Latest SSC jobs   »   ffffffffffffffff

ffffffffffffffff


$(function() { timer.reset(780); });

00:00:00

div.timer {
border:2px #666666 solid;
width:150px;
height:35px;
line-height:35px;
font-size:28px;
font-family:”Courier New”, Courier, monospace;
text-align:center;
margin:5px;
}

.ans
{
color:blue;
font-weight:bold;
padding-left: 20px;

}
.submit
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 30px;

width: 100px;

font-weight: bold;
border-radius: 5px;
background: #336699;
font-size: 20px;
color: #FFFFFF;

}
.start, .stop, .re
{
position: relative;
cursor: pointer;
height: 25px;

width: 60px;
color: #FFFFFF;
font-weight: bold;
border-radius: 5px;
background: #336699;
font-size: 0.9em

}

var answers = [“D”,”A”,”C”,”A”,”C”,”A”,”A”,”C”,”D”,”D”,”C”,”A”,”C”,”B”,”C”,”A”,”A”,”A”,”A”,”A”], tot = answers.length;

//tot = answers.length;

function getCheckedValue( radioName ){
var radios = document.getElementsByName( radioName ); // Get radio group by-name
for(var y=0; y<radios.length; y++)
if(radios[y].checked) return radios[y].value; // return the checked value
}

function getScore(){
var score = 0;
for (var i=0; i<tot; i++)
if(getCheckedValue("question"+i)===answers[i]) score += 1; // increment only

return score;
}

function returnScore(){
alert("Your score is "+ getScore() +"/"+ tot);
}

$(document).ready(function() {
$('.ans').hide();

$('.submit').click(function(event) {
$(".s1").css("background-color","#00FF66");
$(".s1").css("font-size","140%");

$(".s1").css("width","initial");
$('.ans').show();
timer.reset(0);
timer.mode(0);

});

$('#reset').click(function(event) {
$(".s1").css("background-color","#FFFFFF");
$(".s1").css("font-size","100%");
$('.ans').hide();
$( ':radio' ).prop( "checked", false );

});
});

Q1. Distant objects are visible as a little out of focus in this condition:

presbiopia
hypermetropia
astigmatism
myopia

Q2. S.I. unit of Magnetic flux is

weber
weber/m
weber/m^4
weber–m^2

Q3. Plank’s constant has the dimensions of:

energy
linear momentum
angular momentum
force

Q4. Which of these travels in glass with minimum velocity?

red light
violet light
green light
yellow light

Q5. Which of the following phenomenon helps to conclude that light is a transverse wave?

interference
diffraction
polarisation
refraction

Q6. When Anuj saw Manish, he recalled, “He is the son of the father of my daughter’s mother.” Who is Manish to Anuj?

Brother-in-law
Brother
Cousin
Uncle
Solution:

Anuj’s daughter’s mother – Anuj’s wife; Anuj’s wife father – Anuj’s father-in-law;
 Father-in-law’s son – Anuj’s brother-in-law. So, Manish is Anuj’s brother-in-law.

Q7. A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girl’s

Brother
Son
Uncle
Son-in-law
Solution:

Daughter of uncle’s father – Uncle’s sister – Mother; Mother’s son – Brother.

Q8. Pointing to a man in a photograph, a woman said, “His brother’s father is the only son of my grandfather.” How is the woman related to the man in the photograph?

Mother
Aunt
Sister
Daughter
Solution:

Only son of woman’s grandfather – Woman’s father; Man’s brother‘s father – Man’s father.
 So, the woman is man’s sister.

Q9. If ‘orange’ is called ‘butter’, ‘butter’ is called ‘soap’, ‘soap’ is called ‘ink’, ‘ink’ is called ‘honey’ and ‘honey’ is called ‘orange’, which of the following is used for washing clothes?

Honey
Butter
Orange
Ink
Solution:

Clearly, ‘soap’ is used for washing the clothes. But, ‘soap’ is called ‘ink’. So, ‘ink’ is used for washing the clothes.

Q10. If, in a language, ‘finger’ is called ‘toe’, ‘toe’ is called ‘foot’, ‘foot’ is called ‘thumb’, ‘thumb’ is called ‘ankle’, ankle’ is called ‘palm’ and ‘palm’ is called ‘knee’, then in that language, what will an illiterate man put to mark signatures?

Toe
Knee
Thumb
Ankle
Solution:

Clearly, an illiterate man puts his ‘thumb’ to mark his signatures. But, as given, ‘thumb’ is called ‘ankle’. So, an illiterate man will put his ‘ankle’ to mark his signatures

Directions (11-15): In each question, a part of sentence is printed in bold. Below each sentence, some phrases are given which can substitute the bold part of the sentence. Find out the phrase which can correctly substitute that part of the sentence. If the sentence is correct as it is, the answer is ‘No correction required’ or ‘No improvement’.


 Q11. The record for the biggest tiger hunt has not been met since 1911 when Lord Hardinge, then Viceroy of India, shot a tiger that measured eleven feet six and three-fourth inches.

bettered
improved
broken
No improvement
Solution:

The record is either made or broken. Here according to the sense of the sentence ‘met’ should be replaced with ‘broken

Q12. It was so hot during the school parade that several of the weaker pupils passed by.

out
through
over
No improvement
Solution:

To give a sense of ‘qualify’ we use ‘pass out’. Therefore, ‘by’ should be replaced with ‘out’.

Q13. His powerful desire brought about his downfall.

His fatal desire
His intense desire
His desire for power
No improvement
Solution:

Replace ‘powerful desire’ with ‘his desire for Power’.

Q14. He opened the letter without caring to read the address on the envelope.

thinking
bothering
worrying
No improvement
Solution:

The appropriate word here is ‘bothering’ not ‘caring’.

Q15. Poor Tom laid in the shade of a tree before he could walk further.

lied
lain
lay
No improvement
Solution:

The given sentence wants to convey that Tom fell flat in the shade of a tree. For ‘fell flat’ it should be V2 of the verb ‘lie’. The V2 of ‘lie’ is ‘lay’. Therefore ‘laid’ should be replaced with ‘lay’.

Q16. The average age of the 5 members of a family is 20 years. The youngest number of the family is 4 years old. At the time of his birth the average age of the rest of the family was N years. What is the average age of the family (in terms of N) excluding the youngest member?

N+4
N+2
N+3
N+5
Solution:

. Sum of ages of all the members of the family = 100
 Sum of ages of all the members of the family excluding the youngest member
 = 100 – 4 = 96
So, average age of all the members of the family excluding the youngest member
 = 96/4 = 24 = N
What is the average age of the family (in terms of N) excluding the youngest member
 = N + 4

Q17. 10 kg of rice priced at Rs.12 per kg is mixed with 6 kg of rice priced at Rs. 16 per kg. What is the average price of the whole mixture?

Rs13.5/kg
Rs12.5/kg
Rs17.5/kg
Rs15.5/kg
Solution:

Q18. Two varieties of rice are mixed in the ratio 2: 3. The price of the mixture is Rs.12 per kg and the price of the variety having lower weight is Rs.10 per kg. Find the price of the other variety.

Rs13.33/kg
Rs11/kg
Rs11/kg
Rs16/kg
Solution:

Q19. Two different qualities of sugar are mixed in some ratio. The price of one quality of sugar is Rs. 16/kg and that of another quality is Rs. 21/kg. In what ratio have the sugar of two qualities been mixed if the price of the mixture is Rs. 19/kg?

2:3
3:4
2:5
2:7
Solution:

Q20. Two vessels A and B of equal capacities contain mixtures of milk and water in the ratio 4:1 and 3:1, respectively. 25% of the mixture from A is taken out and added to B. After mixing it thoroughly, an equal amount is taken out from B and added back to A. The ratio of milk to water in vessel A after the second operation is

79: 21
83: 17
77: 23
81: 19
Solution:

                                       

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?