Fill In The Blanks

1. He has resigned himself ——–
fate.
A. in
B. into
C. for
D. to

2. He ——– wants to succeed in
life must be prepared to work hard.

a) whoever
b) whom
c) who
d) whose

3. Men ——– are thinkers look for
fates.
a) who
b) that
c) which
d) those

4. ——– you wake me up so early on
a Sunday ?
A. Could
B. Dare
C. Must
D. Will

5. He was sorry ——– late last
night.
a) about coming
b) to come
c) to coming
d) from coming

6.We got a letter not long ——– .
a) afterwards 
b) after 
c) off 
d)
about

7. ——– you hear the president’s
speech?
(a) have
(b) has
(c) had
(d) did`

8. Your criteria ——– not valid.
(a) is
(b) are
(c) had
(d) None of these

9. Was it ——– you were talking
about.
(a) she
(b) her
(c) here
(d) None of these

10. The news was ——– good to be
true.
a) very
b) too
c) so
d) as

Answers
with Explanations:-
1. TO
(option ‘D’) is correct. RESIGN YOURSELF TO STH=to accept sth unpleasant that
cannot be changed or avoided. Note this: SHE RESIGNED HERSELF TO HER FATE.

2. WHO
(option ‘c’). If we see the answer options we need a subjective relative
pronoun (a word which can be used as a subject) here. Obviously two such words
are there in your example: WHOEVER and WHO. But WHOEVER is not possible in this
sentence as this word itself includes HE in it. WHOEVER=The one who/he who/she
who. So option ‘c’ WHO is right. If HE was not there in the sentence WHOEVER
would have been correct. WHOEVER WANTS TO SUCCEED IN LIFE MUST BE PREPARED TO
WORK HARD. Look, the word HE has not been used here in this example.

3. WHO
(option ‘a). THAT as a relative pronoun for persons is used only in informal
English, so WHO is correct. THOSE IS NOT A RELATIVE PRONOUN; SO CANT BE USED
HERE.

4.
DARE (option ‘B’). Use of the phrase SO EARLY in the sentence is making it
clear that this sentence is not a request………..so ‘A’ & ‘ D’ both are
impossible. This is not an order also…………so ‘C’ too is impossible. DARE (option
‘B)’ is correct………..means CAN YOU BE BRAVE ENOUGH TO WAKE ME UP SO EARLY ON A
SUNDAY

5.
ABOUT COMING (option ‘a’). BE SORRY ABOUT/FOR + GERUND (verb+ing) is used for
apology/regret. The context here says that the person in the subject of the
sentence (here HE) wanted to apologize.

BE
SORRY + INFINITIVE (first form of the verb) is chiefly used to sympathize; so
option ‘b’ TO COME is not possible here.

6. AFTERWARDS (option ‘a’). AFTER
if it’s a preposition in the sentence must be followed by a noun, pronoun or
gerund (VERB + ING):
Don’t bathe immediately AFTER A
MEAL/AFTER EATING.
Don’t have a meal and bathe
immediately AFTER IT
If we do not wish to use a noun,
pronoun or gerund, we cannot use AFTER, but must use AFTERWARDS or THEN:
Don’t have a meal and bathe immediately
AFTERWARDS.
They bathed and AFTERWARDS played
games. OR
They bathed and played games
AFTERWARDS. OR
They bathed and THEN played
games.
AFTERWARDS can be used at EITHER
END of the sentence and can be modified by SOON, IMMEDIATELY, NOT LONG etc:
SOON AFTERWARDS we got a letter.
We got a letter NOT LONG
AFTERWARDS.

7. DID (option ‘d’). The main
verb in the sentence is HEAR, and of course a helping verb is needed. The rest
of the helping verbs must have third form of the verb, but HEAR is the first
form. So option ‘d’ is correct. DID when it’s a helping verb, always takes
first form of the main verb.

8. ARE (option ‘b’). CRITERIA is
plural of CRITERION and takes a plural verb, hence ARE is correct.

9. SHE (option ‘a’). SHE is
correct as it’s modified by a defining clause ‘you were talking about’, WHOM
before it being missed as it’s understood.

10. TOO (option ‘b’). Usage of
TOO + ADJECTIVE/ADVERB + TO means MORE THAN ENOUGH. Means The news was so good
that it was very hard/sensible to believe that it was true.
NOTE: We use VERY when we mean TO A
HIGH DEGREE. Here it’s not possible. The description is too long to say, so plz
consult any good book for other given words.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

45 Comments

  1. Let's call it a day guys…

    A quote for all:-)

    WE ARE ALL MOTIVATED BY A KEEN DESIRE FOR PRAISE,,
    AND THE BETTER A MAN IS,,
    THE MORE HE IS INSPIRED TO GLORY

    THANKS

    _______________/______________

  2. aayushi mam i hv a doubt about ssc interview that if i would clear tier 2, than at the time of interview ,i will be eligible for interview and non interview post.It means if i coud not clear interview then they will allow me to retain eligible for non interview post

  3. Hi frndz…___/__
    I m new here..its my first comment.actually.maine
    abhi ssc ki preparTion start ki h…so plz guide me how to.prepare..GK ki ki prrparation kaise kru? Kon si books achhi h for gk?
    Plz help me..

  4. yes ,, if u eligible for interview and could not clear interview then 100% u will get a non interview post

  5. NATIONAL PARKS IN INDIA

    [1] Anshi National Park ——— Karnataka
    [2] Bandipur National Park ———– Karnataka
    [3] Bannerghatta National Park ——— Karnataka
    [4] Balphakram National Park ——- Meghalaya
    [5] Bandhavgarh National Park ——— Madhya Pradesh
    [6] Betla National Park ——— Jharkhand
    [7] Bhitarkanika National Park ——- Odisha
    [8] Blackbuck National Park, Velavadar ——– Gujarat
    [9] Buxa Tiger Reserve ——– West Bengal
    [10] Campbell Bay National Park ——— Andaman and Nicobar Islands
    [11] Chandoli National Park ——— Maharashtra
    [12] Dachigam National Park ——- Jammu and Kashmir
    [13] Darrah National Park ——— Rajasthan
    [14] Desert National Park ——– Rajasthan
    [15] Dibru-Saikhowa National Park ——— Assam
    [16] Dudhwa National Park ——— Uttar Pradesh
    [17] Eravikulam National Park ——– Kerala
    [18] Galathea National Park ——— Andaman and Nicobar Islands
    [19] Gangotri National Park ——— Uttarakhand
    [20] Gir Forest National Park ——— Gujarat
    [21] Gorumara National Park ——– West Bengal
    [22] Govind Pashu Vihar Wildlife Sanctuary —— Uttarakhand
    [23] Great Himalayan National Park ——- Himachal Pradesh,
    [24] Gugamal National Park ——– Maharashtra
    [25] Guindy National Park ——– Tamil Nadu
    [26] Gulf of Mannar Marine National Park ———- Tamil Nadu
    [27] Hemis National Park ——— Jammu and Kashmir
    [28] Harike Wetland ——- Punjab
    [29] Hazaribagh National Park ——- Jharkhand
    [30] Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park ——– Tamil Nadu
    [31] Indravati National Park ——- Chhattisgarh
    [32] Jaldapara National Park ——- West Bengal
    [33] Jim Corbett National Park ——– Uttarakhand
    [34] Kalesar National Park —— Haryana
    [35] Kanha National Park ——- Madhya Pradesh
    [36] Kanger Ghati National Park ——– Chhattisgarh
    [37] Kasu Brahmananda Reddy National Park ——– Telangana
    [38] Kaziranga National Park —— Assam
    [39] Keibul Lamjao National Park —— Manipur
    [40] Keoladeo National Park ——— Rajasthan
    [41] Khangchendzonga National Park ——- Sikkim
    [42] Kishtwar National Park ——— Jammu and Kashmir
    [43] Kudremukh National Park ——- Karnataka
    [44] Madhav National Park ——- Madhya Pradesh
    [45] Mahatma Gandhi Marine National Park ——- Andaman and Nicobar Islands
    [46] Mahavir Harina Vanasthali National Park ——- Telangana
    [47] Manas National Park —— Assam
    [48] Mandla Plant Fossils National Park ——– Madhya Pradesh
    [49] Marine National Park, Gulf of Kutch ——- Gujarat
    [50] Mathikettan Shola National Park ——- Kerala

  6. please give us the idea about the marks allotted to different section in quant paper for tier II !
    Like trigono & geometry for 20 marks and rest..
    It will help us a lot in preparing & also time distribution to specific topics !
    Give it ASAP 🙂

    #basTyre2पॅंचरNaHo

  7. Sir follow daily g.k Quizzes in sscadda…..and lucent general knowledge bk is better for Ssc.or arhanth publication bks r also good…do hard work…more focus on maths,reasoning,English…

  8. plz suggest me some standard books for g.k which includes history geography science..for fci and postal mts..

  9. Though a little later yet here goes mine!! 1. (D), 2. (C), 3. (A), 4. (B), 5. (A), 6. (A), 7. (D), 8. (B), 9. (A), 10. (B).

  10. Sry I have no link….1st u go Ssc addaa and in main page left side search box is there,,u search all g.k capsules.(history,polity,geography,economics) download it….Sry my English is not….try to understand…

  11. Dont say sorry plz. Its ohk…i understood.
    Really thx for guidence..
    I ll try to download these capsules.
    Actually i using this on my phone.

  12. Iam also using in ph…that's y ism not given links…tomorrow u will ask ayushi mam…she will send total links….k Gud ni8

  13. Actually i m also not too good in eng..
    But i improved a lot by readind eng newspaper.
    Read eng as much as possible…prectice makes a man.perfect.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD