FCI : Whats Your Score

Dear Readers,

As you all know that FCI Exam for the north region is to be conducted on 4th October 2015. So SSCADDA team has decided to provide you a quiz viz. ” FCI :  Whats your Score”. This will consist of 20 questions and should be done within 15 minutes. If you are being able to do it in the given time, then there is no way anyone can stop you gain that seat for yourself. Let us start the quiz now :


1.Direction: fill in the blanks
 He is a popular teacher. He seems to be ……… for that profession.
(a) cut down
(b) cut off
(c) cut in
(d) cut out

2.Junk e-mail is also called__
(a) Spam
(b) Spoof
(c) Sniffer script
(d) Spool

3.Choose the correct alternative (sentence improvement)
His wife was contentious.
(a) contagious
(b) quarrelsome
(c) content
(d) No improvement

4.The distance between two cities is 800 km. A motor car starts from the first city at the speed of 30 km/hr. At the same time, another car starts from the second city towards the first at the speed of 50 km/hr. The distance of the point from the first city where both the cars meet is :
(a) 200 km
(b) 300 km
(c) 400 km
(d) 500 km

5. The disputes regarding the election of the President and Vice-President of India are decided by the__
(a) Parliament
(b) Election Commission
(c) Supreme Court
(d) High Court


6. After a certain number of matches, a bowler has had 200 runs knocked off him. In the next match, he takes 3 wickets for 52 runs and his average goes up by 1. The new average of the bowler is
(a) 9
(b) 81/3
(c) 91/3
(d) either (a) or (c)

7. Direction: find the correct spelt word-
(a) Pursuasive
(b) Persuasive
(c) Persuesive
(d) Persuasieve

8.A cistern can be filled by two pipes A and B in 7.5 h. Both of them are open for 2.5 h and then B is closed. A alone now requires 20/3 h more to fill cistern. How long would A take to fill the cistern working alone?
(a) 4 h
(b) 10 h
(c) 9 h
(d) 8.5 h

9.Direction: one word substitution-
A collection of poems
(a) Pathology
(b) Anthology
(c) Oncology
(d) Pedology

10.In a class of 52 students, 25% are rich and others are poor. There are 20 females in the class, of whom 55% are poor. How many rich males are there in the class?
(a) 13
(b) 4
(c) 39
(d) 2

11.“GUI” stands for………. .
(a) Gnutella Universal Interface
(b) Graphical User Interface
(c) Graphic Uninstall/Install
(d) General Utility Interface

12.The ratio of two numbers is 15 : 11. If their HCF is 13, then the numbers are:
(a) 75, 55
(b) 45, 22
(c) 104, 44
(d) 195, 143

13.Litmus is obtained from___
(a) Bacteria
(b) Fungi
(c) Algae
(d) Lichen


14. Direction: choose the alternative express the same meaning of idioms/phrase.
The students of the group have assured their project guide that they will all work against the clock.
(a) work while keeping patience
(b) work with vigour to finish in limited time
(c) work with enthusiasm
(d) work hard to go against the time


15.Who wanted Indian National Congress to be a ‘Safety Valve’ ?
(a) A.O. Hume
(b) Lord Lytton
(c) W.C. Bannerjee
(d) Gopal Krishna Gokhle


16.  20 :31 :: 44 : ?
(a)59
(b)69
(c)71
(d)68


17. Salts of which of the following elements provide colours to fireworks ?
(a) Zinc and sulphur
(b) Potassium and mercury
(c) Strontium and barium
(d) Chromium and barium


18. PERU:LIMA::IRAQ:?
(a)BAGHDAD
(b)TEHRAN
(c)ASTANA
(d)TASHKAND


19. find the next step of the series?
   4,5,12,61,128,…
(a)254
(b)213
(c)219
(d)263


20.   7: 35 :: 5: ?
(a)42
(b)24
(c)25
(d)33


TIME TAKEN :
Within 10 min        :  EXCELLENT
13 – 15 min             : YOU CAN DO BETTER
More than 15 min   : YOU NEED TO WORK HARD

SCORE :
16 – 20                  :  EXCELLENT
14 – 16                  :  YOU CAN DO BETTER
Below 14              : YOU NEED TO WORK HARD
















click here for download FCI model paper with answer key.

click here to see the Detail analysis of FCI exam.

click here to see FAQ related to FCI .
ANSWER KEY:

1. (d)
2. (a) 
3. (b)
4. (b)
5. (c)
6. (a)
7. (b)
8. (b)
9. (b)
10.(b)
11.(b)
12.(d)
13.(d)
14.(b)
15.(a)
16.(a)
17.(d)
18.(a)
19.(b)

20.(c)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?