ANSWERS for POLITY Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016

1.What is a Writ of Quo Warranto?

(a) It is a writ from a superior court commanding some officer or particular authority to do a specific act 
(b) It is an order from a higher court to stop proceedings in a certain case 
(c) writ requiring the person to whom it is directed to show what authority they have for exercising some right or power (or “franchise”) they claim to hold.
(d) To produce the body of a person


Ans: (c)
2.Under the constitution, the Fundamental Rights of the citizen can be restricted but the final authority to decide whether these restrictions are reasonable or not rests with the? 
(a) Parliament 
(b) Courts 
(c) Council of Ministers
(d) President


Ans: (b)
3.How many Fundamental Rights are enjoyed by the Indians? 
(a) nine 
(b) ten 
(c) seven 
(d) six


Ans: (d)
4.Some of the Fundamental Rights are not available to the members of the armed forces. Who reserves the right to decide the same? 
(a) The President 
(b) The Defence Minister 
(c) The Parliament 
(d) The President in consultation with the Chief Justice of India


Ans: (c)
5.What does the phrase ‘equality before the law’ used in Article 14, mean? 
(a) That all individuals are equal 
(b) That all laws are the same for everybody 
(c) That all individuals are equally subjected to the ordinary law of the land
(d) That everybody is to be treated equally by law in equal circumstances


Ans: (c)
6. Who of the following does not constitute an exception to the provision of Article 14 (‘equality before the law’)?
(a) The President
(b) The Governor 
(c) The Prime Minister
(d) The foreign diplomats


Ans: (c)
7.The objective of including Directive Principles of State Policy say that the State shall seek to ensure?
(a) to establish a Welfare State 
(b) to provide best opportunities for development
(c) to check the arbitrary actions of the government 
(d) to establish a democratic State


Ans: (a)
8.The Directive Principles are in the nature of ?
(a) judicial injunctions to the Government to enact certain laws 
(b) request to the Government to pay attention to certain subjects 
(c) injunctions to the Government to refrain from doing certain things 
(d) instructions to the Government to do certain thing


Ans: (d)
9.Consider the following statements regarding the Quorum in the houses of the Parliament of India ? 
1.Quorum is the minimum number of members required to be present in the house before it can transact any business.
2.It is 1/10th of the total number of members in each house excluding the presiding officer. Which of the Statement(s) given above is/are correct? 
(a)Only 1 
(b)Only 2 
(c)Both 1 and 2 
(d)Neither 1 nor 2


Ans: (a)
10.The highest body below the Parliament of India which is responsible for formulating policy matters regarding planning for social and economic welfare and development of our country is? 
(a) Planning Commission
(b) Finance Commission
(c) National Advisory Council 
(d) National Development Council


Ans: (d)

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD