Fill In The Blanks Questions For SSC CPO: 24th March

ssc-chsl-english-questions

Previous Year Questions : SSC CHSL

Dear Students,


English section is an integral part of SSC Exams.This is also a section that is feared by most of the candidates.Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. SSC CPO Exam is to be held from the month of June where English Language Section holds 50 questions containing 5 questions from each topic according to new SSC CPO Pattern . Also SSC CHSL Exam has already started from 4 March and will be held until 28 March 2018 and the provided English questions are important for the same as well.

You need to gird up your loins to score maximum marks.Today, in this English quiz we are providing 15 Important Fill In The Blanks Questions With Detailed SolutionsTo make you learn grammar rules and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer


Q1. I do not agree _____ my colleagues in this matter.
(a) to
(b) of
(c) with
(d) on

Show Answer
Ans.(c)

Q2. When my mother entered the house, I _____ sleeping.
(a) had been
(b) should be
(c) was
(d) would be

Show Answer
Ans.(c)

Q3. _____ of the five persons will appear in the court.
(a) Any
(b) Neither
(c) Either
(d) Both

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Other three are used in the context of ‘two people’ but here ‘five persons’ are mentioned.

Q4. She was so ____________ she could hardly stand.
(a) perjure
(b) puddle
(c) emaciated
(d) rogue

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Emaciated: Abnormally thin or weak, especially because of illness or lack of food.

Q5. He was ____________ at being excluded from the meeting.
(a) vanguard
(b) peeved
(c) upfront
(d) savant

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Peeved: Aroused to impatience or anger.

Q6. Rahul can _____ the four candles in one breath.
(a) put out
(b) put down
(c) put up
(d) put away

Show Answer
Ans.(a) 
Sol. Put out: to extinguish something on fire.



Q7. You should comply _____ my request.                     
(a) in
(b) off
(c) with
(d) on

Show Answer
Ans.(c) 
Sol. Comply with: act in accordance with a wish or command.



Q8. It is _____ that those who expect clemency from others are seldom merciful themselves.   
(a) paradoxical
(b) strange
(c) stupid
(d) repulsive

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Paradoxical: seemingly absurd or self-contradictory.

Q9. Her supporters began to _______and she was left alone. 
(a) fall over
(b) fall away
(c) fall on
(d) fall off

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Fall away: to distance oneself from someone; to end an association with someone.

Q10. That car is throwing __________ a lot of smoke.
(a) out
(b) up
(c) away
(d) in

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Throw out: to produce smoke, heat, light etc.



Q11. We must __________ help to the people hit by the cyclone.
(a) contribute
(b) summon
(c) impart
(d) render

Show Answer
Ans.(d)
Sol. render: to give help to somebody.

Q12. The company decided to __________ the old policies, in order to increase its revenue.
(a) rope in
(b) tweak
(c) damage
(d) dictate

Show Answer
Ans.(b)

Sol. Tweak: A fine adjustment to a mechanism or system.
Rope in: To persuade, entice or enlist someone to do or participate in something.

Q13. The batsman __________ his career in a splendid way.
(a) terse
(b) set off
(c) supersede
(d) set down

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Set off: Begin a journey.



Q14. Mayank told Rinku that he ______ English fluently and was very happy.  
(a) can speak
(b) could speak
(c) could have spoken
(d) would speak

Show Answer
Ans.(b)



Q15. When he got married he __________ a life insurance policy.
(a) took up
(b) took out
(c) took in
(d) took over

Show Answer
Ans.(b)

Sol. Take out: to get something officially, especially from an insurance company, bank, or law. court

You may also like to read


  

  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD