inder hindi_00.1
Latest SSC jobs   »   inder hindi

inder hindi


$(function() { timer.reset(780); });

00:00:00

div.timer {
border:2px #666666 solid;
width:150px;
height:35px;
line-height:35px;
font-size:28px;
font-family:”Courier New”, Courier, monospace;
text-align:center;
margin:5px;
}

.ans
{
color:blue;
font-weight:bold;
padding-left: 20px;

}
.submit
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 30px;

width: 100px;

font-weight: bold;
border-radius: 5px;
background: #336699;
font-size: 20px;
color: #FFFFFF;

}
.start, .stop, .re
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 25px;

width: 60px;
color: #FFFFFF;
font-weight: bold;
border-radius: 5px;
background: #336699;
font-size: 0.9em

}

var answers = [“C”,”D”,”C”,”A”,”A”,”B”,”D”,”B”,”A”,”B”,”E”,”E”,”C”,”E”,”D”,”A”,”B”,”A”,”C”], tot = answers.length;

//tot = answers.length;

function getCheckedValue( radioName ){
var radios = document.getElementsByName( radioName ); // Get radio group by-name
for(var y=0; y<radios.length; y++)
if(radios[y].checked) return radios[y].value; // return the checked value
}

function getScore(){
var score = 0;
for (var i=0; i<tot; i++)
if(getCheckedValue("question"+i)===answers[i]) score += 1; // increment only

return score;
}

function returnScore(){
alert("Your score is "+ getScore() +"/"+ tot);
}

$(document).ready(function() {
$('.ans').hide();

$('.submit').click(function(event) {
$(".s1").css("background-color","#00FF66");
$(".s1").css("font-size","140%");

$(".s1").css("width","initial");
$('.ans').show();
timer.reset(0);
timer.mode(0);

});

$('#reset').click(function(event) {
$(".s1").css("background-color","#FFFFFF");
$(".s1").css("font-size","100%");
$('.ans').hide();
$( ':radio' ).prop( "checked", false );

});
});

Q1. सूचना एवं प्रसारण मंत्री एम वेंकैया नायडू ने भ्रष्टाचार पर रोक लगाने और स्वच्छ सिनेमा को बढ़ावा देने के उद्देश्य सेऑनलाइन फिल्म प्रमाणन प्रणाली_________ को लॉन्च किया है, 

e-moviesatya
e-cinenirmaan
e-cinepramaan
e-moviepramaan
दिए गये विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

Q2. नरेंद्र मोदी सरकार में वर्तमान जल संसाधन, नदी विकास और गंगा संरक्षण मंत्री कौन है? 

मेनका संजय गांधी
कलराज मिश्र
जगत प्रकाश नड्डा
उमा भारती
डी. वी. सदानंद गौड़ा

Q3. अन्नामलाई वन्यजीव अभ्यारण्य निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है? 

केरल
कर्नाटक
तमिलनाडु
ओडिशा
राजस्थान

Q4. मोरटेदेवी पुरस्कार वार्षिक रूप से निम्नलिखित में से किस क्षेत्र में दिया जाता है?

साहित्य
फिल्में
पत्रकारिता
संगीत
कला

Q5. बैंकिंग लोकपाल योजना कब से आरबीआई द्वारा बैंकिंग विनियमन अधिनियम, 1 9 4 की धारा 35 A के तहत प्रभावी है-

1995
1999
1990
1982
1988

निर्देश (6-10):एक व्यापारी ने OLX से 6 विभिन्न कंपनियों से 6 वाशिंग मशीन खरीदी और उन्हें बाजार में बेच दिया.नीचे दिया गया डेटा लागत मूल्य, विक्रय मूल्य और लाभ / हानि प्रतिशत को दर्शाता है।. 

वाशिंग मशीन
लागत मूल्य (रु. में)
लाभ %
हानि %
विक्रय मूल्य. (रु. में.)
सैमसंग
9375
7968.75
एलजी
14%
21375
वीडियोकॉन
12325
18%
गोदरेज
10385
14019.75
पैनासोनिक
24%
5022
व्हर्लपूल
14360
12924



Q6. पैनासोनिक वाशिंग मशीन की लागत मूल्य वीडियोकॉन वाशिंग मशीन के विक्रय मूल्य कालगभग कितना प्रतिशत है? (अनुमानित) 

38%
40%
42%
44%
46%
Solution:

inder hindi_40.1

Q7. यदिवीडियोकॉन वाशिंग मशीन पर 18% हानिके बजाए 18% लाभ प्राप्त होता, तो नये विक्रय मूल्य मूल विक्रय मूल्य से कितना अधिक होता?

4439
4429
4427
4437
इनमें से कोई नहीं
Solution:

inder hindi_50.1

Q8. गोदरेज वॉशिंग मशीन पर लाभ प्रतिशतएलजी वाशिंग मशीन पर लाभ प्रतिशत से कितना प्रतिशत प्रतिशत कम/अधिक है?

50% अधिक
150% अधिक
250% अधिक
50% कम
150% कम
Solution:

inder hindi_60.1

Q9. व्हर्लपूल वॉशिंग मशीन परहानि प्रतिशत का सैमसंग वाशिंग मशीन परहानि प्रतिशत से अनुपात ज्ञात कीजिये?

2 : 3
3 : 2
3 : 5
2 : 5
इनमें से कोई नहीं
Solution:

inder hindi_70.1

Q10. कुल लाभ/हानि प्रतिशत कितना है? (अनुमानित) 

2.1% लाभ
3.1% लाभ
4.1% लाभ
3.1% हानि
2.1% हानि
Solution:

inder hindi_80.1

Directions (11-15): नीचे दिए गए प्रश्न में छ: कथन दिए गए है जिनका अनुसरण पांच निष्कर्षो द्वारा किया जाता है. ज्ञात तथ्यों से भिन्न होने पर भी आपको कथन को सत्य मानना है. सभी निष्कर्षो का अध्ययन कीजिये और निर्धारित कीजिये कि कौन सा निष्कर्ष सभी कथनों का साथ में रखने पर भी अनुसरणनहींकरता है.
 Q11. कथन: कुछ फाइल कॉपी है. सभी कॉपी किट है. कुछ किट जॉय है. सभी जॉय ऑरेंज है. सभी ऑरेंज टॉय है. सभी फाइल ब्लैक है.
निष्कर्ष: 

कुछ किट ब्लैक है
कुछ किट ऑरेंज है 
कुछ किट जॉय है 
कुछ कॉपी ब्लैक है 
कुछ टॉय कॉपी है
Solution:

inder hindi_90.1

Q12. कथन: कुछ मेंगो बनाना है. कोई बनाना एप्पल नहीं है. सभी ग्रेप्स एप्पल है. कुछ ग्रेप्स ट्री है. कोई ट्री ग्रीन नहीं है. सभी ग्रीन गुड है.
निष्कर्ष: 

कोई ग्रेप्स बनाना है.
कुछ मेंगो एप्पल नहीं है.
सभी ट्री के गुड होने के संभावना है 
कुछ एप्पल ट्री है
कुछ गुड ट्री है.
Solution:

inder hindi_100.1

Q13. कथन: कुछ कोर्ट जस्टिस है. कोई जस्टिस फैथ नहीं है. सभी फैथ क्विक है. कोई क्विक डिसिशन नही है. कुछ डिसिशन जूरी है. सभी जूरी डिले है.
निष्कर्ष: 

कुछ कोर्ट फैथ नहीं है 
सभी जस्टिस के क्विक होने की संभावना है.
कोई फैथ डिले नहीं है.
कोई फैथ डिसिशन नहीं है
कुछ डिले डिसिशन है
Solution:

inder hindi_110.1

Q14. कथन: सभी हार्ट ग्रीन है. कुछ ग्रीन फायर है. सभी फायर ट्री है. कोई फायर लायन नहीं है. सभी मोबाइल लायन है. कुछ मोबाइल नेटवर्क है.
निष्कर्ष: 

कुछ ट्री ग्रीन है 
कुछ नेटवर्क लायन है 
कुछ ट्री लायन नहीं है 
कुछ ग्रीन लायन नहीं है
कुछ हार्ट फायर है 
Solution:

inder hindi_120.1

Q15.कथन: सभी टाइम यूनिट है. कुछ टाइम रॉक है. सभी रॉक स्टोन है. कोई स्टोन डोर नहीं है. सभी डोर कार है. कोई कार बस नहीं है.
निष्कर्ष: 

कुछ टाइम स्टोन है.
कुछ यूनिट स्टोन है. 
कोई रॉक डोर नहीं है.
कोई स्टोन कार नहीं है.
कुछ कार बस नहीं है.
Solution:

inder hindi_130.1

Directions (16-20): In each of the questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is incorrect or inappropriate. If none of the sentence follows the rule, then select option E.

Q16. Bolt

The shopkeeper showed us a bolt of fine silk.
As he could not move, he made a bolt for the gate.
Could you please bolt the door?
The thief was arrested before he could bolt from the scene of the crime.
None of these
Solution:

Bolt of fine silk is wrong usage. Other sentences are grammatically correct.

Q17. Near

I got there just after you left – a near miss!
She and her near friend left early.
The war led to a near doubling of oil prices.
They came near to tears seeing the plight of the victims.
None of these
Solution:

She and her dear friend. The usage of the word ‘near’ is incorrect in this context. Other sentences are grammatically correct.

Q18. Hand

I have my hand full, I cannot do it today.
The minister visited the jail to see the breach at first hand.
The situation is getting out of hand here!
When the roof of my house was blown away, he was willing to lend me a hand.
None of these
Solution:

“Hands full” is correct usage. The usage of word ‘hand’ is incorrect in sentence A. Other sentences B, C and D are grammatically correct.

Q19. For

He has a great eye for detail.
We are waiting for the day.
I can’t bear for her to be angry.
It couldn’t be done for ever
None of these
Solution:

‘Bear for her’ is wrong usage. The usage of preposition ‘for’ is incorrect in sentence C.

Q20. Run

I must run fast to catch up with him.
Our team scored a goal against the run of play.
You can’t run over himself like that.
This film is a run-of-the-mill production.
None of these
Solution:

‘Run over himself’ is not fitting in this context. In other sentences the word ‘run’ is correctly used.

                                                                 

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?