this letter series some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative. 
P _ R _ T _ PQ _ STP _ QRS _

PSPRQT
QSPRQT
QSQRQT
RRPRQT
Solution:

The series is PQRST/PPQRST/PQQRST.

Q10. If CORDIAL is coded as EMUAMWQ, then WANTON will be coded as_____

ZYPSUL
YZQRTK
YYQQSJ
YYSQRM
Solution:

Letters of the word are moved by sequence +2, -2, +3, -3, +4, -4, +5
CORDIAL -> EMUAMWQ
WANTON -> YYQQSJ

Directions (11-15): In each of the following questions an idiomatic expression and some other sentences are given and four possible meanings and words are given. Find out the correct meaning of the idiomatic expressions and sentences and mark the number of that meaning as your answer on the answer sheet. 
Q11. The gift of the gab means

an unexpected gain
fluency of speech
thought provoking oration
a gift from Santa Claus
Solution:

The gift of the gab -an ability to speak easily and confidently and to persuade people to do what you want

Q12. A fool’s paradise means

a foolish idea
an imaginary friend
an unexpected gain for foolish man
false hopes
Solution:

A fool’s paradise-a state of happiness based on a person’s not knowing about or denying the existence of potential trouble.

Q13. A man of spirit is

a very talented man
a spiritual person
a very courageous man
a unexpected person
Solution:

A man of spirit means-a very courageous man

Q14. A person very hard to please

obstinate
unconquerable
fastidious
invincible
Solution:

fastidious -Difficult to please; exacting:

Q15. A funny imitation of a poem

dialogue
sonnet
caricature
parody
Solution:

parody-an imitation of the style of a particular writer, artist, or genre with deliberate exaggeration for comic effect.

Q16. Which of the following will divide 1212296-1 ?

11 and 13
11 and 10
12 and 10
11 only
Solution:

Q17. The LCM of two numbers is 40 times their HCF. The sum of the LCM and HCF is 1,476. If one of the numbers is 288, find the other numbers?

169
180
240
260
Solution:

Given, L.C.M = 40 H.C.F
l = 40 h
And,
l + h = 1476
41h = 1476 ⇒ h = 36
We know,
L.C.M × H.C.F = I no. × II no.
40h × h = 288 × x
40 × 36 × 36 = 288 × x
x = 180
Thus, the other no. 180

Q18. Four bells toll at intervals of 14, 21 and 42 minutes respectively. If they toll together at 11:22 am, when will they toll together for the first time after that?

11:56 am
12:04 pm
12:06 pm
11:48 am
Solution:

LCM of 14, 21 and 42 is 42.
It means that after every 42 minutes all bells will toll together.
Then after 11:22 am
they will toll at 11:22 + 42min = 11:64 = 12:04 pm

Q19. If a number is divided by 15, it leaves a remainder of 7. If thrice the number is divided by 5, then what is the remainder?

5
6
7
1
Solution:

Q20. I have 77 sweets and I want to distribute them equally among 24 students. After each of the student got maximum integral sweets, how many sweets are left with me?

8
5
1
None of these
Solution:

                                       

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?